Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

De titel van dit artikel maakt eigenlijk meteen al duidelijk wat ik van het hippe vegetarische restaurant humus x hortense in Brussel vind: het is voor mij wellicht dè ontdekking van het jaar. Nu heb ik de voorbije maanden op nog een paar zalige plekken gedineerd, maar dit restaurant spant werkelijk de kroon. Het is er verrassend lekker, en mijn super goede gevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat dit een plant-based restaurant is, en dat vind ik eigenlijk wel spannend. Ik heb het al vaker gezegd, ik ben en blijf een vis- en vleeseter, maar ik vind het ook erg boeiend wanneer chefs creatief aan de slag gaan met enkel groenten. En zeker als ze dat op zo’n hoog culinair niveau doen als Chef Nicolas Decloedt.

Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Samen met botanist-wild farmer Dries Delanote en voedingswetenschapper  Maxime Willems onderzoekt hij met zijn keukenteam voortdurend de smaakvolle eigenschappen van alle mogelijke groenten. Decloedt houdt van fermentatietechnieken, wat heerlijke gerechten en drankjes oplevert. En super belangrijk: hij gaat voor duurzame zero-waste principes. Hij probeert dus werkelijk om niks verloren te laten gaan in de keuken, en aan de slag te gaan met echt alle onderdelen van de groenten en planten die hij gebruikt in de keuken. Knap hoor.

We aten werkelijk een fantastisch smaakvol menu. En geloof het of niet, we zijn zelfs eens voor de aangepaste niet-alcoholische dranken gegaan. Die waren zooooo lekker, niet normaal. Alleen bij het hoofdgerecht hebben we een glaasje wijn gevraagd, omdat ik stiekem toch een beetje jaloers was op de mooie vaak natuurlijke wijnen die aan de tafels naast ons geschonken werden.

Hoe dan ook: dit is een topplek om te gaan lunchen of dineren. Niet voor niets kwam humus x hortense twee weken geleden nog op de schitterende 8ste plaats terecht in de top10 van de beste groenterestaurants ter wereld. En kijk maar uit, want voor mij was ons diner minstens één en wie weet zelfs twee Michelinsterren waard. Een absolute aanrader dus!

 

CORN – consommé

TOMATOES – red basil

ZUCCHINI – marigold

AUBERGINE – white miso

POINTED CABBAGE – vin jaune

RASPBERRY – red bell pepper

TARTELETTE – white current