Lunchen tussen traangas en gele hesjes: Crabe Royal

Spannende lunch vanmiddag. Ik ben dit weekend namelijk in Parijs… Nadat ik een oproep had gedaan op deze blog en op mijn sociale media voor betaalbare maar toffe restauranttips kreeg ik heel veel fijne reacties en suggesties. Ik ben op de trein al volop beginnen surfen, maar de meeste topadresjes waren dicht deze middag of volgeboekt. Het was Frederik Martens die me op twitter “la Maison de La Truffe” en vooral het daarnaast gelegen “Crabe Royale” op de Place de la Madeleine aanraadde. Een Franse “krabversie” van de typisch Amerikaanse “lobster roll” leek me een prima idee zo voor een lichte lunch.

Nadat ik op de “Leaders Meeting” een topevent voor Belgische ondernemers, een lezing had gegeven over Michael Jackson als muziekicoon, bleek dat “Le Grand Palais” waar de tentoonstelling “On The Wall” met kunstwerken waarin de King Of Pop de hoofdrol speelt, plaatsvindt, hermetisch was afgesloten door de ordediensten, omdat het protest van de zogenaamde “gele hesjes” behoorlijk uit de hand aan het lopen was. Het protest op de Champs Élysées was intussen blijkbaar erg grimmig aan het worden. Le Grand Palais werd gesloten en ons bezoek aan de tentoonstelling werd geschrapt.

Niet getreurd, we hadden namelijk honger en we hadden geboekt in de “Crab Royale”. Maar ook dat bleek uiteindelijk een flink avontuur. We raakten eigenlijk maar op het nippertje het restaurant binnen. Rond ons liepen veel geëxciteerde mensen die zich in gele hesjes naar de betoging in de buurt van de Place de la Madeleine repten. De politie besliste daarom om alle restaurants op het plein te laten sluiten, maar wij glipten dankzij de reservatie de we hadden nog nipt binnen, en toen ging alles op slot. Het werd een pittige ervaring.

De bazin van de zaak sleurde in paniek nog alle terrasmeubelen binnen. Mensen in gele hesjes passeerden huilend van het traangas, ordediensten reden af en aan met loeiende sirenes, er waren bommetjes, rook en vuurtjes overal. En daarbinnen zaten wij samen met een Amerikaans gezin dat het ook niet helemaal begreep. “Was dit normaal in Europa?”

Het eten? Ja dat kregen we nog wel. De uitstekende witte Bourgogne kwam eerst. En die gaf wel wat troost. We namen er een degustatie bij van tarama (4 soorten viseitjes, onder andere met zee-egel en wasabi) en dat was echt lekker. Vervolgens gingen we voor de crab roll met curry. Tussen een toast van briochebrood kregen we heerlijke kingcrab met selder, rode ui, mayonaise, curry, ketchup, tabasco en platte peterselie. Heerlijk comfortfood, voor een zaterdagmiddag in een restaurant met gesloten deuren, terwijl buiten een halve veldslag leek plaats te vinden. Speciaal.

Toen de eigenares aankondigde dat dit nog maar de aanloop was naar de echte betoging en de protesten die tegen vijf uur echt zouden losbarsten, hebben we de rekening maar snel betaald, en zijn we onder de afsluitingen door tussen twee traasgasaanvallen door naar ons hotel gevlucht. Intussen liepen alweer huilende mensen  weg van de voorkant van de Place de la Madeleine, waar de strijd tussen betogers en ordediensten pas echt was losgebarsten.

Het goede nieuws: we zijn zonder geel hesje, kleurscheuren of traangasogen veilig in het hotel geraakt voor een welverdiende siësta. En het eten was best lekker. Maar ik wil Crabe Royal toch graag eens opnieuw uittesten in iets relaxere omstandigheden.