Vorige week gingen we eindelijk nog eens dineren bij Koy Shunka, zondermeer het meest gastronomische Japanse restaurant van Barcelona. Ik moet bekennen: in de beginperiode dat we er woonden kwamen we er wel vaker. Maar er is zo’n gigantisch aanbod aan toprestaurants in de stad en dan kies je nogal vaak voor die paar stamrestaurants waar je echt vaak komt, en probeer je voor de rest zoveel mogelijk nieuwe plekken uit. Dus was het nu echt veel te lang geleden dat we er nog eens gingen dineren.
Koy Shunka is nochtans een fantastisch restaurant. De sympathieke chef Hideki Matsuhisa, is geboren in Toyota in Japan in 1972, en hij leerde al op jonge leeftijd de kunst van de Japanse keuken in het restaurant van z’n vader en nadien in verschillende zaken in Tokyo. In 1997 kwam hij naar Barcelona en besloot hij om de aroma’s van zijn thuisland te verenigen met de lokale keuken. Dat lukte prima want hij schopte het al snel tot hoofd-chef en mede-eigenaar van het restaurant Shunka, een typische Japanse bistro in het hart van de gotische wijk.
In 2008 opende Matsuhisa een verfijndere versie van het concept, Koy Shunka, dat vijf jaar later terecht bekroond werd met een eerste Michelin ster. Koy Shunka betekent “intense seizoensgebonden smaak” en dat is exact de filosofie die het restaurant en de chef uitdragen. Matsuhisa focust zich op een Japans-Mediterrane fusion keuken en gebruikt enkel kwaliteitsvolle ingrediënten.
Koy Shunka is, zoals de meeste toprestaurants in Tokyo en Kyoto, volledig opgebouwd rond een vlekkeloze open keuken. Je zit aan counters rond de brigade uiterst gedisciplineerde chefs die dus onder je ogen de sashimi staan te snijden met hun vlijmscherpe messen, of de gerechtjes staan af te werken met een extra toets kruiden, of zelfs een lepeltje kaviaar. De chefs stellen zelf de gerechten voor die je kraakvers worden aangereikt. Een heerlijk concept. Het hele diner was weer helemaal af, met de zalige smaken van Japan, in combinatie met de toetsen uit de Mediterrane keuken. Ik hou ontzettend van deze combinatie.
Als je Koy Shunka wil bezoeken: op tijd boeken, want het restaurant is niet zo groot en draait ontzettend goed. Maar er is fijn nieuws voor mensen die de keuken van Hideki Matsuhisa willen ontdekken zonder naar Barcelona te reizen want de chef opende afgelopen juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem: “K”. Onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met de ervaren horecaondernemer Vinko Pepa.
Vinko was al klant bij Shunka sinds 2002, en doorheen de jaren groeide een vriendschap met de chef. Deze vriendschap bracht Hideki Matsuhisa naar Antwerpen en zo ontstond het idee om Restaurant K te starten en zijn chef Roberto Vicente, die met hem in Koy Shunka werkte, vanuit Barcelona naar Antwerpen te sturen.
Ik heb Matsuhisa trouwens beloofd om zo snel mogelijk na m’n vakantie ook dit splinternieuwe restaurant in Wijnegem uit te proberen. Verslag daarvan krijg je ergens eind augustus. Maar probeer zelf K maar al eens uit en laat me even weten wat je ervan vindt, en als je in Barcelona bent: Koy Shunka is dus echt een aanrader. Doe de chef gerust mijn groeten, je zult geweldig ontvangen worden en lekker puur maar heel verfijnd eten op topniveau.
MENU DEGUSTATION KOY
Appetizers
Japonese Tomato Amela
Squid Shiokara “1987”
Horse Mackerel Tataki
Mentaikondeñas
Negitoro Handroll
Ikejime Lobster
Japanese Noodles “Nyumen”
Kanpai Gamba
Sashimi and Sushi
Japanese Beef “Wagyu”
Desserts
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer