Vorig weekend was ik nog eens even in Den Haag. De Nederlandse hoofdstad is (naast Barcelona natuurlijk) nog steeds één van mijn favoriete uitvalsbasissen. Ik heb er een goede studievriend van mij wonen, Sjaak, en om de zoveel maand ga ik er graag even uitwaaien. Zaterdag was ik er weer een avondje. Na een wandelingetje door de stad en een lekkere massage in het imposante Hotel Des Indes, gingen we dineren in het restaurant Niven in Rijswijk.
Ik was een achttal jaren geleden al in dit fijne restaurant met één Michelinster en ik hield er goede herinneringen aan over. Niet spectaculair, maar wel lekker. Intussen is het interieur van de oude hoeveachtige woning aan het water een tweetal jaar geleden onder handen genomen, maar de ster is er nog altijd, en ja hoor, er wordt nog altijd erg lekker gekookt.
De chef hanteert de formule 80/20. Dat staat voor 80% groenten en 20% vlees of vis. Maar ook voor 80% lokale producten en 20% van verder weg. En ook voor 80% biologisch en 20% verantwoord. Kortom: dit is een chef die zeer bewust kookt en rekening houdt met het feit dat mensen tegenwoordig meer respect hebben voor de natuur. En ik hou daar wel van.
Op de koop toe durft de chef van Niven te experimenteren en ook gewaagd te combineren, iets wat je bij Nederlandse chefs wel vaker ziet. Misschien wat minder geremd door de klassieke kookkunst die bij ons wellicht nog iets meer meespeelt, proberen ze er vaker eens wat nieuwe dingen uit. En dat is wel spannend.
In het geval van Niven leverde dat zaterdag een paar spectaculaire gerechtjes op. De carpaccio was bijvoorbeeld indrukwekkend. Het leek wel alsof we een carpaccio van rundsvlees voorgeschoteld kregen, maar het bleek echter een carpaccio van watermeloen te zijn. De watermeloen werd op een spectaculaire manier verwerkt (een behandeling van enkele dagen met onder andere vriesdrogen) en het resultaat was fantastisch. Ook de zeeëgel was heel fris bereid. En één van mijn favorietjes was een klein stukje witlof met wat kaas en geraspte truffel in een jus van ham. Prima evenwicht en heel veel smaak!
Een paar gerechten waren dan weer net iets te doorsnee. Ik had zeker in het begin van de maaltijd zelf ook wel wat meer zuurtjes in het evenwicht verwacht. Maar ook dat heb je wel vaker voor in de Nederlandse keuken: vrij snel in de opbouw van het menu kom je net iets te veel zoete toetsen tegen. Maar ik besef dat dat natuurlijk vooral een kwestie van smaak is. Misschien vindt het Nederlandse publiek dat net lekker zo.
En het stukje eendenlever had voor mij ook niet per se gemoeten. Ik had niet echt het gevoel dat het à la minute à la plancha werd bereid, de textuur was voor mij niet echt top, en op de koop toe vind ik het een beetje bijzonder in een menu dat zo moedig kiest voor een keuken met heel veel groenten.
Maar misschien maakt dat chef Niven Kunz net zo’n goede chef: hij doet gewoon waar hij zin in heeft. Zo wordt bijvoorbeeld op de site ook op voorhand aangekondigd: “Een bezoek aan restaurant Niven kunt u het best vergelijken met een bezoek aan een voorstelling. U levert zich over aan de creativiteit van de Chefs. Hierdoor kunnen wij helaas niet tegemoet komen aan een volledig lactosevrij en/of glutenvrij en veganistisch dieet in ons 80/20 menu.” Dat is duidelijk.
Hoe dan ook: Niven was een plezierige ervaring. De focus op groenten heeft me zeer gecharmeerd, sommige gerechten waren echt ontzettend lekker, de wijnkaart is zeer uitgebreid en het personeel was heel vriendelijk met een dikke pluim voor de sommelier die ook openstond voor kleine puntjes van opbouwende kritiek. Kortom: Niven is een welverdiende Michelinster.
Ik kan je dit restaurant dus echt aanraden! Rijswijk is ook niet zo ver, dus ga er gerust eens heen!
Studentenhaver
olijf | Zoet/Zout
Donut | Duck
Cocktail | Sake
Nori | Wasabi
Spongecake | Sesam
Shiso | Sambai
Tomaat | XO
Aubergine | Miso
Komkommer |Chawanmushi
Radijs| Dai Dai
Zalm| Algen
Carpaccio | “klassiek”
Pizza | Courgette
Coquille | Jasmijn
Boerenkool |Kaantjes
Witlof | Truffel
Procureur | Aardappel
Lever | Bellini
Pandan |Raindrop
Cocktail | a la Minute
Marshmellow | Geroosterd
Biet | Bes
Zoethout | Vanille
Appel | Frangipane
Pornstar | Martini
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer