Koy Shunka: de beste Japanner van Barcelona

Vorige week gingen we eindelijk nog eens dineren bij Koy Shunka, zondermeer het meest gastronomische Japanse restaurant van Barcelona. Ik moet bekennen: in de beginperiode dat we er woonden kwamen we er wel vaker. Maar er is zo’n gigantisch aanbod aan toprestaurants in de stad en dan kies je nogal vaak voor die paar stamrestaurants waar je echt vaak komt, en probeer je voor de rest zoveel mogelijk nieuwe plekken uit. Dus was het nu echt veel te lang geleden dat we er nog eens gingen dineren.

Koy Shunka is nochtans een fantastisch restaurant. De sympathieke chef Hideki Matsuhisa, is geboren in Toyota in Japan in 1972, en hij leerde al op jonge leeftijd de kunst van de Japanse keuken in het restaurant van z’n vader en nadien in verschillende zaken in Tokyo. In 1997 kwam hij naar Barcelona en besloot hij om de aroma’s van zijn thuisland te verenigen met de lokale keuken. Dat lukte prima want hij schopte het al snel tot hoofd-chef en mede-eigenaar van het restaurant Shunka, een typische Japanse bistro in het hart van de gotische wijk.

In 2008 opende Matsuhisa een verfijndere versie van het concept, Koy Shunka, dat vijf jaar later terecht bekroond werd met een eerste Michelin ster. Koy Shunka betekent “intense seizoensgebonden smaak” en dat is exact de filosofie die het restaurant en de chef uitdragen. Matsuhisa focust zich op een Japans-Mediterrane fusion keuken en gebruikt enkel kwaliteitsvolle ingrediënten.

Koy Shunka is, zoals de meeste toprestaurants in Tokyo en Kyoto, volledig opgebouwd rond een vlekkeloze open keuken. Je zit aan counters rond de brigade uiterst gedisciplineerde chefs die dus onder je ogen de sashimi staan te snijden met hun vlijmscherpe messen, of de gerechtjes staan af te werken met een extra toets kruiden, of zelfs een lepeltje kaviaar. De chefs stellen zelf de gerechten voor die je kraakvers worden aangereikt. Een heerlijk concept. Het hele diner was weer helemaal af, met de zalige smaken van Japan, in combinatie met de toetsen uit de Mediterrane keuken. Ik hou ontzettend van deze combinatie.

Als je Koy Shunka wil bezoeken: op tijd boeken, want het restaurant is niet zo groot en draait ontzettend goed. Maar er is fijn nieuws voor mensen die de keuken van Hideki Matsuhisa willen ontdekken zonder naar Barcelona te reizen want de chef opende afgelopen juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem: “K”. Onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met de ervaren horecaondernemer Vinko Pepa.

Vinko was al klant bij Shunka sinds 2002, en doorheen de jaren groeide een vriendschap met de chef. Deze vriendschap bracht Hideki Matsuhisa naar Antwerpen en zo ontstond het idee om Restaurant K te starten en zijn chef Roberto Vicente, die met hem in Koy Shunka werkte, vanuit Barcelona naar Antwerpen te sturen.

Ik heb Matsuhisa trouwens beloofd om zo snel mogelijk na m’n vakantie ook dit splinternieuwe restaurant in Wijnegem uit te proberen. Verslag daarvan krijg je ergens eind augustus. Maar probeer zelf K maar al eens uit en laat me even weten wat je ervan vindt, en als je in Barcelona bent: Koy Shunka is dus echt een aanrader. Doe de chef gerust mijn groeten, je zult geweldig ontvangen worden en lekker puur maar heel verfijnd eten op topniveau.

 

MENU DEGUSTATION KOY

Appetizers

Japonese Tomato Amela

Squid Shiokara “1987”

 

Horse Mackerel Tataki

Mentaikondeñas

Negitoro Handroll

Ikejime Lobster

Japanese Noodles “Nyumen”

Kanpai Gamba

Sashimi and Sushi

Japanese Beef “Wagyu”

Desserts