Less Summer: een zalige aanrader!

Het was het eerste sterren restaurant waar we na de lockdown gingen eten zo’n twee weken geleden: L.E.S.S. “Summer”. Toen ik enkele weken geleden hoorde wat de plannen van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens waren vond ik het meteen een superidee. Ze verplaatsen voor de zomer hun restaurant L.E.S.S. van de Brugse binnenstad naar de prachtige boerderij in Zedelgem waar vroeger Hertog Jan gevestigd was.

Die zaak is heel groot met ook nog eens een immense tuin bij, en het is uiteraard veel makkelijker om daar een veilige afstand tussen de tafeltjes te bewaren dan in de locatie op het Brugse Zand. Tegelijk geeft het ook een soort van nostalgie. De legendarische plek waar vroeger mensen van over de hele wereld kwamen eten om van de drie sterren keuken van Gert te genieten, zou zo weer tot leven komen. Super goed bedacht!

En eerlijk: het werkt fantastisch. Ik hou sowieso van de heerlijke productkeuken van L.E.S.S.: topingrediënten tot hun recht laten komen, tot in de perfectie bereid, met een hedendaagse twist, en het vakmanschap van Gert en z’n team, dat is sowieso iets waar ik grote fan van ben. En in het prachtige kader in Zedelgem was het al helemaal fantastisch om zoveel fraais geserveerd te krijgen.

De sfeer is no nonsense en toch klassevol, chique en toch toegankelijk. De meubels stralen iets zomers uit, ook binnen heb je een terrasgevoel. Wij hadden de pech dat we op een eerder frisse regenavond gingen dineren, maar het terras en de tenten zien er prachtig uit, dus ik denk dat buiten eten op een mooie zomerse dag al helemaal een feest moet zijn.

Als hapjes gingen wij voor de “Gefruite pijlinktvis met aioli en limoen” en de “Gegrilde witte boerenpens, met krokante uitjes en pittige paprika mayo”. Twee smaakbommetjes.

 

Nadien deelden we twee heerlijke voorgerechten: “Babykreeft, gegrild in onze houtskooloven” en “Salade van kruiden en bloemen uit de tuin met krokant gekonfijte eend uit Bekegem”.

 

Nadien deelden we de “Zeebaars gegaard in zoutkorst” en Joachim serveerde er een paar zalige bijgerechten bij: Heerlijke frietjes, de “Collectie tomaat 2020 L.E.S.S.” en de “Licht gerookte aubergine salsa rossa.” 

Afsluiten deden we met de “Cavaillon meloen, geïmpregneerd met vlierbloesem, groen anijszaad en verveine”

Het was een prachtige maaltijd met enkel topingrediënten, en allemaal zo mooi geserveerd. Geen puntje van kritiek? Niet van mij. Het was fantastisch. Enkele van m’n volgers die de foto’s zagen passeren vroegen zich wel af of we in een restaurant of een bloemenwinkel dineerden. “Ik zou al lang een vaas gevraagd hebben” schreef er eentje. Gert gebruikt in bijna al z’n gerechten namelijk eetbare kruiden en bloemetjes. Die komen uit de eigen tuin, en zijn allemaal super lekker, en voegen iets extra toe aan de gerechten. Het hoort bij de stijl en bij het huis, en wetende dat alles zelf gekweekt is maakt het echt bijzonder. Ik vond het absoluut een meerwaarde en nergens over de top. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Neen, ik kan niet anders zeggen dan: probeer deze zomer een tafeltje te bemachtigen op deze toplocatie, en laat je uitgebreid verwennen door deze absolute toppers in hun vak. Gert en Joachim hebben met hun team weer bewezen waarom ze al jaren toonaangevende concepten neer weten te zetten in de culinaire wereld. Het zomerrestaurant van L.E.S.S. is een topidee, en absoluut een must voor levensgenieters.