Eén van de speciaalste restaurants waar ik ooit at: In Viaggio in Bolzano, Zuid-Tirol. Niet omwille van het eten, ook al was dat echt wel lekker. Niet omwille van het uitzicht ook, want dat was er simpelweg niet. Maar vooral omwille van de locatie zelf en door de grootte van het restaurant. Het is immers erg klein.
Bolzano heeft verschillende “gaanderijen”, een soort van gangen onder de huizen door, langswaar je sneller van straat naar straat kunt gaan. En in één van die intussen afgesloten gaanderijen kun je dit kleine fijne restaurantje vinden.
Het restaurant is zo breed als een gang en zo diep als een flinke slaapkamer. Er staan vier a vijf tafeltjes. Meer niet. Dus het zit zo volgeboekt. En de eigenzinnige chef Claudio Melis komt je samen met die ene vriendelijk ober die hij in dienst heeft, bedienen aan tafel.
Melis heeft echt wel wat bereikt in Bolzano, want hij was vorig jaar de eerste chef in de stad die een Michelinster heeft gescoord. Dat is bijzonder, want er zijn echt wel veel leuke restaurantjes te vinden waar je lekker kunt eten, en rondom Bolzano, in de rest van Zuid-Tirol, kun je best wel veel Michelin-sterren vinden.
En nog specialer: de chef is een inwijkeling, hij komt oorspronkelijk uit Sardinië en heeft op heel veel verschillende plekken gekookt, onder andere in Dubai. Dat merk je overigens ook in zijn keuken. Verwacht hier absoluut geen lokale keuken.
De chef houdt van Aziatische smaken en kruiden, en speelt daar mee, ook al verwijst hij ook speels naar de eigen roots, en de cultuur van Zuid-Tirol. Het beste gerecht voor ons, by far, was de gebrande wortel met de spicy paksoi met yoghurt. Niet echt een gerecht uit de streek, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als het maar lekker is en verrassen kan. En dat doet de chef in veel van zijn gerechten. Als je hier in de buurt bent, en je wil eens iets anders eten dan de traditionele keuken, dan is dit zeker een aanrader.
Grayling mi cuit | kohlrabi | rhubarb | sorrel
Burned Carrots | spicy pak choy | yog
Scorpion fish broth h | celeriac | green apple
Spaghettone Emidio Pepe with sea flavor | herring | ramen sauce
Ravioli filled with lambfrom the Val d’Isarco | broad beans | ramen sauce
Cod | onions from Comiso | achillea
Guinea Fowl in Bejing? | liver paté | Santa Massenza | pancake
Chocolate oranges | olives | American Beauty
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer