Mijn Instagram-volgers hadden me twee weken geleden al uitgebreid zien genieten, maar deze recensie hadden jullie op mijn blog nog tegoed: die van L’Assiette Champenoise in Tinqueux vlakbij Reims. Een recensie is eigenlijk een verkeerd gekozen woord. Een “lofzang” zou wellicht een betere term zijn. Het driesterrenrestaurant in de Champagnestreek is namelijk één van de meest indrukwekkend eettempels in Frankrijk. Een culinair paradijs.
Laat me even beginnen met mijn persoonlijke geschiedenis met l’ Assiette Champenoise even te duiden. De eerste keer dat we er kwamen moet zo’n vijftien jaar geleden geweest zijn. We vertrokken na een jaar lang ochtendshows op Qmusic en een drukke dj-nacht begin juli naar het Zuiden van Frankrijk, en zochten een plek om onze eerste nacht door te brengen. Ik wou een plezierig hotelletje vinden in de buurt van Reims waar een restaurant met een Michelinster bijhoorde. We hadden dat weleens verdiend.
In het centrum van Reims was toen een prestigieus driesterrenrestaurant, maar dat was voor ons toen toch veel te prijzig. Maar in Tinqueux, vlakbij Reims lag L’ Assiette Champenoise, waar de jonge Arnaud Lallement sinds een paar jaar de chef was. Hij had het restaurant overgenomen van z’n vader Jean-Pierre Lallement die kort daarvoor overleden was, en wist al snel zijn eerste ster binnen te halen. Helemaal terecht trouwens: we waren meteen onder de indruk van zijn uiterst smaakvolle keuken. Hedendaags, maar toch niet overdreven hip, met prachtige producten die helemaal tot hun recht mochten komen.
Sindsdien zijn we er al vaak op bezoek geweest en de keuken van Lallement is steeds verfijnder en op een ingetogen manier toch spectaculairder geworden. Het hotel is prachtig gerenoveerd en heeft nu 5 sterren, het interieur van het restaurant heeft evenzeer een prachtige trendy look gekregen in 2010, en voor de waanzinnige kwaliteit van zijn keuken heeft Arnaud Lallement in 2005 z’n tweede, en in 2014 z’n derde Michelinster gekregen. In dat jaar werd hij trouwens tot Chef Van Het Jaar uitgeroepen door Gault & Millau.
Ik laat het menu, en de foto’s voor zich spreken, maar één ding wil ik toch zeggen. De ruggengraat van, en de rode draad in deze keuken, zijn de waanzinnige sauzen. Die zijn allemaal zo diep en smaakvol, glad en toch complex tegelijk. Eerlijk: zo kun je ze bijna nergens meer vinden. Toen ik er de chef op aansprak (die ook wel had gemerkt dat ik de extra koperen sauspannetjes die op tafel werden achtergelaten helemaal had uitgelepeld) toonde hij ons met trots een foto op z’n smartphone: een fornuis vol ketels die stonden te borrelen. Elke dag weer worden in zijn keuken immers fonds en bouillons getrokken die de basis vormen van de lekkerste sauzen ter wereld. Ze zijn de finishing touch voor de gerechten die hedendaags en toch klassiek zijn, maar van pure wereldklasse.
Geen goedkoop restaurant, L’ Assiette Champenoise, maar sinds jaar en dag, en vandaag meer dan ooit, één van m’n favoriete eettempels in de wereld.
TRADITION / Potée Champenoise
CEPE BOUCHON / Pâte croustillante
CREVETTE / Coque
CAVIAR KAVIARI / Céleri
HOMARD BLUE / Hommage à mon papa
SAINT PIERRE DE PETIT BATEAU / Epices
CURRY VERT / Panais
PIGEONNAU FERMIER / En tourte / Caillette
FROMAGES / Philippe Olivier
NOISETTE
We dronken eerst een glaasje Bollinger Rosé 2006. Daarna Meursault-Genevrières 2013 Michel Bouzereau en IGP Alpilles Domaine de Trevallon 2011, om af te sluiten met een glaasje Marc De Champagne.
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer