Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Ik had links en rechts al een paar keer horen waaien dat de twee chefs van Dos Palillos, een ongedwongen sterrenrestaurant in Barcelona, dat graag knipoogt naar de Aziatische keuken, zaten te broeden op een nieuw concept in Barcelona. Ze wilden een take aways en delivery restaurant opstarten met enkel lekkere Aziatische streetfood. De zaak is een paar maanden geleden geopend. En weet je waar? In onze straat, de Carrer de Casanova, op een paar honderd meter van waar wij wonen, aan de overkant van de Diagonal.

Tamae is de absolute culinaire hit van dit moment in Barcelona. Iedereen wil er graag gaan eten, maar het is bijna onmogelijk om er een tafeltje vast te krijgen. En dat is bijzonder logisch. Er zijn namelijk maar zo’n tiental plaatsen. Zes mensen kunnen aan de toog zitten, en dan is er nog één hoge tafel waar je met z’n vieren aan plaats kunt nemen. That’s it. Op de koop toe lijkt dit meer op een snackbar dan op een culinair restaurant. De gerechten worden geserveerd in de kartonnen wegwerpverpakking waarin ze ook aan huis bezorgd worden. Geen spankeltje chique is deze plek. Integendeel. Ook voor de betere wijnen moet je hier niet gaan eten, er staan maar 1 cava, 1 witte, en 1 rode wijn op het menu. En die kosten amper 19 euro voor een fles (de cava 2 of 3 euro meer).

Het restaurant zit ondanks die basic aanpak wel al maanden volgeboekt. Je raakt er niet binnen. Maar laat dat dan één van de weinige voordelen van covid zijn: elk moment bestaat de kans dat er mensen besmet zijn of in quarantaine moeten, en daardoor komt er last minute geregeld zo’n tafeltje vrij. Dat was vorige zondag het geval, en wij hebben het als eerste ontdekt op hun site, zodat we tegen alle verwachtingen in er toch konden gaan dineren.

We zaten aan de toog en zagen dus vanop de eerste rij hoe ons heerlijke gerechten live voor onze neus werden bereid. Het zijn stuk voor stuk vakmannen die in de keuken staan, en elk gerecht is onwaarschijnlijk lekker, van de nigiri, over de steak tartare en de gestoomde broodjes met varkensvlees, tot de beroemde Aziatische burger van Dos Palillos, het is allemaal zooooo lekker.

We zijn er gelukkig in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen voor de paasvakantie. Meteen een tafel van vier. Geen idee wie we gaan meenemen, maar we hebben vrienden genoeg in Barcelona die  maar al te blij zullen zijn om ons te vergezellen naar deze nieuwe culinaire (en super betaalbare) hotspot. Of wie weet zijn er vrienden uit België in Barcelona, en die zullen hun smaakpapillen nauwelijks geloven, zo lekker is het bij Tamae. En nu stop ik met reclame maken of we slagen er echt nooit meer in om een tafeltje te bemachtigen.