JAMMER: TOPRESTAURANT BRUNEAU SLUIT WELDRA DE DEUREN

Het was de Brusselse krant la Capitale, die dit weekend met het jammerlijke nieuws uitpakte: sterrenrestaurant Bruneau sluit over enkele maanden de deuren. Topchef Jean-Pierre Bruneau zal dan meer dan 42 jaar zijn prachtige restaurant in Ganshoren uitgebaat hebben, en heeft nu zin om van zijn pensioen te gaan genieten, liefst in een zonnig land. Ook alle administratieve rompslomp en het gedoe door de witte kassa worden door de chef wel als excuses aangehaald, en hij hoopt nog op een overnemer, maar dat hij nu voor de welverdiende rust wil gaan is uiteraard te begrijpen, na het indrukwekkende pacrours dat hij aflegde.

En toch vind ik het best wel zonde. Bruneau was het allereerste driesterrenrestaurant waar ik ooit heb gegeten. Ik heb er samen met mijn ouders en mijn partner mijn dertigste verjaardag gevierd, ruim 14 jaar geleden. En ik was toen erg onder de indruk van de verfijnde klassieke keuken die er geserveerd werd in een prachtig klassevol kader. De grote luxe, met voiturier en al. Niet zoveel later verloor Bruneau z’n derde en uiteindelijk zelfs z’n tweede ster, en dat vond ik best jammer. Ik denk dat de inspecteurs van Michelin het allemaal toch wat te ouderwets begonnen te vinden, en daardoor niet meer onderscheidend genoeg van de andere sterrenrestaurants.

Maar ik bleef er wel graag komen. Eind april was ik er nog eens, en het menu was werkelijk fantastisch. Erg klassiek, dat is juist, maar alle smaken klopten. De kreeft op Provençaalse wijze was gewoon indrukwekkend, maar ook de heerlijke witte vis op linzen, met een tempura van asperge, en het rundsvlees met een truffelsaus was tot in de puntjes correct en uiterst smakelijk bereid. De wijnkaart is fenomenaal en de service evenzeer.

Nog tot eind december blijft Bruneau open. Ikzelf ga er echt nog een paar keer lunchen de komende maanden, en ik zou het je heel graag aanraden als je houdt van de grote klassieke keuken, en een bediening die (een klein beetje) stijf staat van de uitmuntende klasse. Zoals Bruneau ken ik eigenlijk nog weinig restaurants. Geniet er dus van, voor één van de grote monumenten van de Belgische keuken over minder dan een half jaar de deuren sluit.