Het allerbeste restaurant van Afrika. Een mooiere titel kun je nauwelijks krijgen, of het zou “het beste restaurant van de wereld” moeten zijn. De culinaire nummer 1 positie van een heel continent mogen innemen, het is een fenomenale plek om op te staan. En hadden wij nu even geluk, want Fyn, het beste restaurant van Afrika en nummer 37 in de wereld bevindt zich toevallig op de bovenste verdieping van het gebouw naast Labotessa, het prachtige boetiekhotel waar we verbleven in Kaapstad. Overigens ook een echte aanrader hoor, dat hotel, met mooie hele ruime kamers, een gezellig all day breakfast restaurant en een winkeltje waar ze de geurkaarsen en parums van het luxemerk Dyptique verkopen.
Maar Fyn dus. Het beste restaurant van Afrika! Terecht? Kan ik moeilijk zeggen, daarvoor zou ik een grotere vergelijkende studie moeten maken. Bijzonder lekker was het sowieso wel. Maar ook een beetje speciaal. Het restaurant zou qua inrichting zo in New York kunnen liggen. Best donker, dus foto’s van het eten maken was er niet zo evident. Met een grote open keuken, en hele vlotte bediening. Geen klassiek Michelinrestaurant dus. Qua keuken zou het restaurant eerder in Tokio kunnen liggen met een hele moderne wereldse versie van Oosterse gerechten. De bijpassende wijnen zijn dan weer allemaal toppers uit Zuid-Afrika, en de sommelier is niet te beroerd om af en toe twee verschillende wijnen te laten proeven bij de frisse gerechten. Kortom: je wordt in Fyn op zeer hoog niveau verwend.
Eigenlijk beleefden we een heel plezante avond, hebben we zeer lekker gegeten, was de atmosfeer uitstekend, en was het personeel heel vriendelijk. Een aanrader is het dus sowieso. Toch blijft er bij mij een kleine hapering in mijn beoordeling, een klein vraagteken, en daar kunnen noch de chef, en ook de rest van de keukengarde en het personeel in de zaal helemaal niet aan doen. Het heeft te maken met die eretitel, beste restaurant van Afrika. Vooral omdat dit restaurant in mijn gevoel meer Aziatisch dan Afrikaans is. Daar wringt het een klein beetje bij mij. La Colombe en zeker La Petite Colombe waren voor mij even indrukwekkend, en daar had ik een iets groter Afrika-gevoel. Maar soit, dat is een detail. Fyn is een absolute aanrader, en als je in Kaapstad op reis gaat, probeer dan zeker een tafeltje te bemachtigen. Het is de moeite.
REDUCED DINNER MENU
Tempura dune spinach, tentsuyu
Guinea fowl wonton, tori paitan, sea lettuce
Ostrich egg chawanmushi
–
Hokkaido milk bun, burnt mushroom custard
–
Line-caught sashimi, negi aioli, daikon, shoyu, wasabi
Chutoro & ikura hand roll
–
Crayfish cooked in kelp, roast shell emulsion, tomato
–
Outeniqua springbok, salt baked celeriac, sancho, cherries, hijiki sauce
–
Robata pineapple, rice ice cream, schichimi, ginger syrup
–
Wagashi
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer