EEN CULINAIR RECENSENT VAN 12: JULIE ORNELIS
Restaurant

Een culinair recensent van 12: julie ornelis

Ik heb zelf geen kinderen, dus wat eten maken en restaurantbezoekjes betreft heb ik het natuurlijk erg makkelijk: ik eet gewoon waar ik zelf goesting in heb. En ik hoef ook niemand op te voeden. Kinderen, die van nature toch vaak naar zoet of vet eten schijnen te grijpen, bij proberen te brengen dat spruitjes en rode biet wel lekker èn gezond zijn, of dat vis zich niet per se in een fish stick moet vermommen om een beetje eetbaar te zijn, het is een taak die ik niet dagelijks op mij nemen moet. Oef. Maar daarom zijn de komende vier dagen in Barcelona ook zo bijzonder. Mijn fantastische nichtje Julie (12) is bij ons op bezoek.

Het is zo’n beetje een traditie bij ons: onze neefjes en nichtjes nemen we voor hun eerste communie mee naar Disneyland Parijs. Daar is het eten sowieso pretparkvoedsel: fastfood. Maar ’s avonds namen we hen dan wel mee naar de California Grill. Zo’n beetje het meest culinaire restaurant van het park, zodat ik na al de frietjes en pizza in het park (die ik zelf toch meestal vermijd) ’s avonds toch een echt stukje vlees en vis met groentjes, en een mooi flesje wijn kan proeven. En de kinderen worden er ook altijd enorm verwend, met prachtige Disneydesserts onder andere, dus dat is een ideaal compromis. Dat is het cadeautje voor hun eerste communie dus.

Maar sinds we nu een paar jaar halftijds in Barcelona wonen, zijn we van plan om hen voor hun plechtige communie een citytrip naar deze heerlijke stad cadeau te doen. Gisteren ben ik dus zo’n beetje heen- en weer gevlogen om Julie te halen, en tot zondagmiddag gaan we haar zoveel mogelijk verwennen. Een nonkel mag dat, vind ik. Leuke plekken bezoeken, wat shoppen, genieten van de bergen en het strand, èn: lekker eten. Klinkt als een goed plan, niet?

Maar…. Wat is lekker eten voor een meisje van twaalf. Julie doet echt haar best om alles te proeven, maar te gek moet het op die leeftijd meestal toch ook niet worden. En tegelijk willen we toch wat leuke restaurants bezoeken met haar. Gisterenavond is dat al prima gelukt. We zijn naar de haven gewandeld, en in het Soho House zit Cecconi’s, een heel degelijk Italiaans restaurant met een prachtig interieur. We namen drie voorgerechten die we deelden: carpaccio op de echte Venetiaanse manier (vond Julie lekker), balletjes in tomatensaus (waren volgens Julie en mezelf delicieus) en vitello tonato (vond ik één van de betere die ik de laatste tijd gegeten heb, maar Julie vond dat toch maar een beetje raar: vlees met tonijnsaus). Als hoofdgerecht ging Julie voor de garganelli bolognese, gemaakt met een heerlijke ragu zoals ze dat in het Noorden van Italië traditioneel doen (dus niet met honderd groenten en gehakt zoals we dat in Vlaanderen gewoon zijn) en ook al is die smaak dan toch wat complexer en intenser, Julie gaf die pasta toch een indrukwekkende 9,5 op 10. Zelf koos ik voor de zeeduivel met tomaatjes, pepers en crispy polenta, en die was ook echt lekker. Missie geslaagd dus, die eerste avond. Oef.

Vanavond gaan we naar Bodega 1900, de tapasbar van Albert Adria. Eén van mijn lievelingsrestaurants in de stad. Het zal me benieuwen hoe lekker Julie het daar zal vinden. Volg onze culinaire avonturen ook op mijn Instagram, en zeker op de stories, want we brengen er samen de komende dagen verslag uit van ons tripje in Barcelona. En ook hier op de blog natuurlijk, zo ontdek je wellicht nog wat nieuwe plekjes voor als je eens met je eigen kinderen, of petekindjes naar Barcelona komt.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer