MUGARITZ: STRAFSTE WINE PAIRING OOIT

Wat een prachtige culinaire ervaring hadden wij de voorbije zondag in het wereldberoemde restaurant Mugaritz nabij San Sebastian. Het restaurant staat in de TOP 10 van de wereld, meer bepaald op de 9de plaats, en ik had al een hele tijd geleden de reservatie gemaakt en keek er dus al maanden naar uit. Een plekje in de TOP 10 verdien je niet zomaar, in Mugaritz werd dus ongetwijfeld spectaculair gekookt.

Vrienden die er eerder al eens waren vertelden mij trouwens dat de gerechten best wel “voor gevorderden” waren, qua gewaagde smaken en technieken. En ze zeiden ons ook dat de “wine pairing” misschien wel de mooiste is in de hele wereld. Wel, ze hebben niks overdreven. De wijnen die we bij de overigens fabuleuze gerechten te proeven kregen waren spectaculair. Ik ga eerlijk zijn, de meest bijzondere reeks aangepaste wijnen is echt wel duur (300 euro pp). Maar wat je daar dan voor te drinken krijgt is werkelijk fenomenaal. Met heel veel unieke wijnen uit oudere jaargangen, waar je telkens bij denkt: zoiets heb ik nooit geproefd, en zal ik nooit meer te proeven krijgen in mijn leven.

Een greep uit de selectie: champagne van Jaques Selosse, een Rheingau Spätle uit 1952 van Rauenthaler Langenstück, de Meursault Genevrière van Antoine Jobard uit 2009, een Chablis Premier Crus van Francois Ravenau uit 1998, een Barolo Conterno uit 1974, en last but not least een verticale tasting van de wereldberoemde Château d’Yquem, van 2011, 2003, 1995, 1985, 1977, tot zelfs een slokjes van de Yquem 1940. Niet normaal, en dan vermeld ik de helft van de wijnen nog niet eens.

De meer dan 25 gangen waren trouwens ook prachtig. Echt moeilijk om te zeggen wat we allemaal aten want de gerechtjes hebben dan ook nog eens gekke namen die vlagjes zijn die de lading nauwelijks dekken. Laat de foto’s maar voor zich spreken… Maar we aten bijvoorbeeld een roe van octopus die eruitzag als een roosje bloemkool met bechamel, varkenshart in carpaccio, een oester met het vet van iberico ham, spicy spiderkrab en vele andere super verassende combinaties met lange diepe intense smaken.

En dat allemaal in een heel mooi kader, een oud huis met veel hout, midden in de Baskische bergen. Ja, ik ben fan van Mugaritz, wat mij betreft kunnen ze de komende jaren zelfs nog  hoger in de TOP 10 komen.