CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
Restaurant

Cuines 33, welverdiende ster in knokke

Ik volgde Edwin Menue al een hele tijd op Instagram, en was altijd geboeid door de mooie foto’s van de gerechten die hij bereidt in Cuines 33. Maar Knokke is niet zo dicht bij ons in de buurt, en de meeste vrije weekends breng ik in Barcelona door, dus ik was nog niet eerder in zijn restaurant geweest. Gisterenavond is het er dan eindelijk toch van gekomen. Met Jan, een goede kameraad van me, die in de buurt van Knokke woont en met wie ik dringend nog eens bijpraten wou, had ik een tafeltje gereserveerd en het is een superfijne avond geworden, in een mooi eclectisch interieur, met herinneringen aan de jaren 50 maar ook veel warme kleuren en hout. Echt een gezellig restaurant om te zitten.

Edwin heeft een grote liefde voor de keuken van Barcelona, en serveert zijn grote menu als een reeks tapas. Kijk, dan heb je bij mij natuurlijk al een flink stapje voor. Verschillende van de gerechten zijn zelfs opgebouwd uit meerdere bordjes met verschillende hapjes en smaakvariaties op hetzelfde product. Maar het zijn niet louter culinaire kunstjes die hij vertoont, vrijwel alle gerechtjes zitten hoog op smaak, en zo heb ik het nog steeds het liefst.

We begonnen met twee lekkere hapjes. Eerst een mousse van paling met muntsmaak. Lekker. Maar vooral in het tweede hapje, een Oosters gelakte sot l`y laisse, met een chip van kippenvel en lekkere Aziatische smaken voel je meteen dat de avond een feest van de lekkere smaak gaat worden. 7 gerechten lang werden we verwend, en dan hebben we nog voor de desserts gepast omdat we de kazen verkozen.

We aten eerst drie bereidingen van oester, waarvan het puur gerechtje met oscietra kaviaar, en het hoorntje met ijs van oester de uitblinkers waren, de gevulde parels waren mij iets te flets, maar dat was dan ook het enige middelmatige onderdeeltje van dit menu. Daarna kwam immers een lekkere carpaccio van wagyu met een kaviaar van aubergine. Daarna een smaakvol gerechtje met coquille en frisse smaken. Daarna volgde een hele zuivere bereiding van langoustine die maar net gaar gebakken was (wat ik persoonlijk de beste manier vind om deze delicate schaaldieren te bereiden) met pompoen om voor de kaasschotel met lekkere chutneys te eindigen met onglet van de barbecue. Mooie keuze van Edwin: de wagyu als één van de eerste gerechten in een carpaccio, en eindigen met onglet (een onderschat, want goedkoper, maar indien goed klaar gemaakt, heerlijk stukje vlees op een smaakvolle manier bereid). Wij hebben ontzettend genoten.

Op de wijnkaart enkele klassiekers, maar vooral ook veel ontdekkingen. Ook weer met de focus op Spanje en Portugal, maar ook met een mooi aanbod Italiaanse en Franse wijnen en flesjes uit Centraal-Europa.

Een heel mooi restaurant, deze Cuines 33, met heerlijke creatieve gerechten die op de koop toe erg smaakvol zijn. Edwin, z’n vrouw Fleur Boussy en Frederik Boussy die mee de keuken runt, hebben een uitstekende zaak in Knokke, die zeker z’n Michelinster en z’n 17/20 bij Gault & Millau waard is. Hier kom ik graag terug. En dan blijf ik weer lekker overnachten in Knokke, zodat ik, net als vandaag, een lekker lange wandeling langs de dijk maken kan, tot voorbij het Zwin. De ideale manier natuurlijk om de kilootjes er weer af te wandelen en de wijntjes van de avond voordien uit de haren te waaien.

CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE
CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer

La Colombe: jammer van de geluids overlast

La Colombe: jammer van de geluids overlast

Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer