La Bikineria: zalige croques in Barcelona!

Ik herinner me nog goed een jaar of zes geleden. We hadden net een flat gekocht in Barcelona die nog volledig moet gerenoveerd worden. Alles moest nieuw gedaan worden: elektriciteit, waterleiding, airco, keuken, badkamer. We waren vooral overtuigd door de grootte van de flat en het zonlicht dat in alle kamers zo heerlijk binnenviel en alleen de authentieke vloer van rond 1903 moest en zou gered worden.

We zouden samenwerken met Barbara, een Nederlandse architecte die al jaren in Spanje woonde, hier haar opleiding had genoten en dus ook goed kon converseren met zowel de aannemer als met ons. Barbara was Spaans genoeg geworden om de mentaliteit en het eergevoel van de Catalanen te snappen, en Hollands genoeg om kordaat te zijn en niet rond de pot te draaien. Ze was nogal rechtuit.

En toen ik op een middag even heen en weer gevlogen was naar Barcelona voor een bezoek aan de werf en een vergadering met onze architecte in een cafeetje om de hoek, zei ze: “nou ik heb wel trek, al lange ochtend geweest, doe mij maar een bikini.” Ik snapte er niks van. De zon scheen. Het was niet fris. Maar tijdens een vergaderlunch plots zin krijgen in een bikini, vond ik op z’n minst “opvallend”. Maar een bikini is dus (sorry voor de foto) niet wat je denkt… 

Wat bleek: Bikini is hier de naam voor een croque monsieur. Niet die vanuit Frankrijk, waar ze de croque werd uitgevonden rond 1912 en waar ze in principe ook bechamelsaus aan de sneetjes geroosterde boterham toevoegen. Maar hier lijkt de bikini wat op de Belgische croque. Twee sneetje sandwichbrood met daartussen kaas en ham, meestal gebakken à la plancha weliswaar, en niet in een soort van croque-ijzer.

Bij Tapas 24 (onder andere op de Diagonal) van Carles Abellan kun je een heerlijke bikini eten met jamon iberico, buffel mozzarella en truffel eten, en een andere met asperges en pesto. Beide zijn fantastisch!

En nu ontdekte ik op mijn favoriete markt in Barcelona, omdat die maar een paar honderd meters van ons huis ligt, de Mercat del Ninot, een toog waaraan je allerlei soorten bikini proeven kunt: La Bikinieria. De supersympathieke Joan Gurguí die z’n opleiding genoot aan de prestigieuze Hoffman culinaire school en die nu vooral privékok aan huis is en aan showcooking doet op events onder andere op de markt, maakt er de allerlekkerste bikini’s.

Er staan wel zes verschillende bikini’s op de kaart. De gewone bikini is al super. De carbonara, met onder andere zoete ui, en getopt met eigeel is delicieus. En altijd zijn er specials van de maand, tegenwoordig is dat de Efimer eentje kalfsvlees gegaard in rode wijn, met pesto, mozzarella en jonge erwtjes.

Echt zo zo lekker. Comfortfood op hoog niveau. Je kunt er een biertje bij drinken, een frisdrank of een goed glas wijn, en je krijgt altijd een kroketje van de chef als hapje. Echt waar, dit is een ontdekking. Pas op: er staan maar zes stoeltjes aan het kraam, dus het is er een komen en gaan. Gidsen die culinaire rondleidingen doen in Barcelona stoppen er zelfs altijd even om hun gasten een stukje te maten proeven. Maar wacht desnoods vijf minuutjes want het is er echt lekker!