Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Restaurant

Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal

Spannende lunch vanmiddag. Ik ben dit weekend namelijk in Parijs… Nadat ik een oproep had gedaan op deze blog en op mijn sociale media voor betaalbare maar toffe restauranttips kreeg ik heel veel fijne reacties en suggesties. Ik ben op de trein al volop beginnen surfen, maar de meeste topadresjes waren dicht deze middag of volgeboekt. Het was Frederik Martens die me op twitter “la Maison de La Truffe” en vooral het daarnaast gelegen “Crabe Royale” op de Place de la Madeleine aanraadde. Een Franse “krabversie” van de typisch Amerikaanse “lobster roll” leek me een prima idee zo voor een lichte lunch.

Nadat ik op de “Leaders Meeting” een topevent voor Belgische ondernemers, een lezing had gegeven over Michael Jackson als muziekicoon, bleek dat “Le Grand Palais” waar de tentoonstelling “On The Wall” met kunstwerken waarin de King Of Pop de hoofdrol speelt, plaatsvindt, hermetisch was afgesloten door de ordediensten, omdat het protest van de zogenaamde “gele hesjes” behoorlijk uit de hand aan het lopen was. Het protest op de Champs Élysées was intussen blijkbaar erg grimmig aan het worden. Le Grand Palais werd gesloten en ons bezoek aan de tentoonstelling werd geschrapt.

Niet getreurd, we hadden namelijk honger en we hadden geboekt in de “Crab Royale”. Maar ook dat bleek uiteindelijk een flink avontuur. We raakten eigenlijk maar op het nippertje het restaurant binnen. Rond ons liepen veel geëxciteerde mensen die zich in gele hesjes naar de betoging in de buurt van de Place de la Madeleine repten. De politie besliste daarom om alle restaurants op het plein te laten sluiten, maar wij glipten dankzij de reservatie de we hadden nog nipt binnen, en toen ging alles op slot. Het werd een pittige ervaring.

De bazin van de zaak sleurde in paniek nog alle terrasmeubelen binnen. Mensen in gele hesjes passeerden huilend van het traangas, ordediensten reden af en aan met loeiende sirenes, er waren bommetjes, rook en vuurtjes overal. En daarbinnen zaten wij samen met een Amerikaans gezin dat het ook niet helemaal begreep. “Was dit normaal in Europa?”

Het eten? Ja dat kregen we nog wel. De uitstekende witte Bourgogne kwam eerst. En die gaf wel wat troost. We namen er een degustatie bij van tarama (4 soorten viseitjes, onder andere met zee-egel en wasabi) en dat was echt lekker. Vervolgens gingen we voor de crab roll met curry. Tussen een toast van briochebrood kregen we heerlijke kingcrab met selder, rode ui, mayonaise, curry, ketchup, tabasco en platte peterselie. Heerlijk comfortfood, voor een zaterdagmiddag in een restaurant met gesloten deuren, terwijl buiten een halve veldslag leek plaats te vinden. Speciaal.

Toen de eigenares aankondigde dat dit nog maar de aanloop was naar de echte betoging en de protesten die tegen vijf uur echt zouden losbarsten, hebben we de rekening maar snel betaald, en zijn we onder de afsluitingen door tussen twee traasgasaanvallen door naar ons hotel gevlucht. Intussen liepen alweer huilende mensen  weg van de voorkant van de Place de la Madeleine, waar de strijd tussen betogers en ordediensten pas echt was losgebarsten.

Het goede nieuws: we zijn zonder geel hesje, kleurscheuren of traangasogen veilig in het hotel geraakt voor een welverdiende siësta. En het eten was best lekker. Maar ik wil Crabe Royal toch graag eens opnieuw uittesten in iets relaxere omstandigheden.

Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal
Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer