Fyn, het beste restaurant van Afrika

Het allerbeste restaurant van Afrika. Een mooiere titel kun je nauwelijks krijgen, of het zou “het beste restaurant van de wereld” moeten zijn. De culinaire nummer 1 positie van een heel continent mogen innemen, het is een fenomenale plek om op te staan. En hadden wij nu even geluk, want Fyn, het beste restaurant van Afrika en nummer 37 in de wereld bevindt zich toevallig op de bovenste verdieping van het gebouw naast Labotessa, het prachtige boetiekhotel waar we verbleven in Kaapstad. Overigens ook een echte aanrader hoor, dat hotel, met mooie hele ruime kamers, een gezellig all day breakfast restaurant en een winkeltje waar ze de geurkaarsen en parums van het luxemerk Dyptique verkopen.

Maar Fyn dus. Het beste restaurant van Afrika! Terecht? Kan ik moeilijk zeggen, daarvoor zou ik een grotere vergelijkende studie moeten maken. Bijzonder lekker was het sowieso wel. Maar ook een beetje speciaal. Het restaurant zou qua inrichting zo in New York kunnen liggen. Best donker, dus foto’s van het eten maken was er niet zo evident. Met een grote open keuken, en hele vlotte bediening. Geen klassiek Michelinrestaurant dus. Qua keuken zou het restaurant eerder in Tokio kunnen liggen met een hele moderne wereldse versie van Oosterse gerechten. De bijpassende wijnen zijn dan weer allemaal toppers uit Zuid-Afrika, en de sommelier is niet te beroerd om af en toe twee verschillende wijnen te laten proeven bij de frisse gerechten. Kortom: je wordt in Fyn op zeer hoog niveau verwend.

Eigenlijk beleefden we een heel plezante avond, hebben we zeer lekker gegeten, was de atmosfeer uitstekend, en was het personeel heel vriendelijk. Een aanrader is het dus sowieso. Toch blijft er bij mij een kleine hapering in mijn beoordeling, een klein vraagteken, en daar kunnen noch de chef, en ook de rest van de keukengarde en het personeel in de zaal helemaal niet aan doen. Het heeft te maken met die eretitel, beste restaurant van Afrika. Vooral omdat dit restaurant in mijn gevoel meer Aziatisch dan Afrikaans is. Daar wringt het een klein beetje bij mij. La Colombe en zeker La Petite Colombe waren voor mij even indrukwekkend, en daar had ik een iets groter Afrika-gevoel. Maar soit, dat is een detail. Fyn is een absolute aanrader, en als je in Kaapstad op reis gaat, probeer dan zeker een tafeltje te bemachtigen. Het is de moeite.

 

REDUCED DINNER MENU

Tempura dune spinach, tentsuyu
Guinea fowl wonton, tori paitan, sea lettuce
Ostrich egg chawanmushi


Hokkaido milk bun, burnt mushroom custard


Line-caught sashimi, negi aioli, daikon, shoyu, wasabi

Chutoro & ikura hand roll

Crayfish cooked in kelp, roast shell emulsion, tomato


Outeniqua springbok, salt baked celeriac, sancho, cherries, hijiki sauce


Robata pineapple, rice ice cream, schichimi, ginger syrup


Wagashi