Het voorbije weekend in Texel werden we uitgebreid verwend. Niet alleen genoten we van een fantastisch diner in sterrenrestaurant Bij Jef, maar de volgende middag werden we na een lange wandeling langs het strand vanuit De Koog, aan de andere kant van het eiland in Oudeschild ontvangen voor een mooie lunch in visrestaurant ‘T Pakhuus.
De ober had voor ons een mooi tafeltje voorzien aan het raam met uitzicht over de haven, waar we tussen ons hapje en het eerste voorgerecht het schip van de garnalenvissers zagen aanmeren. Zo’n trip met de garnalenvissers is een bekend uitje op Texel, maar daar was het ons dit weekend net iets te miezerig en te koud voor. Dan liever binnen in een warm, eigentijds interieur genieten van een heerlijke lunch met al het lekkers dat de zee te bieden heeft.
We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten omdat we het restaurant niet goed kenden en er op voorhand ook niet zoveel over gelezen hadden. We wilden ons het liefst laten verrassen. Maar het feit dat de chef Boy Schuiling blijkbaar lid is van de Jeunes Restaurateurs d’Europe, was al zeer hoopgevend, want ik weet uit ervaring dat dat een goede referentie is.
Op de kaart staan eenvoudige lunchgerechten die je overigens van woensdag tot zondag doorlopend kunt eten vanaf 11u30 ‘s middags. Je vindt er lekkere klassiekers als “Gebakken zeetong 500/600 gram met frites, salade en mayonaise”, of “2 Waddenzee garnalenkroketten op wit of bruin rustiek brood” of “Texelse runderhamburger met brioche brood, spek, Gruyère, peper-barbecuesaus, friet en salade”. Dat klinkt allemaal lekker. Maar je kunt ook verrassingsmenu’s krijgen: een 5 gangen verrassingsmenu aan 59.50, een 7 gangen verrassingsmenu aan 79.50 en een 9 gangen verrassingsmenu aan 95.00.
De gerechten van die menu’s zijn wat gesofistikeerder en verfijnder, met vooral de frisse smaken van de zee, ook al mochten wij ook genieten van een heerlijk stukje vlees, prima bereide kwartel. We genoten met ons viertjes van een aangename moderne keuken met ambitie en veel potentieel. Leuk voor de lunch en ongetwijfeld ook zeer gezellig voor een dinertje. Zeker een aanrader op Texel!
ONS VERRASSINGSMENU
Amuse
Cremé van aubergine, tomaten crumble, anjovis, gerookte olie, borage cresh en krokante kappertjes.
Noordzeekrab
Noordzee krab, Avocadocreme, luchtige komkommer, Japanse radijs, kaviaar, algenpoeder en een koekje van sesam.
Gerookte paling
Groene appelbrunoise, krokante kapper, dille, zuring, enoki en crème van gezouten citroen.
Gebrande langoustine
Crème van wortel en gember, gepofte quinoa, aloë vera, geglaceerde bospeen, zorri cress, saus van langoustine met kaffirolie en roomkaas met safora-mosterd.
Kwartel
Kwartelbout, borst van de kwartel, geconfijte zuurkool, pompoen, kastanjecrème,
gecarameliseerde witlof, uiencrumble, krokantje van boerenkool, luchtige saus van gefermenteerde knoflook en lupine cress.
Appels en peren
Appel en perencompote, perensorbet, geroosterde walnoot, hazelnootolie, merengue van calvados, bouillon van appel met cassiastok, appelbloesem en atsina cress.
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer