Wat een prachtige culinaire ervaring hadden wij de voorbije zondag in het wereldberoemde restaurant Mugaritz nabij San Sebastian. Het restaurant staat in de TOP 10 van de wereld, meer bepaald op de 9de plaats, en ik had al een hele tijd geleden de reservatie gemaakt en keek er dus al maanden naar uit. Een plekje in de TOP 10 verdien je niet zomaar, in Mugaritz werd dus ongetwijfeld spectaculair gekookt.
Vrienden die er eerder al eens waren vertelden mij trouwens dat de gerechten best wel “voor gevorderden” waren, qua gewaagde smaken en technieken. En ze zeiden ons ook dat de “wine pairing” misschien wel de mooiste is in de hele wereld. Wel, ze hebben niks overdreven. De wijnen die we bij de overigens fabuleuze gerechten te proeven kregen waren spectaculair. Ik ga eerlijk zijn, de meest bijzondere reeks aangepaste wijnen is echt wel duur (300 euro pp). Maar wat je daar dan voor te drinken krijgt is werkelijk fenomenaal. Met heel veel unieke wijnen uit oudere jaargangen, waar je telkens bij denkt: zoiets heb ik nooit geproefd, en zal ik nooit meer te proeven krijgen in mijn leven.
Een greep uit de selectie: champagne van Jaques Selosse, een Rheingau Spätle uit 1952 van Rauenthaler Langenstück, de Meursault Genevrière van Antoine Jobard uit 2009, een Chablis Premier Crus van Francois Ravenau uit 1998, een Barolo Conterno uit 1974, en last but not least een verticale tasting van de wereldberoemde Château d’Yquem, van 2011, 2003, 1995, 1985, 1977, tot zelfs een slokjes van de Yquem 1940. Niet normaal, en dan vermeld ik de helft van de wijnen nog niet eens.
De meer dan 25 gangen waren trouwens ook prachtig. Echt moeilijk om te zeggen wat we allemaal aten want de gerechtjes hebben dan ook nog eens gekke namen die vlagjes zijn die de lading nauwelijks dekken. Laat de foto’s maar voor zich spreken… Maar we aten bijvoorbeeld een roe van octopus die eruitzag als een roosje bloemkool met bechamel, varkenshart in carpaccio, een oester met het vet van iberico ham, spicy spiderkrab en vele andere super verassende combinaties met lange diepe intense smaken.
En dat allemaal in een heel mooi kader, een oud huis met veel hout, midden in de Baskische bergen. Ja, ik ben fan van Mugaritz, wat mij betreft kunnen ze de komende jaren zelfs nog hoger in de TOP 10 komen.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer