CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
Restaurant

Culinaire chinees: hanting cuisine

In het hartje van Den Haag, in de Prinsestraat, kun je één van de allerbeste “Aziatische” restaurants vinden van de Benelux: Hanting Cuisine. Het restaurant heeft al een tijdje een Michelinster, en ik ben er de voorbije jaren al een paar keer met veel plezier gaan eten. De gerechten hebben Chinese, maar ook Franse invloeden, en de borden zijn bijzonder kunstig en kleurrijk opgemaakt. Je kunt er een wijnarrangement aan 7 euro per glas drinken, maar ook een thee-arrangement. Dan krijg je dus een aangepaste thee per gang, wat ik echt een prima idee vind. Ik keek er dus ontzettend naar uit om er gisteren opnieuw te gaan dineren. Ook al ben ik niet graag te kritisch, toch moet ik bekennen: mijn dineer-ervaring was deze keer toch een beetje dubbel.

We namen het zesgangen surprise-menu van 69 euro, het topmenu op de kaart. Ik vind 69 euro voor een sterrenrestaurant op vrijdagavond echt heel OK van prijs. En het moet gezegd: de amuses, en ook de gerechten waren opnieuw van een uitzonderlijk kwaliteit. Chef han Ting slaagt er prima in om Westerse en Aziatische smaken te blenden, en enkele van de gerechten die ik geproefd heb waren zo mooi en smaakvol dat een tweede ster zelfs in het verschiet zou kunnen liggen. Het schuim van rode biet (met heerlijke Aziatische smaak) en het frisse zure komkommersoepje bij de hapjes waren prachtig om de smaakpapillen klaar te maken voor een topmaaltijd. En ook de ceviche van mossel was dat. Het eerste gerecht was meteen één van mijn absolute favoriete: koud gemarineerde zeebaars met bloemkool en octopus (die in rode biet was gemarineerd) met heerlijke zure citrustoetsen was waanzinnig lekker. Ook de roodbaars met pompoen, curry en snowcrab daarna was heel lekker. De hondshaai met worteltjes en gefrituurde Hollandse garnaaltjes vond ik een slordiger gerecht en ook qua smaak iets minder verrassend. Maar dat werd meteen weer goedgemaakt door de gevulde parelhoen met ganzenlever, mais en watermeloen die daar op volgde. En de struisvogel met kersen en een heerlijke Chinese saus was succulent. Ook het dessert met mascarpone, ijs met salie en perziken was een mooie afsluiter. Hier en daar gebruikt de chef wat accentjes die het bord wel mooi maken, maar die aan smaak weinig toe te voegen hebben: een kleine mousse of cirkeltjes die wel wat extra kleur brengen maar te vlak smaken. Maar dat is detailkritiek. Want Han Ting is een topchef en als je eens Chinees met een Franse twist wil eten, ga dan naar Den Haag.

CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE

Waarom vond ik de hele ervaring toch wat minder dan vorige keren? Ik vrees dat het een beetje aan de bediening lag. De Aziatische dame die ons aan de deur ontving was bijzonder vriendelijk en attent,  maar dat stond wel een beetje in contrast met de Hollandse dame die ons bediende. Het duurde heel lang voor we de menukaart kregen, pas toen we er zelf om vroegen, en lang na de hapjes, konden we die bekijken. De prima Meursault die we besteld hadden werd nogal lomp in geschonken, de uitleg van de gerechten werd afgehaspeld, de eerste twee gerechten kwamen ontzettend snel na elkaar, toen viel er een gigantisch lange pauze, en toen we daar op gewezen hadden kwamen de gerechten daarna weer in TGV-tempo op tafel. En toen we afrekenden werd er gewoon 50 euro te weinig ingetikt. Foutje, kan gebeuren, ik ontdekte het pas later trouwens, maar haalde toch opnieuw m’n kaart tevoorschijn om het verschil bij te passen. De vrouw bedankte ons wel voor de eerlijkheid, maar het is op zo’n moment toch een kleine moeite om een glaasje van het huis aan te bieden of zo.

Verder vond ik het restaurant veel te warm, veel te druk, en het interieur heeft ook z’n beste tijd wel gehad. Serveer dit prachtige eten in een lichter, frisser, netter, hedendaagser kader, en zorg dat je personeel net iets eleganter en verfijnder met je klanten omgaat, en voor je het weet is dit één van de toprestaurants van de Benelux, want de chef kan echt ontzettend goed koken. Een tweede ster zou dan echt een mogelijkheid zijn. Maar nu matcht de kwaliteit van het eten niet met de algemene sfeer, en dat is een klein beetje jammer. Lekker gegeten? Zeker! Teruggaan? Uiteraard. Maar was dit nu een vlekkeloze sterren-ervaring? Jammer genoeg niet.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer