Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Restaurant

Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland

Ik ben de voorbije weken geregeld de grens over gegaan om bij onze Noorderburen te gaan lunchen of dineren. Ik heb altijd al een zwak gehad voor hoe de Nederlanders met gastronomie omgaan. Ze doen dat vaak met wat minder remmingen, wat minder bagage dan wij Belgen, die zeker als het over de betere gastronomie gaat lang gekeken hebben naar het Zuiden, naar Frankrijk. Vooral qua smaakpallet durft een Nederlandse chef zijn inspiratie van overal in de wereld te halen, vaak ook in de overzeese gebieden. Soms levert dat prettige maar middelmatige gerechten op, maar bij de toppers zorgt dat voor een super spannende cuisine. Katseveer is daar een uitstekend voorbeeld van.

Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland

Maar laat ik eens beginnen met de indrukwekkende locatie in Zeeland. Restaurant Katseveer is namelijk gelegen aan de oevers van de Oosterschelde in Wilhelminadorp. Het restaurant bevindt zich in het voormalige veerhuis van het Katseveer tussen Zuid-Beveland en Noord-Beveland en heeft een uniek uitzicht over het prachtige Nationale Park.

Ik ging er lunchen met een goede vriend in de week dat de stormen door ons land raasden. Die ochtend was de eerste boom in onze tuin al neer gegaan, en hadden we geen idee dat er nog drie zouden volgen. Maar de heftige wind die over de Oosterschelde raasde maakte van ons bezoek aan Katseveer een extra sensatie. Bijna waaiden we van de dijk en de wind beukte in op het stevige pand.

Het restaurant bestaat eigenlijk al sinds 1965 en werd in 2003 door chef-eigenaar Rutger van der Weel overgenomen. Deze bevlogen chef, die onder andere in het fantastische Inter Scaldes heeft gewerkt, legde de lat meteen hoog. En enkele jaren later kreeg hij al een Michelen ster die hij tot op vandaag meer dan verdient, met zijn mooie creatieve gerechten, die recht uit de zee, maar ook recht uit z’n hart, z’n creatieve brein, en toch ook qua inspiratie en smaken uit de ganse wereld komen.

In een interview zei van der Weel dit over de manier waarop hij koken wil: “Drift, gloed, hartstocht, vurigheid, vuur, overgave en liefde zijn andere synoniemen voor passie. “Koken is passie”. Passie voor het vak heb je nodig om dit vol te houden. Elke dag een topprestatie willen neerzetten. Iedere gast tevreden, verrast, blij, dankbaar en voldaan zien weggaan. Dat is mijn doel, niet meer en niet minder!”

Dit was het indrukwekkende menu dat we aten

Menu van de chef

Oester, parel van mossel, vinaigrette van dragon, grapefruit, bleekselderij, gel van Bourbon whisky
Schuimpje van tomaat, creme van Idiazabal, Joselitto (Pata Negra), gerookt onder glas
Ingelegd tomaatje, mayonaise van pata negra, schuim van Idiazabal, basilicum (cocktailglas)
Kroketje van Zeeuws hert en truffel, mayonaise van mosterd
Verschillende bereidingen van mais, schuim van cepes, enoki

****

Kroketje van Zeeuws hert en truffel, mayonaise van mosterd
Verschillende bereidingen van mais, schuim van cepes, enoki

****

Noordzeekrab

Venkel, dille, karnemelk, bergamot, zeesla

****

Langoustine

Ajoblanco, cacao, peer, witbier

****

Rode mul

Bloemkool, Taggiasche olijf, kappertjes, Parmegiano Reggiano

****

Coquille St. Jacques (1)

Wortel, vadouvan, limoenblad, citroengras, boemboe Bali

****

Runderlende

Knolselderij, rode biet, tom kha kai, kumquat, saus met kaneel en peper

****

“Magnum” (2)

Eendenlever, kastanje, balsamico

****

Strandje “Katseveer”

Appel, whisky, umeboshi, chocolade

Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland

Ga zeker eens op bezoek in Wilheminadorp. De locatie is ook zonder storm een aanrader, meer nog: ik denk dat het hier in de lente en in de zomer een echt paradijsje is. Geniet van de creatieve keuken en van de mooie wijnkaart. Van de hapjes vooraf tot de kar met de zoetigheden na het prachtige dessert, dit is echt een aanrader. En hou deze blog ook in de gaten, want binnenkort mag ik een lunch voor twee personen weggeven in de heerlijke restaurant in Zeeland.

Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland
Katseveer: heerlijk eten op een toplocatie in Zeeland

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer