Het voorbije weekend in Texel werden we uitgebreid verwend. Niet alleen genoten we van een fantastisch diner in sterrenrestaurant Bij Jef, maar de volgende middag werden we na een lange wandeling langs het strand vanuit De Koog, aan de andere kant van het eiland in Oudeschild ontvangen voor een mooie lunch in visrestaurant ‘T Pakhuus.
De ober had voor ons een mooi tafeltje voorzien aan het raam met uitzicht over de haven, waar we tussen ons hapje en het eerste voorgerecht het schip van de garnalenvissers zagen aanmeren. Zo’n trip met de garnalenvissers is een bekend uitje op Texel, maar daar was het ons dit weekend net iets te miezerig en te koud voor. Dan liever binnen in een warm, eigentijds interieur genieten van een heerlijke lunch met al het lekkers dat de zee te bieden heeft.
We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten omdat we het restaurant niet goed kenden en er op voorhand ook niet zoveel over gelezen hadden. We wilden ons het liefst laten verrassen. Maar het feit dat de chef Boy Schuiling blijkbaar lid is van de Jeunes Restaurateurs d’Europe, was al zeer hoopgevend, want ik weet uit ervaring dat dat een goede referentie is.
Op de kaart staan eenvoudige lunchgerechten die je overigens van woensdag tot zondag doorlopend kunt eten vanaf 11u30 ’s middags. Je vindt er lekkere klassiekers als “Gebakken zeetong 500/600 gram met frites, salade en mayonaise”, of “2 Waddenzee garnalenkroketten op wit of bruin rustiek brood” of “Texelse runderhamburger met brioche brood, spek, Gruyère, peper-barbecuesaus, friet en salade”. Dat klinkt allemaal lekker. Maar je kunt ook verrassingsmenu’s krijgen: een 5 gangen verrassingsmenu aan 59.50, een 7 gangen verrassingsmenu aan 79.50 en een 9 gangen verrassingsmenu aan 95.00.
De gerechten van die menu’s zijn wat gesofistikeerder en verfijnder, met vooral de frisse smaken van de zee, ook al mochten wij ook genieten van een heerlijk stukje vlees, prima bereide kwartel. We genoten met ons viertjes van een aangename moderne keuken met ambitie en veel potentieel. Leuk voor de lunch en ongetwijfeld ook zeer gezellig voor een dinertje. Zeker een aanrader op Texel!
ONS VERRASSINGSMENU
Amuse
Cremé van aubergine, tomaten crumble, anjovis, gerookte olie, borage cresh en krokante kappertjes.
Noordzeekrab
Noordzee krab, Avocadocreme, luchtige komkommer, Japanse radijs, kaviaar, algenpoeder en een koekje van sesam.
Gerookte paling
Groene appelbrunoise, krokante kapper, dille, zuring, enoki en crème van gezouten citroen.
Gebrande langoustine
Crème van wortel en gember, gepofte quinoa, aloë vera, geglaceerde bospeen, zorri cress, saus van langoustine met kaffirolie en roomkaas met safora-mosterd.
Kwartel
Kwartelbout, borst van de kwartel, geconfijte zuurkool, pompoen, kastanjecrème,
gecarameliseerde witlof, uiencrumble, krokantje van boerenkool, luchtige saus van gefermenteerde knoflook en lupine cress.
Appels en peren
Appel en perencompote, perensorbet, geroosterde walnoot, hazelnootolie, merengue van calvados, bouillon van appel met cassiastok, appelbloesem en atsina cress.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer