Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Restaurant

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Ik had links en rechts al een paar keer horen waaien dat de twee chefs van Dos Palillos, een ongedwongen sterrenrestaurant in Barcelona, dat graag knipoogt naar de Aziatische keuken, zaten te broeden op een nieuw concept in Barcelona. Ze wilden een take aways en delivery restaurant opstarten met enkel lekkere Aziatische streetfood. De zaak is een paar maanden geleden geopend. En weet je waar? In onze straat, de Carrer de Casanova, op een paar honderd meter van waar wij wonen, aan de overkant van de Diagonal.

Tamae is de absolute culinaire hit van dit moment in Barcelona. Iedereen wil er graag gaan eten, maar het is bijna onmogelijk om er een tafeltje vast te krijgen. En dat is bijzonder logisch. Er zijn namelijk maar zo’n tiental plaatsen. Zes mensen kunnen aan de toog zitten, en dan is er nog één hoge tafel waar je met z’n vieren aan plaats kunt nemen. That’s it. Op de koop toe lijkt dit meer op een snackbar dan op een culinair restaurant. De gerechten worden geserveerd in de kartonnen wegwerpverpakking waarin ze ook aan huis bezorgd worden. Geen spankeltje chique is deze plek. Integendeel. Ook voor de betere wijnen moet je hier niet gaan eten, er staan maar 1 cava, 1 witte, en 1 rode wijn op het menu. En die kosten amper 19 euro voor een fles (de cava 2 of 3 euro meer).

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Het restaurant zit ondanks die basic aanpak wel al maanden volgeboekt. Je raakt er niet binnen. Maar laat dat dan één van de weinige voordelen van covid zijn: elk moment bestaat de kans dat er mensen besmet zijn of in quarantaine moeten, en daardoor komt er last minute geregeld zo’n tafeltje vrij. Dat was vorige zondag het geval, en wij hebben het als eerste ontdekt op hun site, zodat we tegen alle verwachtingen in er toch konden gaan dineren.

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

We zaten aan de toog en zagen dus vanop de eerste rij hoe ons heerlijke gerechten live voor onze neus werden bereid. Het zijn stuk voor stuk vakmannen die in de keuken staan, en elk gerecht is onwaarschijnlijk lekker, van de nigiri, over de steak tartare en de gestoomde broodjes met varkensvlees, tot de beroemde Aziatische burger van Dos Palillos, het is allemaal zooooo lekker.

We zijn er gelukkig in geslaagd om een tafeltje te bemachtigen voor de paasvakantie. Meteen een tafel van vier. Geen idee wie we gaan meenemen, maar we hebben vrienden genoeg in Barcelona die  maar al te blij zullen zijn om ons te vergezellen naar deze nieuwe culinaire (en super betaalbare) hotspot. Of wie weet zijn er vrienden uit België in Barcelona, en die zullen hun smaakpapillen nauwelijks geloven, zo lekker is het bij Tamae. En nu stop ik met reclame maken of we slagen er echt nooit meer in om een tafeltje te bemachtigen.

Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!
Goedkoop, simpel, maar geniaal lekker: Tamae!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer