Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Restaurant

Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

Corona was een ramp in de culinaire wereld, en zeker ook in mijn geliefde Barcelona. Nogal wat toprestaurants moeten het hebben van toeristen, en de voorbije jaren kwamen die veel minder naar deze prachtige stad. Nogal wat restaurants moesten dan ook noodgedwongen de deuren sluiten, ook omdat de staatssteun hier een stuk minder was dan in België. Het resultaat was een enorm verarmde stad op gastronomisch vlak. De vraag was: komt dit nog wel goed?

Ook de volledige restaurantgroep van Albert Adrià (ex-El Bulli) moest er aan geloven en sloot de deuren. Uitgerekend die groep die met zalige restaurants als Tickets, Bodega 1900, Hoja Santa en Pakta de afgelopen acht jaar de stad een culinaire boost had gegeven ging volledig dicht. Tickets bijvoorbeeld was mijn lievelingsrestaurant, en klom in de “TOP 50 van beste restaurants in de wereld” terecht naar ongeziene hoogtes. Maar de economische wetten gelden ook voor culinaire tempels. Het is niet anders.

Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

De laatste maanden is er wel weer wat aan het gebeuren in Barcelona. Eén voor één zijn de iconische restaurants van Albert Adrià weer aan het opengaan. In de meeste van die plekken staan de gewezen rechterhanden van Albert achter de kookpotten. Tickets werd bijvoorbeeld Teatro, de vroegere chef van Enigma kookt er uitstekend. Hoja Santa werd Come, met dezelfde chef. Kortom: enkele iconische restaurants gaan weer open. Maar met al die nieuwe initiatieven heeft Albert Adrià zelf niks meer te maken.

Tot nu. Want de grootmeester is terug. En hoe… Adrià heeft z’n iconische Enigma weer geopend, en vooral: hij is er zelf elke dag aan de slag. Als een echte grootmeester stuurt hij zijn personeel aan met strenge hand, en zijn vroegere rechterhand in de zaal bij Tickets is ook weer van de partij, de charismatische Xavi Alba, intussen een goede vriend van ons. Samen met een indrukwekkend team willen ze van Enigma weer “the place to be” maken in Barcelona.

Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

Deze week gingen we er lunchen, en het was goed om Albert en Xavi weer vol passie aan het werk te zien. Tickets was altijd mijn lievelingsrestaurant van de groep omdat het een speels concept was met veel comfort food, op culinair wereldniveau. Enigma vond ik destijds soms een beetje te ver gezocht en zeer specifiek en soms zelfs wat te vergezocht in de smaken. Vandaag lijkt het alsof Albert een klein beetje de scherpste kantjes er heeft van afgevijld bij Enigma en wat toegankelijker kookt.

Pas op, er zitten tussen de gerechten nog zeker dingen waarvan je denkt: wow, dat is vergezocht. Ik was zelf bijvoorbeeld niet zo gek op de aan onze tafel bereide sorbet van groene sla met avocado. Iets te scherp en te bitter voor mij misschien, maar ik weet dat Albert de grenzen graag aftast. En hij heeft ook geen schrik van bittere smaken, iets waar ik zelf nooit zo gek op ben. Maar goed, dit is één dingetje dat misschien minder bij mijn smaak paste.

Andere gerechten waren dan weer zo indrukwekkend dat ik echt ontzettend onder de indruk was. Het glaasje met bloemkool, gelei van kreeft en kaviaar was fantastisch, en het gerechtje met kip op kippenhuid en daarbij een gelatine van curry met kokos was zonder meer wow. Om nog maar te zwijgen van de indrukwekkend terrine van steak tartare, foie gras en truffel, die was echt culinaire kunst op topniveau.

Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

Enigma is terug. Heerlijk. Maar vooral: Albert is terug. Tot nu nog op kousenvoeten. Covid had hem geleerd hoe plezant het ondanks de economische malaise was om ‘s avonds bij z’n gezin door te brengen. Daarom heeft hij van Enigma eerst een lunch-restaurant proberen te maken met in de vooravond nog cocktails met snacks. Maar daar stapt hij na de zomervakantie alweer van af, vertrouwde hij ons toe. Dan wordt Enigma weer een diner-restaurant, zoals Tickets altijd was, en meteen één van de spectaculairste plekken om geweldig te dineren in Barcelona.

Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona
Enigma: de comeback van Albert Adrià in Barcelona

Enigma was is in vergelijking met andere sterrenrestaurants in België sowieso al niet overdreven duur, en is nu nog wat minder duur dan vroeger. Iets toegankelijker ook, iets minder ver gezocht, maar wel met een super ambitieuze Albert Adrià zelf in de keuken. Ik verwacht oprecht dat dit één van de absolute culinaire trekpleisters van deze stad wordt de komende jaren. Dus probeer nu nog maar een tafeltje te scoren als je in Barcelona bent en durft gaan voor creatieve gerechten uit de moleculaire erfenis van El Bulli met een plezante twist, voor het weer onmogelijk wordt. Want als deze gastronomische machine eenmaal op kruissnelheid komt zullen mensen van over de hele wereld hier willen komen eten. En wel terecht.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer