De titel van dit artikel maakt eigenlijk meteen al duidelijk wat ik van het hippe vegetarische restaurant humus x hortense in Brussel vind: het is voor mij wellicht dè ontdekking van het jaar. Nu heb ik de voorbije maanden op nog een paar zalige plekken gedineerd, maar dit restaurant spant werkelijk de kroon. Het is er verrassend lekker, en mijn super goede gevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat dit een plant-based restaurant is, en dat vind ik eigenlijk wel spannend. Ik heb het al vaker gezegd, ik ben en blijf een vis- en vleeseter, maar ik vind het ook erg boeiend wanneer chefs creatief aan de slag gaan met enkel groenten. En zeker als ze dat op zo’n hoog culinair niveau doen als Chef Nicolas Decloedt.
Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Samen met botanist-wild farmer Dries Delanote en voedingswetenschapper Maxime Willems onderzoekt hij met zijn keukenteam voortdurend de smaakvolle eigenschappen van alle mogelijke groenten. Decloedt houdt van fermentatietechnieken, wat heerlijke gerechten en drankjes oplevert. En super belangrijk: hij gaat voor duurzame zero-waste principes. Hij probeert dus werkelijk om niks verloren te laten gaan in de keuken, en aan de slag te gaan met echt alle onderdelen van de groenten en planten die hij gebruikt in de keuken. Knap hoor.
We aten werkelijk een fantastisch smaakvol menu. En geloof het of niet, we zijn zelfs eens voor de aangepaste niet-alcoholische dranken gegaan. Die waren zooooo lekker, niet normaal. Alleen bij het hoofdgerecht hebben we een glaasje wijn gevraagd, omdat ik stiekem toch een beetje jaloers was op de mooie vaak natuurlijke wijnen die aan de tafels naast ons geschonken werden.
Hoe dan ook: dit is een topplek om te gaan lunchen of dineren. Niet voor niets kwam humus x hortense twee weken geleden nog op de schitterende 8ste plaats terecht in de top10 van de beste groenterestaurants ter wereld. En kijk maar uit, want voor mij was ons diner minstens één en wie weet zelfs twee Michelinsterren waard. Een absolute aanrader dus!
CORN – consommé
TOMATOES – red basil
ZUCCHINI – marigold
AUBERGINE – white miso
POINTED CABBAGE – vin jaune
RASPBERRY – red bell pepper
TARTELETTE – white current
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer
Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer