Sinds enkele weken is er in de buurt waar ik woon in Barcelona, op de Carrer d’Aribau een supermooi restaurantje geopend: la Gormanda. Het interieur is heel knap, met veel blank hout en beton, een beetje Scandinavisch, en erg stijlvol! Ik had de kaart al een paar keer bekeken en ook die zag er goed uit, ook al is ze eerder beperkt. Iets wat ik in kleine restaurants een slim idee vind.
Op het menu niet zomaar de normale tapa’s maar originele kleine en zeer betaalbare gerechtjes. Carlota, de jonge vrouwelijke chef, komt uit een familie met culinaire roots. Zo hebben haar ouders iets verder in de stad een restaurant dat genoemd is naar hun kokende dochter. We aten een paar lekkere gerechten. Gestoomde groentjes met sojasaus. Asperges met pesto, kleine groentjes en Stiltonkaas (wat een spectaculair lekkere combinatie was dat zeg). Calçots ook (een zeer populaire groente in Catalonië die het midden houdt tussen prei en ui) in een zwarte tempura met romescosaus (een typische Spaanse saus die gemaakt wordt van geroosterde paprika’s, tomaten, look en amandelen). En tenslotte een terrine van konijn met groentjes die net iets malser had mogen zijn. De wijnkaart staat vol met betaalbare biologische wijntjes. We dronken er een prima Spaanse Pont Noir. Echt een plekje om te ontdekken
.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer