Beste visrestaurant ooit, Estimar!

Ik probeer niet te vaak te goochelen met termen als “beste ooit” maar heel soms moet je een uitzondering durven maken. Wanneer je echt uit je sokken bent geblazen, dan mag je dat zeggen. En daarom kan ik niet anders dan deze gewaagde titel boven het artikel plaatsen. Want “Estimar” is voor mij wel degelijk “het beste visrestaurant ooit“. Tenminste, ik kan er mij persoonlijk echt geen beter herinneren.

Er is iets bijzonders aan dit restaurant, want ik woon nu al jaren deeltijds in Barcelona, en ik heb er ook al veel over horen praten, maar ik was er tot nu toe om een of andere reden nog niet echt gaan eten. Is het omdat het restaurant een beetje verstopt zit midden in het volkse Born District? In een piepklein straatje waar je zelfs niet met de taxi raakt? Is het omdat Estimar geen complexe keuken heeft en daardoor wat minder opvalt? Ik weet het niet. Maar enkele weken terug was het tijd om daar verandering in te brengen. Dus op een mooie zaterdagavond trokken we er eindelijk heen. En we hebben het ons werkelijk geen seconde beklaagd.

De chef Rafa Zafra werkte jaren in de grote keukens van Spanje. Bij La Hacienda Benazuza, bij Azark en ook bij de broers Adria in El Bulli. Met Estimar gaat deze van oorsprong Andalusische chef voor een compleet product-gedreven keuken. Kraakverse vis en schaaldieren spelen de fantastische hoofdrol, zonder al te veel poespas of tierlantijntjes. Maar wel perfect bereid, vaak in de rookoven of op de grill.

Denk aan scheermesjes, langoustines, alle soorten schelpdieren, mosseltjes, en kokkels en oesters, inktvis en volledige vissen zoals zeebaars kun je hier eten. Alles wordt dagvers geleverd en ligt op ijs uitgestald in de keuken, en het beste dat je hier kunt doen is de chef zijn gang laten gaan. Een super sympathieke vent trouwens, die Rafa Zafra. Een vakman die maar één ding wil doen: de beste vis op de beste manier voor je klaarmaken, en je uitgebreid verwennen. Een plek om vaak terug te komen!

Eén kleine waarschuwing: dit is absoluut geen goedkoop restaurant. Wanneer er op de Tripadvisors van deze wereld wel eens een beetje kritiek komt op Estimar, dan draait het altijd bijna daar om, en echt niet om het eten of de service, die overigens super vriendelijk is. Maar “110 euro voor 1 verse vis, is wel heel veel geld,” zag ik een klant klagen, en ja, dat is het  natuurlijk ook wel, maar je krijgt dan ook de lekkerste vis van Spanje en omstreken geserveerd, op een perfecte manier; en ja kwaliteit kost geld.

Hoe dan ook: hier kom ik snel terug. Estimar is een nieuwe lievelingsplek van me in mijn geliefde Barcelona. Misschien volgende week… want de vakantie komt er aan.