Het was het eerste sterren restaurant waar we na de lockdown gingen eten zo’n twee weken geleden: L.E.S.S. “Summer”. Toen ik enkele weken geleden hoorde wat de plannen van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens waren vond ik het meteen een superidee. Ze verplaatsen voor de zomer hun restaurant L.E.S.S. van de Brugse binnenstad naar de prachtige boerderij in Zedelgem waar vroeger Hertog Jan gevestigd was.
Die zaak is heel groot met ook nog eens een immense tuin bij, en het is uiteraard veel makkelijker om daar een veilige afstand tussen de tafeltjes te bewaren dan in de locatie op het Brugse Zand. Tegelijk geeft het ook een soort van nostalgie. De legendarische plek waar vroeger mensen van over de hele wereld kwamen eten om van de drie sterren keuken van Gert te genieten, zou zo weer tot leven komen. Super goed bedacht!
En eerlijk: het werkt fantastisch. Ik hou sowieso van de heerlijke productkeuken van L.E.S.S.: topingrediënten tot hun recht laten komen, tot in de perfectie bereid, met een hedendaagse twist, en het vakmanschap van Gert en z’n team, dat is sowieso iets waar ik grote fan van ben. En in het prachtige kader in Zedelgem was het al helemaal fantastisch om zoveel fraais geserveerd te krijgen.
De sfeer is no nonsense en toch klassevol, chique en toch toegankelijk. De meubels stralen iets zomers uit, ook binnen heb je een terrasgevoel. Wij hadden de pech dat we op een eerder frisse regenavond gingen dineren, maar het terras en de tenten zien er prachtig uit, dus ik denk dat buiten eten op een mooie zomerse dag al helemaal een feest moet zijn.
Als hapjes gingen wij voor de “Gefruite pijlinktvis met aioli en limoen” en de “Gegrilde witte boerenpens, met krokante uitjes en pittige paprika mayo”. Twee smaakbommetjes.
Nadien deelden we twee heerlijke voorgerechten: “Babykreeft, gegrild in onze houtskooloven” en “Salade van kruiden en bloemen uit de tuin met krokant gekonfijte eend uit Bekegem”.
Nadien deelden we de “Zeebaars gegaard in zoutkorst” en Joachim serveerde er een paar zalige bijgerechten bij: Heerlijke frietjes, de “Collectie tomaat 2020 L.E.S.S.” en de “Licht gerookte aubergine salsa rossa.”
Afsluiten deden we met de “Cavaillon meloen, geïmpregneerd met vlierbloesem, groen anijszaad en verveine”
Het was een prachtige maaltijd met enkel topingrediënten, en allemaal zo mooi geserveerd. Geen puntje van kritiek? Niet van mij. Het was fantastisch. Enkele van m’n volgers die de foto’s zagen passeren vroegen zich wel af of we in een restaurant of een bloemenwinkel dineerden. “Ik zou al lang een vaas gevraagd hebben” schreef er eentje. Gert gebruikt in bijna al z’n gerechten namelijk eetbare kruiden en bloemetjes. Die komen uit de eigen tuin, en zijn allemaal super lekker, en voegen iets extra toe aan de gerechten. Het hoort bij de stijl en bij het huis, en wetende dat alles zelf gekweekt is maakt het echt bijzonder. Ik vond het absoluut een meerwaarde en nergens over de top. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Neen, ik kan niet anders zeggen dan: probeer deze zomer een tafeltje te bemachtigen op deze toplocatie, en laat je uitgebreid verwennen door deze absolute toppers in hun vak. Gert en Joachim hebben met hun team weer bewezen waarom ze al jaren toonaangevende concepten neer weten te zetten in de culinaire wereld. Het zomerrestaurant van L.E.S.S. is een topidee, en absoluut een must voor levensgenieters.
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer