L’ASSIETTE CHAMPENOISE: WERELDKLASSE IN REIMS

Mijn Instagram-volgers hadden me twee weken geleden al uitgebreid zien genieten, maar deze recensie hadden jullie op mijn blog nog tegoed: die van L’Assiette Champenoise in Tinqueux vlakbij Reims. Een recensie is eigenlijk een verkeerd gekozen woord. Een “lofzang” zou wellicht een betere term zijn. Het driesterrenrestaurant in de Champagnestreek is namelijk één van de meest indrukwekkend eettempels in Frankrijk. Een culinair paradijs.

Laat me even beginnen met mijn persoonlijke geschiedenis met l’ Assiette Champenoise even te duiden. De eerste keer dat we er kwamen moet zo’n vijftien jaar geleden geweest zijn. We vertrokken na een jaar lang ochtendshows op Qmusic en een drukke dj-nacht  begin juli naar het Zuiden van Frankrijk, en zochten een plek om onze eerste nacht door te brengen. Ik wou een plezierig hotelletje vinden in de buurt van Reims waar een restaurant met een Michelinster bijhoorde. We hadden dat weleens verdiend.

In het centrum van Reims was toen een prestigieus driesterrenrestaurant, maar dat was voor ons toen toch veel te prijzig. Maar in Tinqueux, vlakbij Reims lag L’ Assiette Champenoise, waar de jonge Arnaud Lallement sinds een paar jaar de chef was. Hij had het restaurant overgenomen van z’n vader Jean-Pierre Lallement die kort daarvoor overleden was, en wist al snel zijn eerste ster binnen te halen. Helemaal terecht trouwens: we waren meteen onder de indruk van zijn uiterst smaakvolle keuken. Hedendaags, maar toch niet overdreven hip, met prachtige producten die helemaal tot hun recht mochten komen.

Sindsdien zijn we er al vaak op bezoek geweest en de keuken van Lallement is steeds verfijnder en op een ingetogen manier toch spectaculairder geworden. Het hotel is prachtig gerenoveerd en heeft nu 5 sterren, het interieur van het restaurant heeft evenzeer een prachtige trendy look gekregen in 2010, en voor de waanzinnige kwaliteit van zijn keuken heeft Arnaud Lallement in 2005 z’n tweede, en in 2014 z’n derde Michelinster gekregen. In dat jaar werd hij trouwens tot Chef Van Het Jaar uitgeroepen door Gault & Millau.

Ik laat het menu, en de foto’s voor zich spreken, maar één ding wil ik toch zeggen. De ruggengraat van, en de rode draad in deze keuken, zijn de waanzinnige sauzen. Die zijn allemaal zo diep en smaakvol, glad en toch complex tegelijk. Eerlijk: zo kun je ze bijna nergens meer vinden. Toen ik er de chef op aansprak (die ook wel had gemerkt dat ik de extra koperen sauspannetjes die op tafel werden achtergelaten helemaal had uitgelepeld) toonde hij ons met trots een foto op z’n smartphone: een fornuis vol ketels die stonden te borrelen. Elke dag weer worden in zijn keuken immers fonds en bouillons getrokken die de basis vormen van de lekkerste sauzen ter wereld. Ze zijn de finishing touch voor de gerechten die hedendaags en toch klassiek zijn, maar van pure wereldklasse.

Geen goedkoop restaurant, L’ Assiette Champenoise, maar sinds jaar en dag, en vandaag meer dan ooit, één van m’n favoriete eettempels in de wereld.

MENU EMOTION

TRADITION / Potée Champenoise

CEPE BOUCHON / Pâte croustillante

CREVETTE / Coque

CAVIAR KAVIARI / Céleri

HOMARD BLUE / Hommage à mon papa

SAINT PIERRE DE PETIT BATEAU / Epices

CURRY VERT / Panais

PIGEONNAU FERMIER / En tourte / Caillette

FROMAGES / Philippe Olivier

NOISETTE

We dronken eerst een glaasje Bollinger Rosé 2006. Daarna Meursault-Genevrières 2013 Michel Bouzereau en IGP Alpilles Domaine de Trevallon 2011, om af te sluiten met een glaasje Marc De Champagne.