Het was de Brusselse krant la Capitale, die dit weekend met het jammerlijke nieuws uitpakte: sterrenrestaurant Bruneau sluit over enkele maanden de deuren. Topchef Jean-Pierre Bruneau zal dan meer dan 42 jaar zijn prachtige restaurant in Ganshoren uitgebaat hebben, en heeft nu zin om van zijn pensioen te gaan genieten, liefst in een zonnig land. Ook alle administratieve rompslomp en het gedoe door de witte kassa worden door de chef wel als excuses aangehaald, en hij hoopt nog op een overnemer, maar dat hij nu voor de welverdiende rust wil gaan is uiteraard te begrijpen, na het indrukwekkende pacrours dat hij aflegde.
En toch vind ik het best wel zonde. Bruneau was het allereerste driesterrenrestaurant waar ik ooit heb gegeten. Ik heb er samen met mijn ouders en mijn partner mijn dertigste verjaardag gevierd, ruim 14 jaar geleden. En ik was toen erg onder de indruk van de verfijnde klassieke keuken die er geserveerd werd in een prachtig klassevol kader. De grote luxe, met voiturier en al. Niet zoveel later verloor Bruneau z’n derde en uiteindelijk zelfs z’n tweede ster, en dat vond ik best jammer. Ik denk dat de inspecteurs van Michelin het allemaal toch wat te ouderwets begonnen te vinden, en daardoor niet meer onderscheidend genoeg van de andere sterrenrestaurants.
Maar ik bleef er wel graag komen. Eind april was ik er nog eens, en het menu was werkelijk fantastisch. Erg klassiek, dat is juist, maar alle smaken klopten. De kreeft op Provençaalse wijze was gewoon indrukwekkend, maar ook de heerlijke witte vis op linzen, met een tempura van asperge, en het rundsvlees met een truffelsaus was tot in de puntjes correct en uiterst smakelijk bereid. De wijnkaart is fenomenaal en de service evenzeer.
Nog tot eind december blijft Bruneau open. Ikzelf ga er echt nog een paar keer lunchen de komende maanden, en ik zou het je heel graag aanraden als je houdt van de grote klassieke keuken, en een bediening die (een klein beetje) stijf staat van de uitmuntende klasse. Zoals Bruneau ken ik eigenlijk nog weinig restaurants. Geniet er dus van, voor één van de grote monumenten van de Belgische keuken over minder dan een half jaar de deuren sluit.
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer