Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Restaurant

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Een kleine maand geleden zat oud-president Barack Obama hier nog te lunchen met z’n vrouw Michelle en hun twee dochters, en gisterenavond was het onze beurt. We gingen dineren op het prachtige terras van Oustau de Baumanière, een legendarisch twee sterrenrestaurant in les Baux de Provence.

Op de eigen website noemen ze zichzelf… “Zoveel meer dan een restaurant. We zijn een plek om verliefd te worden, om belangrijke zakelijke deals te sluiten, om de belangrijke momenten in het leven te vieren. Het is de plaats waar kinderen voor het eerst bonen eten, en ervan houden, en waar anderen voor het eerst Château d’Yquem drinken, waar beroemdheden aan de tafel naast je zitten. Baumanière is a world of its own, where everyone feels at home.”

Klinkt allemaal prachtig. Maar het is ergens ook gewoon logisch. Twee sterrenrestaurants zijn sowieso al bijzondere plekken, waar je heen gaat om iets bijzonders te beleven. En zeker op deze prachtige locatie met zicht op les Baux, en op Les Alpilles. Als je dan ook nog eens de klasse van een Parijs toprestaurant combineert met de sfeer van de Provence, dan begin je de race al met een mooie voorsprong op soortgelijke restaurants. En eerlijk is eerlijk… als je dan ook nog eens hele hoge prijzen hanteert voor je menu (220 p.p.), maar vooral voor je wijn, dan geef je sowieso de boodschap mee: dit is een plek voor bijzondere momenten. Niet voor elke dag. Gisteren was zo’n bijzonder moment.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

De setting was top. Mijn gezelschap fantastisch. Het personeel vriendelijk. De wijn heerlijk. En vooral: het eten was exact wat ik gehoopt had. Verfijnd, hedendaags klassiek. Maar vooral: de Provence ten voeten uit. Gelukkig maar. In zo’n klassieke stijlvolle setting komen de smaken van deze prachtige streek echt tot hun recht. Ze maken er bij l’oustau de Baumanière dan ook een erezaak van om te werken met locale producten van authentieke plaatselijke leveranciers. En dat proef je.

Ik heb erg genoten van deze maaltijd. Ja, de omgeving speelt een rol. Het is hoogzomer. Je wandelt van je hotelkamer naar het restaurant (zo’n 900 meter verderop). Het terras is zalig. Er zitten veel mooie mensen te dineren. Elke toets van lavendel en honing, van olijfolie en Provençaalse kruiden proef je en smaakt exact zoals je die smaken wil. En je wil op en top de ervaring beleven, want het kost een duit. Dat helpt allemaal.

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Ik kan je deze plek wel aanraden. Maar voor een speciaal moment. Dit is niet de plek voor een snelle hap, of een casual doordeweekse lunch of zo, tenzij je een multimiljonair bent die van culinaire tempel naar culinair paleis reist. En ex-presidenten van de Verenigde Staten zullen waarschijnlijk ook wat vaker speciale locaties frequenteren. Maar wij vonden het zo voor één keertje heerlijk en we zouden zeker terugkomen.

MENU BALLADE DES BAUX

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Fleurs de courgette, croustillantes, jus de basquaise, ail noir

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Rouget onctueux, crème fermière, écailles croustillantes, socca

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Carabineros, côtes de Romaine, chips de crevette, pulpe citron confit – huile d’olive

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Cabillaud nacré, pomme purée fumée et jus d’une Bouillabaisse

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Pigeonneau des Costières, Tétragone, noix de Grenoble, jus de carcasse à la lavande

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Kyrielle de fromages, assortiment de pains frais

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Le Millefeuille tradition Baumanière, crème légère à la vanille de Madagascar, florentine pistache et glace vanille

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

La Cerise, mi-cuite, crème de pistache, coeur glacé à l’estragon

Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader
Oustau de Baumanière: klassieke topkeuken in een prachtig kader

Mignardises et gourmandises

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer