Heerlijk visrestaurant aan de haven: ’t Pakhuus in Oudeschild

Het voorbije weekend in Texel werden we uitgebreid verwend. Niet alleen genoten we van een fantastisch diner in sterrenrestaurant Bij Jef, maar de volgende middag werden we na een lange wandeling langs het strand vanuit De Koog, aan de andere kant van het eiland in Oudeschild ontvangen voor een mooie lunch in visrestaurant ‘T Pakhuus.

De ober had voor ons een mooi tafeltje voorzien aan het raam met uitzicht over de haven, waar we tussen ons hapje en het eerste voorgerecht het schip van de garnalenvissers zagen aanmeren. Zo’n trip met de garnalenvissers is een bekend uitje op Texel, maar daar was het ons dit weekend net iets te miezerig en te koud voor. Dan liever binnen in een warm, eigentijds interieur genieten van een heerlijke lunch met al het lekkers dat de zee te bieden heeft.

We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten omdat we het restaurant niet goed kenden en er op voorhand ook niet zoveel over gelezen hadden. We wilden ons het liefst laten verrassen. Maar het feit dat de chef Boy Schuiling blijkbaar lid is van de Jeunes Restaurateurs d’Europe, was al zeer hoopgevend, want ik weet uit ervaring dat dat een goede referentie is.

Op de kaart staan eenvoudige lunchgerechten die je overigens van woensdag tot zondag doorlopend kunt eten vanaf 11u30 ’s middags. Je vindt er lekkere klassiekers als “Gebakken zeetong 500/600 gram met frites, salade en mayonaise”, of “2 Waddenzee garnalenkroketten op wit of bruin rustiek brood” of “Texelse runderhamburger met brioche brood, spek, Gruyère, peper-barbecuesaus, friet en salade”. Dat klinkt allemaal lekker. Maar je kunt ook verrassingsmenu’s krijgen: een 5 gangen verrassingsmenu aan 59.50, een 7 gangen verrassingsmenu aan 79.50 en een 9 gangen verrassingsmenu aan 95.00.

De gerechten van die menu’s zijn wat gesofistikeerder en verfijnder, met vooral de frisse smaken van de zee, ook al mochten wij ook genieten van een heerlijk stukje vlees, prima bereide kwartel. We genoten met ons viertjes van een aangename moderne keuken met ambitie en veel potentieel. Leuk voor de lunch en ongetwijfeld ook zeer gezellig voor een dinertje. Zeker een aanrader op Texel!

ONS VERRASSINGSMENU

Amuse
Cremé van aubergine, tomaten crumble, anjovis, gerookte olie, borage cresh en krokante kappertjes.

Noordzeekrab
Noordzee krab, Avocadocreme, luchtige komkommer, Japanse radijs, kaviaar, algenpoeder en een koekje van sesam.

Gerookte paling
Groene appelbrunoise, krokante kapper, dille, zuring, enoki en crème van gezouten citroen.

Gebrande langoustine
Crème van wortel en gember, gepofte quinoa, aloë vera, geglaceerde bospeen, zorri cress, saus van langoustine met kaffirolie en roomkaas met safora-mosterd.

Kwartel
Kwartelbout, borst van de kwartel, geconfijte zuurkool, pompoen, kastanjecrème,
gecarameliseerde witlof, uiencrumble, krokantje van boerenkool, luchtige saus van gefermenteerde knoflook en lupine cress.

Appels en peren
Appel en perencompote, perensorbet, geroosterde walnoot, hazelnootolie, merengue van calvados, bouillon van appel met cassiastok, appelbloesem en atsina cress.