CUINES 33, WELVERDIENDE STER IN KNOKKE

Ik volgde Edwin Menue al een hele tijd op Instagram, en was altijd geboeid door de mooie foto’s van de gerechten die hij bereidt in Cuines 33. Maar Knokke is niet zo dicht bij ons in de buurt, en de meeste vrije weekends breng ik in Barcelona door, dus ik was nog niet eerder in zijn restaurant geweest. Gisterenavond is het er dan eindelijk toch van gekomen. Met Jan, een goede kameraad van me, die in de buurt van Knokke woont en met wie ik dringend nog eens bijpraten wou, had ik een tafeltje gereserveerd en het is een superfijne avond geworden, in een mooi eclectisch interieur, met herinneringen aan de jaren 50 maar ook veel warme kleuren en hout. Echt een gezellig restaurant om te zitten.

Edwin heeft een grote liefde voor de keuken van Barcelona, en serveert zijn grote menu als een reeks tapas. Kijk, dan heb je bij mij natuurlijk al een flink stapje voor. Verschillende van de gerechten zijn zelfs opgebouwd uit meerdere bordjes met verschillende hapjes en smaakvariaties op hetzelfde product. Maar het zijn niet louter culinaire kunstjes die hij vertoont, vrijwel alle gerechtjes zitten hoog op smaak, en zo heb ik het nog steeds het liefst.

We begonnen met twee lekkere hapjes. Eerst een mousse van paling met muntsmaak. Lekker. Maar vooral in het tweede hapje, een Oosters gelakte sot l`y laisse, met een chip van kippenvel en lekkere Aziatische smaken voel je meteen dat de avond een feest van de lekkere smaak gaat worden. 7 gerechten lang werden we verwend, en dan hebben we nog voor de desserts gepast omdat we de kazen verkozen.

We aten eerst drie bereidingen van oester, waarvan het puur gerechtje met oscietra kaviaar, en het hoorntje met ijs van oester de uitblinkers waren, de gevulde parels waren mij iets te flets, maar dat was dan ook het enige middelmatige onderdeeltje van dit menu. Daarna kwam immers een lekkere carpaccio van wagyu met een kaviaar van aubergine. Daarna een smaakvol gerechtje met coquille en frisse smaken. Daarna volgde een hele zuivere bereiding van langoustine die maar net gaar gebakken was (wat ik persoonlijk de beste manier vind om deze delicate schaaldieren te bereiden) met pompoen om voor de kaasschotel met lekkere chutneys te eindigen met onglet van de barbecue. Mooie keuze van Edwin: de wagyu als één van de eerste gerechten in een carpaccio, en eindigen met onglet (een onderschat, want goedkoper, maar indien goed klaar gemaakt, heerlijk stukje vlees op een smaakvolle manier bereid). Wij hebben ontzettend genoten.

Op de wijnkaart enkele klassiekers, maar vooral ook veel ontdekkingen. Ook weer met de focus op Spanje en Portugal, maar ook met een mooi aanbod Italiaanse en Franse wijnen en flesjes uit Centraal-Europa.

Een heel mooi restaurant, deze Cuines 33, met heerlijke creatieve gerechten die op de koop toe erg smaakvol zijn. Edwin, z’n vrouw Fleur Boussy en Frederik Boussy die mee de keuken runt, hebben een uitstekende zaak in Knokke, die zeker z’n Michelinster en z’n 17/20 bij Gault & Millau waard is. Hier kom ik graag terug. En dan blijf ik weer lekker overnachten in Knokke, zodat ik, net als vandaag, een lekker lange wandeling langs de dijk maken kan, tot voorbij het Zwin. De ideale manier natuurlijk om de kilootjes er weer af te wandelen en de wijntjes van de avond voordien uit de haren te waaien.