Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense
Restaurant

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

De titel van dit artikel maakt eigenlijk meteen al duidelijk wat ik van het hippe vegetarische restaurant humus x hortense in Brussel vind: het is voor mij wellicht dè ontdekking van het jaar. Nu heb ik de voorbije maanden op nog een paar zalige plekken gedineerd, maar dit restaurant spant werkelijk de kroon. Het is er verrassend lekker, en mijn super goede gevoel heeft wellicht ook te maken met het feit dat dit een plant-based restaurant is, en dat vind ik eigenlijk wel spannend. Ik heb het al vaker gezegd, ik ben en blijf een vis- en vleeseter, maar ik vind het ook erg boeiend wanneer chefs creatief aan de slag gaan met enkel groenten. En zeker als ze dat op zo’n hoog culinair niveau doen als Chef Nicolas Decloedt.

Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Samen met botanist-wild farmer Dries Delanote en voedingswetenschapper  Maxime Willems onderzoekt hij met zijn keukenteam voortdurend de smaakvolle eigenschappen van alle mogelijke groenten. Decloedt houdt van fermentatietechnieken, wat heerlijke gerechten en drankjes oplevert. En super belangrijk: hij gaat voor duurzame zero-waste principes. Hij probeert dus werkelijk om niks verloren te laten gaan in de keuken, en aan de slag te gaan met echt alle onderdelen van de groenten en planten die hij gebruikt in de keuken. Knap hoor.

We aten werkelijk een fantastisch smaakvol menu. En geloof het of niet, we zijn zelfs eens voor de aangepaste niet-alcoholische dranken gegaan. Die waren zooooo lekker, niet normaal. Alleen bij het hoofdgerecht hebben we een glaasje wijn gevraagd, omdat ik stiekem toch een beetje jaloers was op de mooie vaak natuurlijke wijnen die aan de tafels naast ons geschonken werden.

Hoe dan ook: dit is een topplek om te gaan lunchen of dineren. Niet voor niets kwam humus x hortense twee weken geleden nog op de schitterende 8ste plaats terecht in de top10 van de beste groenterestaurants ter wereld. En kijk maar uit, want voor mij was ons diner minstens één en wie weet zelfs twee Michelinsterren waard. Een absolute aanrader dus!

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense
Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

CORN – consommé

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

TOMATOES – red basil

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

ZUCCHINI – marigold

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

AUBERGINE – white miso

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

POINTED CABBAGE – vin jaune

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

RASPBERRY – red bell pepper

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

TARTELETTE – white current

Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense
Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense
Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense
Prachtig vegan restaurant: Humus × Hortense

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer

La Colombe: jammer van de geluids overlast

La Colombe: jammer van de geluids overlast

Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer