Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Restaurant

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Ik had links en rechts al een paar keer horen waaien dat de twee chefs van Dos Palillos, een ongedwongen sterrenrestaurant in Barcelona, dat graag knipoogt naar de Aziatische keuken, zaten te broeden op een nieuw concept in Barcelona. Ze wilden een take aways en delivery restaurant opstarten met enkel lekkere Aziatische streetfood. De zaak is een paar maanden geleden geopend. En weet je waar? In onze straat, de Carrer de Casanova, op een paar honderd meter van waar wij wonen, aan de overkant van de Diagonal.

Tamae is de absolute culinaire hit van dit moment in Barcelona. Iedereen wil er graag gaan eten, maar het is bijna onmogelijk om er een tafeltje vast te krijgen. En dat is bijzonder logisch. Er zijn namelijk maar zo’n tiental plaatsen. Zes mensen kunnen aan de toog zitten, en dan is er nog één hoge tafel waar je met z’n vieren aan plaats kunt nemen. That’s it. Op de koop toe lijkt dit meer op een snackbar dan op een culinair restaurant. De gerechten worden geserveerd in de kartonnen wegwerpverpakking waarin ze ook aan huis bezorgd worden. Geen spankeltje chique is deze plek. Integendeel. Ook voor de betere wijnen moet je hier niet gaan eten, er staan maar 1 cava, 1 witte, en 1 rode wijn op het menu. En die kosten amper 19 euro voor een fles (de cava 2 of 3 euro meer).

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Het restaurant zit ondanks die basic aanpak wel al maanden volgeboekt. Je raakt er niet binnen. Maar laat dat dan één van de weinige voordelen van covid zijn: elk moment bestaat de kans dat er mensen besmet zijn of in quarantaine moeten, en daardoor komt er last minute geregeld zo’n tafeltje vrij. Dat was vorige zondag het geval, en wij hebben het als eerste ontdekt op hun site, zodat we tegen alle verwachtingen in er toch konden gaan dineren.

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

We zaten aan de toog en zagen dus vanop de eerste rij hoe ons heerlijke gerechten live voor onze neus werden bereid. Het zijn stuk voor stuk vakmannen die in de keuken staan, en elk gerecht is onwaarschijnlijk lekker, van de nigiri, over de steak tartare en de gestoomde broodjes met varkensvlees, tot de beroemde Aziatische burger van Dos Palillos, het is allemaal zooooo lekker.

We zijn er gelukkig in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen voor de paasvakantie. Meteen een tafel van vier. Geen idee wie we gaan meenemen, maar we hebben vrienden genoeg in Barcelona die  maar al te blij zullen zijn om ons te vergezellen naar deze nieuwe culinaire (en super betaalbare) hotspot. Of wie weet zijn er vrienden uit België in Barcelona, en die zullen hun smaakpapillen nauwelijks geloven, zo lekker is het bij Tamae. En nu stop ik met reclame maken of we slagen er echt nooit meer in om een tafeltje te bemachtigen.

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer