Dit weekend was ik samen met Anke en een paar collega’s van Joe in Kopenhagen voor de opnames van een TV-spotje. Binnenkort gaan we sommige van onze luisteraars bij hun oude vrienden of verre familieleden die naar het buitenland verhuisd zijn, en daar een nieuw leven hebben opgebouwd proberen te brengen. In “radio zonder grenzen” proberen we die (te) verre fysieke afstand samen et hen te overbruggen en hen dus weer met elkaar te verbinden. Ik kijk er ontzettend naar uit! Meer daarover hoor je binnenkort in onze ochtendshow.
Voor de opnames van het reclamespotje waren we dus zo’n 24 uur in Denemarken. Maar voor ik zaterdag na de TV-opnames de terugvlucht naar Schiphol nemen moest (de rest van de crew, inclusief Anke, bleef tot zondag, maar ik moest zaterdagnacht dj’n, dus keerde wat vroeger terug) had ik nog een paar springuurtjes om ergens op m’n eentje een hapje te eten in Copenhagen. Noma zat uiteraard volgeboekt, en ook het befaamde Geranium was niet open voor de lunch, maar ik kon tot mijn grote vreugde wel nog een tafeltje bemachtigen in Kadeau.
Ik had al vaker gehoord van dit gerenommeerde restaurant dat onlangs z’n tweede ster binnenhaalde, en dat op nummer 94 staat in de lijst met de beste restaurants ter wereld, maar wat ik zaterdagmiddag te proeven kreeg was werkelijk spectaculair. Oorspronkelijk is het restaurant gevestigd op het eiland Bornholm, maar dat is enkel in de zomer open, en sinds enkele jaren zitten ze ook op een prachtige locatie in Kopenhagen, in een pand met een erg mooi typisch Scandinavisch interieur, met veel hout en koper. Qua stijl zit het natuurlijk in de Scandinavische pure stroming van Noma, maar elk gerecht is zo’n intense smaakbom dat ik echt volledig weggeblazen werd. De kruiden, opgelegde vruchten, de besjes, de gefermenteerde groenten, de sapjes bij de maaltijd, het was allemaal zo intens van smaak. Een feest!
De cracker met “squid, cockles en lady’s bedstraw” was voor mij de topper van de maaltijd. Een piepklein gerecht maar bom- bomvol smaken. Ik raakte echt ontroerd door dit gerecht, meer nog, het was een soortgelijke ervaring als die keer dat ik “the sound of the sea” in The Fat Duck voor het eerst proefde, pure perfectie.
En ja, het gerecht met de selder, de Deense kaas, de asperges, en de mieren was natuurlijk een beetje speciaal. Noma begon er ooit mee, er was toen heel veel over te doen, maar dat kwam ook omdat Noma levende mieren serveerde. Dat was hier dus niet het geval. De mieren geven een gerecht naar het schijnt een heerlijke extra kruiding (sommige recensenten proeven er de smaak van limoengras in). Ik vond het geen extreme meerwaarde, maar het stoorde me ook niet. Wel grappig of zo. En als je bloempjes en besjes en kruiden toevoegen mag aan een gerecht, dan mag een insect wat mij betreft ook.
Los van dat spectaculaire ingrediënt heb ik gewoon prachtig gegeten. Misschien was dit wel mijn meest verrassende culinaire ervaring van het afgelopen jaar, en dat wil wel wat zeggen, aangezien ik in New York ook in de nummer 1 van de wereld at, en in vele andere toppers. Het is misschien wat knollen met citroen vergelijken, ik weet het ook wel. Maar geloof me: Kadeau is een plaats om gewoon eens heen te vliegen, want je eet er gewoon spectaculair lekker. Dit restaurant gaat nog zwaar stijgen in alle culinaire hitparades!
MENU KADEAU
sorrel, cowslip and rosehip bitters
kohlrabi, black currant leaf, blue mussels
squid, cockles and lady’s bedstraw
preserved vegetables, cherry blossom and elderflower
oyster, black currant shoots and green strawberry
smoked salmon, figs and plum
roasted bread, herb butter infused with cherry wood
king crab, tomato and sugar kelp
scallop, horseradish and scots pine flowers
celeriac, white ASPARAGUS, Havgus and wood ants
lamb, beets, pumpkin and lyme grass
pork, ramson and bone marrow
apple, quince and woodruff
creme fraiche, berries from the garden and schnapps
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer