MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
Restaurant

Mieren in mijn bord: kadeau!

Dit weekend was ik samen met Anke en een paar collega’s van Joe in Kopenhagen voor de opnames van een TV-spotje. Binnenkort gaan we sommige van onze luisteraars bij hun oude vrienden of verre familieleden die naar het buitenland verhuisd zijn, en daar een nieuw leven hebben opgebouwd proberen te brengen. In “radio zonder grenzen” proberen we die (te) verre fysieke afstand samen et hen te overbruggen en hen dus weer met elkaar te verbinden. Ik kijk er ontzettend naar uit! Meer daarover hoor je binnenkort in onze ochtendshow.

Voor de opnames van het reclamespotje waren we dus zo’n 24 uur in Denemarken. Maar voor ik zaterdag na de TV-opnames de terugvlucht naar Schiphol nemen moest (de rest van de crew, inclusief Anke, bleef tot zondag, maar ik moest zaterdagnacht dj’n, dus keerde wat vroeger terug) had ik nog een paar springuurtjes om ergens op m’n eentje een hapje te eten in Copenhagen. Noma zat uiteraard volgeboekt, en ook het befaamde Geranium was niet open voor de lunch, maar ik kon tot mijn grote vreugde wel nog een tafeltje bemachtigen in Kadeau.

Ik had al vaker gehoord van dit gerenommeerde restaurant dat onlangs z’n tweede ster binnenhaalde, en dat op nummer 94 staat in de lijst met de beste restaurants ter wereld, maar wat ik zaterdagmiddag te proeven kreeg was werkelijk spectaculair. Oorspronkelijk is het restaurant gevestigd op het eiland Bornholm, maar dat is enkel in de zomer open, en sinds enkele jaren zitten ze ook op een prachtige locatie in Kopenhagen, in een pand met een erg mooi typisch Scandinavisch interieur, met veel hout en koper. Qua stijl zit het natuurlijk in de Scandinavische pure stroming van Noma, maar elk gerecht is zo’n intense smaakbom dat ik echt volledig weggeblazen werd. De kruiden, opgelegde vruchten, de besjes, de gefermenteerde groenten, de sapjes bij de maaltijd, het was allemaal zo intens van smaak. Een feest!

De cracker met “squid, cockles en lady’s bedstraw” was voor mij de topper van de maaltijd. Een piepklein gerecht maar bom- bomvol smaken. Ik raakte echt ontroerd door dit gerecht, meer nog, het was een soortgelijke ervaring als die keer dat ik “the sound of the sea” in The Fat Duck voor het eerst proefde, pure perfectie.

En ja, het gerecht met de selder, de Deense kaas, de asperges, en de mieren was natuurlijk een beetje speciaal. Noma begon er ooit mee, er was toen heel veel over te doen, maar dat kwam ook omdat Noma levende mieren serveerde. Dat was hier dus niet het geval. De mieren geven een gerecht naar het schijnt een heerlijke extra kruiding (sommige recensenten proeven er de smaak van limoengras in). Ik vond het geen extreme meerwaarde, maar het stoorde me ook niet. Wel grappig of zo. En als je bloempjes en besjes en kruiden toevoegen mag aan een gerecht, dan mag een insect wat mij betreft ook.

Los van dat spectaculaire ingrediënt heb ik gewoon prachtig gegeten. Misschien was dit wel mijn meest verrassende culinaire ervaring van het afgelopen jaar, en dat wil wel wat zeggen, aangezien ik in New York ook in de nummer 1 van de wereld at, en in vele andere toppers. Het is misschien wat knollen met citroen vergelijken, ik weet het ook wel. Maar geloof me: Kadeau is een plaats om gewoon eens heen te vliegen, want je eet er gewoon spectaculair lekker. Dit restaurant gaat nog zwaar stijgen in alle culinaire hitparades!

MENU KADEAU

sorrel, cowslip and rosehip bitters

kohlrabi, black currant leaf, blue mussels

squid, cockles and lady’s bedstraw

preserved vegetables, cherry blossom and elderflower

oyster, black currant shoots and green strawberry

smoked salmon, figs and plum

roasted bread, herb butter infused with cherry wood

king crab, tomato and sugar kelp

scallop, horseradish and scots pine flowers

celeriac, white ASPARAGUS, Havgus and wood ants

lamb, beets, pumpkin and lyme grass

pork, ramson and bone marrow

apple, quince and woodruff

creme fraiche, berries from the garden and schnapps

MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!
MIEREN IN MIJN BORD: KADEAU!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer