Spannende lunch vanmiddag. Ik ben dit weekend namelijk in Parijs… Nadat ik een oproep had gedaan op deze blog en op mijn sociale media voor betaalbare maar toffe restauranttips kreeg ik heel veel fijne reacties en suggesties. Ik ben op de trein al volop beginnen surfen, maar de meeste topadresjes waren dicht deze middag of volgeboekt. Het was Frederik Martens die me op twitter “la Maison de La Truffe” en vooral het daarnaast gelegen “Crabe Royale” op de Place de la Madeleine aanraadde. Een Franse “krabversie” van de typisch Amerikaanse “lobster roll” leek me een prima idee zo voor een lichte lunch.
Nadat ik op de “Leaders Meeting” een topevent voor Belgische ondernemers, een lezing had gegeven over Michael Jackson als muziekicoon, bleek dat “Le Grand Palais” waar de tentoonstelling “On The Wall” met kunstwerken waarin de King Of Pop de hoofdrol speelt, plaatsvindt, hermetisch was afgesloten door de ordediensten, omdat het protest van de zogenaamde “gele hesjes” behoorlijk uit de hand aan het lopen was. Het protest op de Champs Élysées was intussen blijkbaar erg grimmig aan het worden. Le Grand Palais werd gesloten en ons bezoek aan de tentoonstelling werd geschrapt.
Niet getreurd, we hadden namelijk honger en we hadden geboekt in de “Crab Royale”. Maar ook dat bleek uiteindelijk een flink avontuur. We raakten eigenlijk maar op het nippertje het restaurant binnen. Rond ons liepen veel geëxciteerde mensen die zich in gele hesjes naar de betoging in de buurt van de Place de la Madeleine repten. De politie besliste daarom om alle restaurants op het plein te laten sluiten, maar wij glipten dankzij de reservatie de we hadden nog nipt binnen, en toen ging alles op slot. Het werd een pittige ervaring.
De bazin van de zaak sleurde in paniek nog alle terrasmeubelen binnen. Mensen in gele hesjes passeerden huilend van het traangas, ordediensten reden af en aan met loeiende sirenes, er waren bommetjes, rook en vuurtjes overal. En daarbinnen zaten wij samen met een Amerikaans gezin dat het ook niet helemaal begreep. “Was dit normaal in Europa?”
Het eten? Ja dat kregen we nog wel. De uitstekende witte Bourgogne kwam eerst. En die gaf wel wat troost. We namen er een degustatie bij van tarama (4 soorten viseitjes, onder andere met zee-egel en wasabi) en dat was echt lekker. Vervolgens gingen we voor de crab roll met curry. Tussen een toast van briochebrood kregen we heerlijke kingcrab met selder, rode ui, mayonaise, curry, ketchup, tabasco en platte peterselie. Heerlijk comfortfood, voor een zaterdagmiddag in een restaurant met gesloten deuren, terwijl buiten een halve veldslag leek plaats te vinden. Speciaal.
Toen de eigenares aankondigde dat dit nog maar de aanloop was naar de echte betoging en de protesten die tegen vijf uur echt zouden losbarsten, hebben we de rekening maar snel betaald, en zijn we onder de afsluitingen door tussen twee traasgasaanvallen door naar ons hotel gevlucht. Intussen liepen alweer huilende mensen weg van de voorkant van de Place de la Madeleine, waar de strijd tussen betogers en ordediensten pas echt was losgebarsten.
Het goede nieuws: we zijn zonder geel hesje, kleurscheuren of traangasogen veilig in het hotel geraakt voor een welverdiende siësta. En het eten was best lekker. Maar ik wil Crabe Royal toch graag eens opnieuw uittesten in iets relaxere omstandigheden.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer