Cum Laude: klassevol eten in een historisch kader in Leuven

Vorige week gingen we dineren in Cum Laude, het restaurant in de Faculty Club in Leuven, in het eeuwenoude begijnhof. Bij mijn weten zat in de Faculty Club sinds jaar en dag een goed restaurant, waar de rector en de professoren hun (vaak internationale) gasten graag uitnodigden voor de lunch. Maar met Cum Laude wordt nog meer dan vroeger de deur opengezet voor iedereen die in het Leuvense gastronomisch wil lunchen, in een prachtig pand en in de zomer op een geweldig mooi terras.

De jonge chef Marius Bosmans staat sinds anderhalf jaar aan het fornuis. Het is duidelijk een gast met veel talent en met ambitie. In Gault & Millau steeg Cum Laude na één jaar al van 12 naar 14. Geen wonder, want Marius kookte eerder al in de twee sterrenrestaurants Boury in Roeselare en aan de zijde van Thierry Theys in Nuance in Duffel. Vandaag geeft hij een nieuwe schwung aan het chique universiteitsrestaurant.

Wat Marius samen met z’n sous-chef Glenn Vangrunderbeeck erg goed doen is klassiekers een zeer natuurlijke update geven, zodat die mooi blenden met de meer vernieuwende gerechten die ze ook op de niet al te uitgebreide, maar verfijnde kaart aanbieden. Dat is slim. Want ik kan me voorstellen dat een professor die meerdere keren per maand komt lunchen of dineren, geen zin heeft in al te speciale gerechten.

Ook wij hadden zin in een eerder klassiek menu. Eerst kregen we bij een glaasje Pommery champagne enkele smaakvolle hapjes aangeboden, die verfijnd en lekker waren. We kozen daarna voor de Langoestine in 2 bereidingen. Eentje met mierikswortel, Sorrento citroen en groene curry en een tweede bereiding met zuring, spinazie, citrus kaviaar en winterradijs. Vervolgens gingen we voor de perfect op de graat gebakken Noordzeetong met handgesneden frieten, en een lekkere salade. Het was echt één van de beste Noordzeetongen die ik de afgelopen jaren at. Alles klopte gewoon, en daardoor werd voor mij het metier van de chefs meteen duidelijk. Klein puntje van kritiek. Watermeloen is een lekker ingrediënt, maar in deze tijd van het jaar wel opvallend, ik zou het dan niet èn in de hapjes èn in een voorgerecht verwerken. Maar dat is detailkritiek, want de gerechten waren echt zeer lekker, en de borden mooi verzorgd zonder een enkele keer te ver gezocht te zijn.

Bij het diner bestelden we een prima fles Rully, die zeer correct geprijsd stond. Speciale pluim ook voor de maître, een man die het metier beheerst om op een stijlvolle manier mensen een gastvrij gevoel te geven. Ik kan me voorstellen dat deze manier van omgang met de gasten door de professoren wel gewaardeerd wordt. Maar als je denkt: dit is een plek waar enkel personeelsleden van de universiteit welkom zijn, dat is absoluut niet het geval. Cum Laude is echt een aanrader voor iedereen die houdt van een klassevolle keuken in een historisch kader.