Ik ben de voorbije weken geregeld de grens over gegaan om bij onze Noorderburen te gaan lunchen of dineren. Ik heb altijd al een zwak gehad voor hoe de Nederlanders met gastronomie omgaan. Ze doen dat vaak met wat minder remmingen, wat minder bagage dan wij Belgen, die zeker als het over de betere gastronomie gaat lang gekeken hebben naar het Zuiden, naar Frankrijk. Vooral qua smaakpallet durft een Nederlandse chef zijn inspiratie van overal in de wereld te halen, vaak ook in de overzeese gebieden. Soms levert dat prettige maar middelmatige gerechten op, maar bij de toppers zorgt dat voor een super spannende cuisine. Katseveer is daar een uitstekend voorbeeld van.
Maar laat ik eens beginnen met de indrukwekkende locatie in Zeeland. Restaurant Katseveer is namelijk gelegen aan de oevers van de Oosterschelde in Wilhelminadorp. Het restaurant bevindt zich in het voormalige veerhuis van het Katseveer tussen Zuid-Beveland en Noord-Beveland en heeft een uniek uitzicht over het prachtige Nationale Park.
Ik ging er lunchen met een goede vriend in de week dat de stormen door ons land raasden. Die ochtend was de eerste boom in onze tuin al neer gegaan, en hadden we geen idee dat er nog drie zouden volgen. Maar de heftige wind die over de Oosterschelde raasde maakte van ons bezoek aan Katseveer een extra sensatie. Bijna waaiden we van de dijk en de wind beukte in op het stevige pand.
Het restaurant bestaat eigenlijk al sinds 1965 en werd in 2003 door chef-eigenaar Rutger van der Weel overgenomen. Deze bevlogen chef, die onder andere in het fantastische Inter Scaldes heeft gewerkt, legde de lat meteen hoog. En enkele jaren later kreeg hij al een Michelen ster die hij tot op vandaag meer dan verdient, met zijn mooie creatieve gerechten, die recht uit de zee, maar ook recht uit z’n hart, z’n creatieve brein, en toch ook qua inspiratie en smaken uit de ganse wereld komen.
In een interview zei van der Weel dit over de manier waarop hij koken wil: “Drift, gloed, hartstocht, vurigheid, vuur, overgave en liefde zijn andere synoniemen voor passie. “Koken is passie”. Passie voor het vak heb je nodig om dit vol te houden. Elke dag een topprestatie willen neerzetten. Iedere gast tevreden, verrast, blij, dankbaar en voldaan zien weggaan. Dat is mijn doel, niet meer en niet minder!”
Dit was het indrukwekkende menu dat we aten
Menu van de chef
Oester, parel van mossel, vinaigrette van dragon, grapefruit, bleekselderij, gel van Bourbon whisky
Schuimpje van tomaat, creme van Idiazabal, Joselitto (Pata Negra), gerookt onder glas
Ingelegd tomaatje, mayonaise van pata negra, schuim van Idiazabal, basilicum (cocktailglas)
Kroketje van Zeeuws hert en truffel, mayonaise van mosterd
Verschillende bereidingen van mais, schuim van cepes, enoki
****
Kroketje van Zeeuws hert en truffel, mayonaise van mosterd
Verschillende bereidingen van mais, schuim van cepes, enoki
****
Noordzeekrab
Venkel, dille, karnemelk, bergamot, zeesla
****
Langoustine
Ajoblanco, cacao, peer, witbier
****
Rode mul
Bloemkool, Taggiasche olijf, kappertjes, Parmegiano Reggiano
****
Coquille St. Jacques (1)
Wortel, vadouvan, limoenblad, citroengras, boemboe Bali
****
Runderlende
Knolselderij, rode biet, tom kha kai, kumquat, saus met kaneel en peper
****
“Magnum” (2)
Eendenlever, kastanje, balsamico
****
Strandje “Katseveer”
Appel, whisky, umeboshi, chocolade
Ga zeker eens op bezoek in Wilheminadorp. De locatie is ook zonder storm een aanrader, meer nog: ik denk dat het hier in de lente en in de zomer een echt paradijsje is. Geniet van de creatieve keuken en van de mooie wijnkaart. Van de hapjes vooraf tot de kar met de zoetigheden na het prachtige dessert, dit is echt een aanrader. En hou deze blog ook in de gaten, want binnenkort mag ik een lunch voor twee personen weggeven in de heerlijke restaurant in Zeeland.
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer