Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Restaurant

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Een kleine maand geleden zat oud-president Barack Obama hier nog te lunchen met z’n vrouw Michelle en hun twee dochters, en gisterenavond was het onze beurt. We gingen dineren op het prachtige terras van Oustau de Baumanière, een legendarisch twee sterrenrestaurant in les Baux de Provence.

Op de eigen website noemen ze zichzelf… “Zoveel meer dan een restaurant. We zijn een plek om verliefd te worden, om belangrijke zakelijke deals te sluiten, om de belangrijke momenten in het leven te vieren. Het is de plaats waar kinderen voor het eerst bonen eten, en ervan houden, en waar anderen voor het eerst Château d’Yquem drinken, waar beroemdheden aan de tafel naast je zitten. Baumanière is a world of its own, where everyone feels at home.”

Klinkt allemaal prachtig. Maar het is ergens ook gewoon logisch. Twee sterrenrestaurants zijn sowieso al bijzondere plekken, waar je heen gaat om iets bijzonders te beleven. En zeker op deze prachtige locatie met zicht op les Baux, en op Les Alpilles. Als je dan ook nog eens de klasse van een Parijs toprestaurant combineert met de sfeer van de Provence, dan begin je de race al met een mooie voorsprong op soortgelijke restaurants. En eerlijk is eerlijk… als je dan ook nog eens hele hoge prijzen hanteert voor je menu (220 p.p.), maar vooral voor je wijn, dan geef je sowieso de boodschap mee: dit is een plek voor bijzondere momenten. Niet voor elke dag. Gisteren was zo’n bijzonder moment.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

De setting was top. Mijn gezelschap fantastisch. Het personeel vriendelijk. De wijn heerlijk. En vooral: het eten was exact wat ik gehoopt had. Verfijnd, hedendaags klassiek. Maar vooral: de Provence ten voeten uit. Gelukkig maar. In zo’n klassieke stijlvolle setting komen de smaken van deze prachtige streek echt tot hun recht. Ze maken er bij l’oustau de Baumanière dan ook een erezaak van om te werken met locale producten van authentieke plaatselijke leveranciers. En dat proef je.

Ik heb erg genoten van deze maaltijd. Ja, de omgeving speelt een rol. Het is hoogzomer. Je wandelt van je hotelkamer naar het restaurant (zo’n 900 meter verderop). Het terras is zalig. Er zitten veel mooie mensen te dineren. Elke toets van lavendel en honing, van olijfolie en Provençaalse kruiden proef je en smaakt exact zoals je die smaken wil. En je wil op en top de ervaring beleven, want het kost een duit. Dat helpt allemaal.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Ik kan je deze plek wel aanraden. Maar voor een speciaal moment. Dit is niet de plek voor een snelle hap, of een casual doordeweekse lunch of zo, tenzij je een multimiljonair bent die van culinaire tempel naar culinair paleis reist. En ex-presidenten van de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk ook wat vaker speciale locaties frequenteren. Maar wij vonden het zo voor één keertje heerlijk en we zouden zeker terugkomen.

MENU BALLADE DES BAUX

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Fleurs de courgette, croustillantes, jus de basquaise, ail noir

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Rouget onctueux, crème fermière, écailles croustillantes, socca

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Carabineros, côtes de Romaine, chips de crevette, pulpe citron confit – huile d’olive

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Cabillaud nacré, pomme purée fumée et jus d’une Bouillabaisse

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Pigeonneau des Costières, Tétragone, noix de Grenoble, jus de carcasse à la lavande

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Kyrielle de fromages, assortiment de pains frais

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Le Millefeuille tradition Baumanière, crème légère à la vanille de Madagascar, florentine pistache et glace vanille

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

La Cerise, mi-cuite, crème de pistache, coeur glacé à l’estragon

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Mignardises et gourmandises

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer

Mumbai Bombay India Would Be Chef Sven Ornelis13

Ziya Mumbai: verfijnde Indische keuken in de Oberoi in Mumbai

Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer

IMG_6754

Chez Coco voor de lekkerste kipjes

Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer

Masque India Mumbai Sven Ornelis Would Be Chef6

Hiervoor reis je naar Mumbai: Masque Restaurant

Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer