Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Restaurant

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Een kleine maand geleden zat oud-president Barack Obama hier nog te lunchen met z’n vrouw Michelle en hun twee dochters, en gisterenavond was het onze beurt. We gingen dineren op het prachtige terras van Oustau de Baumanière, een legendarisch twee sterrenrestaurant in les Baux de Provence.

Op de eigen website noemen ze zichzelf… “Zoveel meer dan een restaurant. We zijn een plek om verliefd te worden, om belangrijke zakelijke deals te sluiten, om de belangrijke momenten in het leven te vieren. Het is de plaats waar kinderen voor het eerst bonen eten, en ervan houden, en waar anderen voor het eerst Château d’Yquem drinken, waar beroemdheden aan de tafel naast je zitten. Baumanière is a world of its own, where everyone feels at home.”

Klinkt allemaal prachtig. Maar het is ergens ook gewoon logisch. Twee sterrenrestaurants zijn sowieso al bijzondere plekken, waar je heen gaat om iets bijzonders te beleven. En zeker op deze prachtige locatie met zicht op les Baux, en op Les Alpilles. Als je dan ook nog eens de klasse van een Parijs toprestaurant combineert met de sfeer van de Provence, dan begin je de race al met een mooie voorsprong op soortgelijke restaurants. En eerlijk is eerlijk… als je dan ook nog eens hele hoge prijzen hanteert voor je menu (220 p.p.), maar vooral voor je wijn, dan geef je sowieso de boodschap mee: dit is een plek voor bijzondere momenten. Niet voor elke dag. Gisteren was zo’n bijzonder moment.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

De setting was top. Mijn gezelschap fantastisch. Het personeel vriendelijk. De wijn heerlijk. En vooral: het eten was exact wat ik gehoopt had. Verfijnd, hedendaags klassiek. Maar vooral: de Provence ten voeten uit. Gelukkig maar. In zo’n klassieke stijlvolle setting komen de smaken van deze prachtige streek echt tot hun recht. Ze maken er bij l’oustau de Baumanière dan ook een erezaak van om te werken met locale producten van authentieke plaatselijke leveranciers. En dat proef je.

Ik heb erg genoten van deze maaltijd. Ja, de omgeving speelt een rol. Het is hoogzomer. Je wandelt van je hotelkamer naar het restaurant (zo’n 900 meter verderop). Het terras is zalig. Er zitten veel mooie mensen te dineren. Elke toets van lavendel en honing, van olijfolie en Provençaalse kruiden proef je en smaakt exact zoals je die smaken wil. En je wil op en top de ervaring beleven, want het kost een duit. Dat helpt allemaal.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Ik kan je deze plek wel aanraden. Maar voor een speciaal moment. Dit is niet de plek voor een snelle hap, of een casual doordeweekse lunch of zo, tenzij je een multimiljonair bent die van culinaire tempel naar culinair paleis reist. En ex-presidenten van de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk ook wat vaker speciale locaties frequenteren. Maar wij vonden het zo voor één keertje heerlijk en we zouden zeker terugkomen.

MENU BALLADE DES BAUX

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Fleurs de courgette, croustillantes, jus de basquaise, ail noir

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Rouget onctueux, crème fermière, écailles croustillantes, socca

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Carabineros, côtes de Romaine, chips de crevette, pulpe citron confit – huile d’olive

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Cabillaud nacré, pomme purée fumée et jus d’une Bouillabaisse

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Pigeonneau des Costières, Tétragone, noix de Grenoble, jus de carcasse à la lavande

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Kyrielle de fromages, assortiment de pains frais

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Le Millefeuille tradition Baumanière, crème légère à la vanille de Madagascar, florentine pistache et glace vanille

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

La Cerise, mi-cuite, crème de pistache, coeur glacé à l’estragon

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Mignardises et gourmandises

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Divinum Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience26

Divinum: ingetogen klasse in het hart van Girona #advertentie

Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops … Lees meer

Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience16

Puur natuur: Mas Salagros EcoResort & Restaurant 1497 #advertentie

Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer

Esperit Roca: een gastronomisch hoogtepunt in Catalonië 🌿 #advertentie

Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer

Direkte Barcelona Sven Ornelis Would Be Chef23

Direkte, verhuisd van de Boqueria naar Eixample

Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer

Benoit & Bernard De Witte Kruisem Sven Ornelis Would Be Chef3

Mijn bijzondere avond bij Benoit & Bernard Dewitte in Kruisem

Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer

La Boscana Bellvis Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience5

Meesterlijke gastronomie met fruit in de hoofdrol: La Boscana #advertentie

Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer

Ferreruela Lleida Sven Ornelis Would Be Chef Catalunya Experience3

Ferreruela in Lleida: productkeuken op z’n best #advertentie

Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer