In december vorig jaar gingen we eten in Nederlands Limburg. In Weert in sterrenrestaurant Marrees. Het werd een super gezellige en ook heel lekkere ervaring. In Limburg wordt er uitstekend gekookt, aan beide kanten van de grens. Zoveel is wel duidelijk. En Weert is helemaal niet zo ver rijden. Voor ons was het anderhalf uurtje, maar vanuit Antwerpen of Limburg ben je er nog zoveel sneller. En er zijn niet zo veel goede restaurants op zondagmiddag open, dus wij gingen er graag lunchen.
In restaurant Marrees (bekroond met een welverdiende Michelinster) wordt een elegante keuken met internationale invloeden geserveerd door meesterkok Jan Marrees. De chef haalt zijn inspiratie van overal en gaat er vervolgens plezant mee aan de slag. Vaak durven Nederlandse chefs net iets frivoler omgaan met bepaalde Aziatische invloeden, maar er zijn ook knipogen naar de Mediterraanse keuken.
Zijn vrouw Patricia Marrees ontvangt je Limburgs gezellig en combineert als sommelier de gerechten met hele mooie wijnen van over de hele wereld. Wij gingen voor het meest uitgebreide menu en zowel de gerechten als de bijpassende wijnen waren uitstekend. Maar op de menukaart vindt iedere fijnproever zijn gading, en ook als je à la carte wil eten kun je er terecht voor mooie klassiekers op topniveau klaargemaakt.
Wil je Marrees volgen dan kan dat op Facebook Marrees of via Instagram Marrees
Wil je de Nederlandse Provincie Limburg beter leren kennen dan kan dat via Facebook Limburg of via Instagram Limburg
Dit was het heerlijke menu dat wij uit hebben geprobeerd.
Lolly van mais met een gel van sjalot en een crunch van tuinbonen
Pana Puri gevuld met paprika, zwarte olijven en schuim van kikkererwten
Crème van oude kaas en sesamzaad met aubergine, gepocheerd kwarteleitje en schuim van Limburgse mosterd en koekje van oude kaas
Tartaar en ceviche van riddervis met gemarineerde oester in komkommer jus met gerookte sushi azijn, oester mayonaise en komkommer sorbet met gepofte zwarte rijst en gemarineerde komkommer en witte radijs en zilte plantjes en koekjes, jus van duindoornbes
Gebakken scholfilet met een crème van cashewnoten met citroenolie met bereidingen van bloemkool (gefrituurd (wit), geschaafd/gebrand (paars), gepikkelde bloemkool, kailan) en saus van myoga met gefrituurde kappertjes en aan tafel geschaafde kaffir limoen
Gebakken langoustine met een ravioli van langoustine met een Thaise langoustine saus, puree van pompoen met gestoofde lamsoren en gestoofde bospeen
Gebraden hertenrugfilet met specerijen jus met gestoofde spitskool, gerookte rode biet, compote van appel abrikoos, melouse uitje en crème van knolselderij en Vacherin Mont d ‘or met een bonbon van ganzenlever
Taartje van witte chocolade en rozemarijn en tropisch fruit gelei met een panna cotta van honing met een sorbet van yoghurt, gemarineerde ananas en gelei van citrus en honing tuilles
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer