CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
Restaurant

Culinaire chinees: hanting cuisine

In het hartje van Den Haag, in de Prinsestraat, kun je één van de allerbeste “Aziatische” restaurants vinden van de Benelux: Hanting Cuisine. Het restaurant heeft al een tijdje een Michelinster, en ik ben er de voorbije jaren al een paar keer met veel plezier gaan eten. De gerechten hebben Chinese, maar ook Franse invloeden, en de borden zijn bijzonder kunstig en kleurrijk opgemaakt. Je kunt er een wijnarrangement aan 7 euro per glas drinken, maar ook een thee-arrangement. Dan krijg je dus een aangepaste thee per gang, wat ik echt een prima idee vind. Ik keek er dus ontzettend naar uit om er gisteren opnieuw te gaan dineren. Ook al ben ik niet graag te kritisch, toch moet ik bekennen: mijn dineer-ervaring was deze keer toch een beetje dubbel.

We namen het zesgangen surprise-menu van 69 euro, het topmenu op de kaart. Ik vind 69 euro voor een sterrenrestaurant op vrijdagavond echt heel OK van prijs. En het moet gezegd: de amuses, en ook de gerechten waren opnieuw van een uitzonderlijk kwaliteit. Chef han Ting slaagt er prima in om Westerse en Aziatische smaken te blenden, en enkele van de gerechten die ik geproefd heb waren zo mooi en smaakvol dat een tweede ster zelfs in het verschiet zou kunnen liggen. Het schuim van rode biet (met heerlijke Aziatische smaak) en het frisse zure komkommersoepje bij de hapjes waren prachtig om de smaakpapillen klaar te maken voor een topmaaltijd. En ook de ceviche van mossel was dat. Het eerste gerecht was meteen één van mijn absolute favoriete: koud gemarineerde zeebaars met bloemkool en octopus (die in rode biet was gemarineerd) met heerlijke zure citrustoetsen was waanzinnig lekker. Ook de roodbaars met pompoen, curry en snowcrab daarna was heel lekker. De hondshaai met worteltjes en gefrituurde Hollandse garnaaltjes vond ik een slordiger gerecht en ook qua smaak iets minder verrassend. Maar dat werd meteen weer goedgemaakt door de gevulde parelhoen met ganzenlever, mais en watermeloen die daar op volgde. En de struisvogel met kersen en een heerlijke Chinese saus was succulent. Ook het dessert met mascarpone, ijs met salie en perziken was een mooie afsluiter. Hier en daar gebruikt de chef wat accentjes die het bord wel mooi maken, maar die aan smaak weinig toe te voegen hebben: een kleine mousse of cirkeltjes die wel wat extra kleur brengen maar te vlak smaken. Maar dat is detailkritiek. Want Han Ting is een topchef en als je eens Chinees met een Franse twist wil eten, ga dan naar Den Haag.

CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE
CULINAIRE CHINEES: HANTING CUISINE

Waarom vond ik de hele ervaring toch wat minder dan vorige keren? Ik vrees dat het een beetje aan de bediening lag. De Aziatische dame die ons aan de deur ontving was bijzonder vriendelijk en attent,  maar dat stond wel een beetje in contrast met de Hollandse dame die ons bediende. Het duurde heel lang voor we de menukaart kregen, pas toen we er zelf om vroegen, en lang na de hapjes, konden we die bekijken. De prima Meursault die we besteld hadden werd nogal lomp in geschonken, de uitleg van de gerechten werd afgehaspeld, de eerste twee gerechten kwamen ontzettend snel na elkaar, toen viel er een gigantisch lange pauze, en toen we daar op gewezen hadden kwamen de gerechten daarna weer in TGV-tempo op tafel. En toen we afrekenden werd er gewoon 50 euro te weinig ingetikt. Foutje, kan gebeuren, ik ontdekte het pas later trouwens, maar haalde toch opnieuw m’n kaart tevoorschijn om het verschil bij te passen. De vrouw bedankte ons wel voor de eerlijkheid, maar het is op zo’n moment toch een kleine moeite om een glaasje van het huis aan te bieden of zo.

Verder vond ik het restaurant veel te warm, veel te druk, en het interieur heeft ook z’n beste tijd wel gehad. Serveer dit prachtige eten in een lichter, frisser, netter, hedendaagser kader, en zorg dat je personeel net iets eleganter en verfijnder met je klanten omgaat, en voor je het weet is dit één van de toprestaurants van de Benelux, want de chef kan echt ontzettend goed koken. Een tweede ster zou dan echt een mogelijkheid zijn. Maar nu matcht de kwaliteit van het eten niet met de algemene sfeer, en dat is een klein beetje jammer. Lekker gegeten? Zeker! Teruggaan? Uiteraard. Maar was dit nu een vlekkeloze sterren-ervaring? Jammer genoeg niet.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer