Restaurant

Likoké: een hele dikke pluim voor Piet en z’n topteam

Wow. Wat een opluchting. Niet dat ik twijfelde. Dat niet. Integendeel. Maar na zoveel jaren voor het eerst gaan eten in het sterrenrestaurant van een goede copain is eigenlijk een groot risico. Op de koop toe at ik voor het eerst in een sterrenrestaurant bij Piet Huysentruyt in 1994, exact een kwart eeuw geleden, in Wortegem-Petegem.

Piet was toen één van de meest non-conformistische chefs van Vlaanderen. Hij kende z’n klassiekers, hij kon verdomd goed koken, maar hij wou het anders doen, op zijn manier. Het was indrukwekkend. Sindsdien heb ik vaak samen met Piet gekookt, op TV, maar heb ik nooit meer in één van zijn restaurants gegeten. Tot gisterenavond dus.

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat Piet zelf niet meer achter het fornuis staat in Likoké. Hij heeft de leiding van z’n restaurant intussen doorgegeven aan z’n zoon Cyriel, die de zaal leidt en een ambitieuze jonge sommelier is, en de chef in de keuken is Anthony Stoop. Maar Piet blijft de ambassadeur, blijft z’n naam lenen aan het restaurant, en de volledige visie is door hem uitgetekend.

Om eerlijk te zijn: dat proef je nog steeds in alles. Eén van de hapjes was een saucisson die door Piet nog steeds zelf wordt bereid, heerlijk geserveerd met wat mosterd en fijne kruiden. Daar voel je nog helemaal de Ardèche. Ook in de wijnkaart, ook al zijn er veel andere referenties. Maar voor de rest reis je in het degustatiemenu de hele wereld rond. Piet deed dat al in Wortegem Petegem in de jaren 90. Hij kende z’n terroir natuurlijk wel, maar haalde z’n inspiratie werkelijk overal. Zonder last te hebben van grenzen, beperkingen of limieten.

In het degustatiemenu bij Likoké mag je je dus verwachten aan Zuid-Afrikaanse, Japanse, Zuid-Amerikaanse, Belgische en nog een tig tal andere invloeden. Sans scrupules. Dat is gedurfd in een (laat ons wel wezen) vergeten gat als Les Vans. Want ja, Likoké zit ver verstopt van alles. Geen wonder dat de stugge Fransen in de buurt soms hun neus ophalen voor die extravagante Belg met z’n rare gerechten. Geen wonder ook dat het restaurant gisterenavond vol zat met Belgen. Correctie: Vlamingen. Allemaal op doorreis, of speciaal naar hier gekomen voor Piet en z’n team. Ik hoorde bijna alleen Nederlands. Geen wonder dat de conservatieve Franse Michelininspecteurs dit prachtige restaurant nog geen tweede ster hebben gegeven. En geen wonder dat de juryleden van de TOP 100 van de wereld ook eerder neerstrijken in New York of Barcelona, dan in Les Vans. Maar ze dwalen.

Wat dit team hier neerzet is vlekkeloos entertainment, spectaculaire gerechtjes, en vooral: alles is zo smaakvol. En dat is de essentie. Piet zei het me zelf nog: “ik blijf daar op duwen, ik wil dat het team de klassiekers blijft kennen, lekkere fonds maakt, perfecte sauzen, goed leert afkruiden.”

No worries Piet, Anthony en z’n team hebben dat perfect gedaan. We hebben ontzettend genoten. Ik ben fier op jou en je team, copain. Vrienden en criticasters mogen allemaal eens de benen onder tafel komen steken in Likoké, het is af. Er zijn restaurants in de TOP 100 van de wereld die hier ook eens langs zouden mogen komen… om te proeven hoe je in 2019 je gasten culinair hoort te verwennen. Bluvn goan moat! Diepe buiging.

Ons menu

Agua ardiente Colombia
Charcuterie south africa en ardeche
Taco loco Mexico
Bulgogi Korea
Moules frites. Belgium
Yakitori. Japans

Spaghetti agrumes verveine

Ramen de Toshio avec porc Mangalica

Pain en deux parties
( naanbrood escargot geiten yoghurt)
( mais brood gezouten boter)

Bobotie tomate et veau

Artichaut barigoule

Huitre gillardeau

Okonomiyaki

Agneau de la bombine et orange

Cerise , sesame

Mignardises

( short bread)

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer