Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Een kleine maand geleden zat oud-president Barack Obama hier nog te lunchen met z’n vrouw Michelle en hun twee dochters, en gisterenavond was het onze beurt. We gingen dineren op het prachtige terras van Oustau de Baumanière, een legendarisch twee sterrenrestaurant in les Baux de Provence.

Op de eigen website noemen ze zichzelf… “Zoveel meer dan een restaurant. We zijn een plek om verliefd te worden, om belangrijke zakelijke deals te sluiten, om de belangrijke momenten in het leven te vieren. Het is de plaats waar kinderen voor het eerst bonen eten, en ervan houden, en waar anderen voor het eerst Château d’Yquem drinken, waar beroemdheden aan de tafel naast je zitten. Baumanière is a world of its own, where everyone feels at home.”

Klinkt allemaal prachtig. Maar het is ergens ook gewoon logisch. Twee sterrenrestaurants zijn sowieso al bijzondere plekken, waar je heen gaat om iets bijzonders te beleven. En zeker op deze prachtige locatie met zicht op les Baux, en op Les Alpilles. Als je dan ook nog eens de klasse van een Parijs toprestaurant combineert met de sfeer van de Provence, dan begin je de race al met een mooie voorsprong op soortgelijke restaurants. En eerlijk is eerlijk… als je dan ook nog eens hele hoge prijzen hanteert voor je menu (220 p.p.), maar vooral voor je wijn, dan geef je sowieso de boodschap mee: dit is een plek voor bijzondere momenten. Niet voor elke dag. Gisteren was zo’n bijzonder moment.

De setting was top. Mijn gezelschap fantastisch. Het personeel vriendelijk. De wijn heerlijk. En vooral: het eten was exact wat ik gehoopt had. Verfijnd, hedendaags klassiek. Maar vooral: de Provence ten voeten uit. Gelukkig maar. In zo’n klassieke stijlvolle setting komen de smaken van deze prachtige streek echt tot hun recht. Ze maken er bij l’oustau de Baumanière dan ook een erezaak van om te werken met locale producten van authentieke plaatselijke leveranciers. En dat proef je.

Ik heb erg genoten van deze maaltijd. Ja, de omgeving speelt een rol. Het is hoogzomer. Je wandelt van je hotelkamer naar het restaurant (zo’n 900 meter verderop). Het terras is zalig. Er zitten veel mooie mensen te dineren. Elke toets van lavendel en honing, van olijfolie en Provençaalse kruiden proef je en smaakt exact zoals je die smaken wil. En je wil op en top de ervaring beleven, want het kost een duit. Dat helpt allemaal.

Ik kan je deze plek wel aanraden. Maar voor een speciaal moment. Dit is niet de plek voor een snelle hap, of een casual doordeweekse lunch of zo, tenzij je een multimiljonair bent die van culinaire tempel naar culinair paleis reist. En ex-presidenten van de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk ook wat vaker speciale locaties frequenteren. Maar wij vonden het zo voor één keertje heerlijk en we zouden zeker terugkomen.

 

MENU BALLADE DES BAUX

Fleurs de courgette, croustillantes, jus de basquaise, ail noir

Rouget onctueux, crème fermière, écailles croustillantes, socca

Carabineros, côtes de Romaine, chips de crevette, pulpe citron confit – huile d’olive

Cabillaud nacré, pomme purée fumée et jus d’une Bouillabaisse

Pigeonneau des Costières, Tétragone, noix de Grenoble, jus de carcasse à la lavande

Kyrielle de fromages, assortiment de pains frais

Le Millefeuille tradition Baumanière, crème légère à la vanille de Madagascar, florentine pistache et glace vanille

La Cerise, mi-cuite, crème de pistache, coeur glacé à l’estragon

Mignardises et gourmandises