Ik had links en rechts al een paar keer horen waaien dat de twee chefs van Dos Palillos, een ongedwongen sterrenrestaurant in Barcelona, dat graag knipoogt naar de Aziatische keuken, zaten te broeden op een nieuw concept in Barcelona. Ze wilden een take aways en delivery restaurant opstarten met enkel lekkere Aziatische streetfood. De zaak is een paar maanden geleden geopend. En weet je waar? In onze straat, de Carrer de Casanova, op een paar honderd meter van waar wij wonen, aan de overkant van de Diagonal.
Tamae is de absolute culinaire hit van dit moment in Barcelona. Iedereen wil er graag gaan eten, maar het is bijna onmogelijk om er een tafeltje vast te krijgen. En dat is bijzonder logisch. Er zijn namelijk maar zo’n tiental plaatsen. Zes mensen kunnen aan de toog zitten, en dan is er nog één hoge tafel waar je met z’n vieren aan plaats kunt nemen. That’s it. Op de koop toe lijkt dit meer op een snackbar dan op een culinair restaurant. De gerechten worden geserveerd in de kartonnen wegwerpverpakking waarin ze ook aan huis bezorgd worden. Geen spankeltje chique is deze plek. Integendeel. Ook voor de betere wijnen moet je hier niet gaan eten, er staan maar 1 cava, 1 witte, en 1 rode wijn op het menu. En die kosten amper 19 euro voor een fles (de cava 2 of 3 euro meer).
Het restaurant zit ondanks die basic aanpak wel al maanden volgeboekt. Je raakt er niet binnen. Maar laat dat dan één van de weinige voordelen van covid zijn: elk moment bestaat de kans dat er mensen besmet zijn of in quarantaine moeten, en daardoor komt er last minute geregeld zo’n tafeltje vrij. Dat was vorige zondag het geval, en wij hebben het als eerste ontdekt op hun site, zodat we tegen alle verwachtingen in er toch konden gaan dineren.
We zaten aan de toog en zagen dus vanop de eerste rij hoe ons heerlijke gerechten live voor onze neus werden bereid. Het zijn stuk voor stuk vakmannen die in de keuken staan, en elk gerecht is onwaarschijnlijk lekker, van de nigiri, over de steak tartare en de gestoomde broodjes met varkensvlees, tot de beroemde Aziatische burger van Dos Palillos, het is allemaal zooooo lekker.
We zijn er gelukkig in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen voor de paasvakantie. Meteen een tafel van vier. Geen idee wie we gaan meenemen, maar we hebben vrienden genoeg in Barcelona die maar al te blij zullen zijn om ons te vergezellen naar deze nieuwe culinaire (en super betaalbare) hotspot. Of wie weet zijn er vrienden uit België in Barcelona, en die zullen hun smaakpapillen nauwelijks geloven, zo lekker is het bij Tamae. En nu stop ik met reclame maken of we slagen er echt nooit meer in om een tafeltje te bemachtigen.
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer