Kleinste restaurant ooit met een ster: In Viaggio

Eén van de speciaalste restaurants waar ik ooit at: In Viaggio in Bolzano, Zuid-Tirol. Niet omwille van het eten, ook al was dat echt wel lekker. Niet omwille van het uitzicht ook, want dat was er simpelweg niet. Maar vooral omwille van de locatie zelf en door de grootte van het restaurant. Het is immers erg klein.

Bolzano heeft verschillende “gaanderijen”, een soort van gangen onder de huizen door, langswaar je sneller van straat naar straat kunt gaan. En in één van die intussen afgesloten gaanderijen kun je dit kleine fijne restaurantje vinden.

Het restaurant is zo breed als een gang en zo diep als een flinke slaapkamer. Er staan vier a vijf tafeltjes. Meer niet. Dus het zit zo volgeboekt. En de eigenzinnige chef Claudio Melis komt je samen met die ene vriendelijk ober die hij in dienst heeft, bedienen aan tafel.

Melis heeft echt wel wat bereikt in Bolzano, want hij was vorig jaar de eerste chef in de stad  die een Michelinster heeft gescoord. Dat is bijzonder, want er zijn echt wel veel leuke restaurantjes te vinden waar je lekker kunt eten, en rondom Bolzano, in de rest van Zuid-Tirol, kun je best wel veel Michelin-sterren vinden.

En nog specialer: de chef is een inwijkeling, hij komt oorspronkelijk uit Sardinië en heeft op heel veel verschillende plekken gekookt, onder andere in Dubai. Dat merk je overigens ook in zijn keuken. Verwacht hier absoluut geen lokale keuken.

De chef houdt van Aziatische smaken en kruiden, en speelt daar mee, ook al verwijst hij ook speels naar de eigen roots, en de cultuur van Zuid-Tirol. Het beste gerecht voor ons, by far, was de gebrande wortel met de spicy paksoi met yoghurt. Niet echt een gerecht uit de streek, maar dat hoeft natuurlijk niet. Als het maar lekker is en verrassen kan. En dat doet de chef in veel van zijn gerechten. Als je hier in de buurt bent, en je wil eens iets anders eten dan de traditionele keuken, dan is dit zeker een aanrader.

 

Grayling mi cuit | kohlrabi | rhubarb | sorrel

Burned Carrots | spicy pak choy | yog

Scorpion fish broth h | celeriac | green apple

Spaghettone Emidio Pepe with sea flavor | herring | ramen sauce

Ravioli filled with lambfrom the Val d’Isarco | broad beans | ramen sauce
Cod | onions from Comiso | achillea

Guinea Fowl in Bejing? | liver paté | Santa Massenza | pancake

Chocolate oranges | olives | American Beauty