Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

Corona was een ramp in de culinaire wereld, en zeker ook in mijn geliefde Barcelona. Nogal wat toprestaurants moeten het hebben van toeristen, en de voorbije jaren kwamen die veel minder naar deze prachtige stad. Nogal wat restaurants moesten dan ook noodgedwongen de deuren sluiten, ook omdat de staatssteun hier een stuk minder was dan in België. Het resultaat was een enorm verarmde stad op gastronomisch vlak. De vraag was: komt dit nog wel goed?

Ook de volledige restaurantgroep van Albert Adrià (ex-El Bulli) moest er aan geloven en sloot de deuren. Uitgerekend die groep die met zalige restaurants als Tickets, Bodega 1900, Hoja Santa en Pakta de afgelopen acht jaar de stad een culinaire boost had gegeven ging volledig dicht. Tickets bijvoorbeeld was mijn lievelingsrestaurant, en klom in de “TOP 50 van beste restaurants in de wereld” terecht naar ongeziene hoogtes. Maar de economische wetten gelden ook voor culinaire tempels. Het is niet anders.

De laatste maanden is er wel weer wat aan het gebeuren in Barcelona. Eén voor één zijn de iconische restaurants van Albert Adrià weer aan het opengaan. In de meeste van die plekken staan de gewezen rechterhanden van Albert achter de kookpotten. Tickets werd bijvoorbeeld Teatro, de vroegere chef van Enigma kookt er uitstekend. Hoja Santa werd Come, met dezelfde chef. Kortom: enkele iconische restaurants gaan weer open. Maar met al die nieuwe initiatieven heeft Albert Adrià zelf niks meer te maken.

Tot nu. Want de grootmeester is terug. En hoe… Adrià heeft z’n iconische Enigma weer geopend, en vooral: hij is er zelf elke dag aan de slag. Als een echte grootmeester stuurt hij zijn personeel aan met strenge hand, en zijn vroegere rechterhand in de zaal bij Tickets is ook weer van de partij, de charismatische Xavi Alba, intussen een goede vriend van ons. Samen met een indrukwekkend team willen ze van Enigma weer “the place to be” maken in Barcelona.

Deze week gingen we er lunchen, en het was goed om Albert en Xavi weer vol passie aan het werk te zien. Tickets was altijd mijn lievelingsrestaurant van de groep omdat het een speels concept was met veel comfort food, op culinair wereldniveau. Enigma vond ik destijds soms een beetje te ver gezocht en zeer specifiek en soms zelfs wat te vergezocht in de smaken. Vandaag lijkt het alsof Albert een klein beetje de scherpste kantjes er heeft van afgevijld bij Enigma en wat toegankelijker kookt.

Pas op, er zitten tussen de gerechten nog zeker dingen waarvan je denkt: wow, dat is vergezocht. Ik was zelf bijvoorbeeld niet zo gek op de aan onze tafel bereide sorbet van groene sla met avocado. Iets te scherp en te bitter voor mij misschien, maar ik weet dat Albert de grenzen graag aftast. En hij heeft ook geen schrik van bittere smaken, iets waar ik zelf nooit zo gek op ben. Maar goed, dit is één dingetje dat misschien minder bij mijn smaak paste.

Andere gerechten waren dan weer zo indrukwekkend dat ik echt ontzettend onder de indruk was. Het glaasje met bloemkool, gelei van kreeft en kaviaar was fantastisch, en het gerechtje met kip op kippenhuid en daarbij een gelatine van curry met kokos was zonder meer wow. Om nog maar te zwijgen van de indrukwekkend terrine van steak tartare, foie gras en truffel, die was echt culinaire kunst op topniveau.

Enigma is terug. Heerlijk. Maar vooral: Albert is terug. Tot nu nog op kousenvoeten. Covid had hem geleerd hoe plezant het ondanks de economische malaise was om ’s avonds bij z’n gezin door te brengen. Daarom heeft hij van Enigma eerst een lunch-restaurant proberen te maken met in de vooravond nog cocktails met snacks. Maar daar stapt hij na de zomervakantie alweer van af, vertrouwde hij ons toe. Dan wordt Enigma weer een diner-restaurant, zoals Tickets altijd was, en meteen één van de spectaculairste plekken om geweldig te dineren in Barcelona.

Enigma was is in vergelijking met andere sterrenrestaurants in België sowieso al niet overdreven duur, en is nu nog wat minder duur dan vroeger. Iets toegankelijker ook, iets minder ver gezocht, maar wel met een super ambitieuze Albert Adrià zelf in de keuken. Ik verwacht oprecht dat dit één van de absolute culinaire trekpleisters van deze stad wordt de komende jaren. Dus probeer nu nog maar een tafeltje te scoren als je in Barcelona bent en durft gaan voor creatieve gerechten uit de moleculaire erfenis van El Bulli met een plezante twist, voor het weer onmogelijk wordt. Want als deze gastronomische machine eenmaal op kruissnelheid komt zullen mensen van over de hele wereld hier willen komen eten. En wel terecht.