14 jaar lang woonden we in Rijmenam bij Mechelen. Ons favoriete restaurant in de buurt was toen Trattoria 2000. Ik heb er vaak over geschreven en op m’n sociale media kon je zien dat ik er bijna elke week wel eens was voor een steak pizzaiola, voor een pizza of voor een lekkere pasta. Ik zal er zeker nog terugkomen, maar nu ik aan de andere kant van het land woon, zal dat toch een heel stuk moeilijker zijn dan vroeger.
Ik vond het daarom sowieso een uitdaging en een spannend idee om in de buurt van Lochristi op zoek te gaan naar een leuk Italiaans restaurant. Dat hoeft voor mij niks pretentieus te zijn, als het maar niet te ver weg is, lekker, en met eerlijke ingrediënten. Ik dus op zoek naar tips bij vrienden die in de buurt wonen en via mijn sociale media. En eentje sprong er toch telkens wat bovenuit: Granduca in Destelbergen.
Het werd een heerlijke avond: we gingen met de fiets van Lochristi naar Destelbergen, zo’n 7 kilometer van ons nieuwe huis. In een witte villa (die me zelfs een beetje deed denken aan Trattoria) met een gezellig terras werden we vriendelijk ontvangen door de eigenaar die ons er wel op wees dat we de handen moesten ontsmetten. Zo gaat dat tegenwoordig. Nog zonder maskertje (dat moest toen nog net niet) liepen we naar een fijne tafel.
We bestelden als voorgerecht de specialiteit van het huis: het antipastabord. De gastheer stelde voor om een gewoon bord te nemen en een antipasti van vis. Zodat we een beetje van alles konden proeven. Het duurde nogal lang voor de bordjes tevoorschijn kwamen (onze fles witte wijn was al half leeg). Maar wat we kregen was echt zeer lekker. Je kunt het niet bedenken of het lag op de bordjes: tomaat mozzarella, carpaccio, meloen met ham, vitello tonato, gefrituurde scampi, octopus, bruschetta, en ik kan zo nog wel even doorgaan… Echt grote luxe. Maar wel zeer veel… Nu goed, daar klagen we niet over, beter teveel dan te weinig.
Ook de hoofdgerechten waren echt lekker en copieus. De escalope pizzaiola was gepaneerd, dat stond zo ook op de kaart, en dat is anders dan die van Trattoria, maar zeker ook heel smaakvol. De saltimbocca a la romana was mals en goed bereid maar wel een beetje te zout naar mijn smaak.
Onze conclusie: dit is echt een goede Italiaan. En vooral: lekker op fietsafstand. En met een mooie wijnkaart. Wordt dit voor ons de plaatselijke vervanger van Trattoria 2000 in Keerbergen (iets wat natuurlijk onmogelijk is)? Het is nog een beetje voorbarig om dat nu al te zeggen. We gaan de komende maanden zeker nog een paar andere Italiaanse restaurants uitproberen hier in de buurt, en ook in Gent, want dat is tenslotte ook vlakbij. Maar Granduca is sowieso al een aanrader waar we zeker nog terugkomen
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer