SCHITTEREND TERRAS OP EEN TOPLOCATIE: HALIFAX

We hebben de voorbije weken toch al mooi kunnen genieten van heerlijk warm weer, en dan vind ik het plezierig om buiten te kunnen eten. Thuis op eigen terras, maar evengoed op restaurant. Mooie terrassen zijn voor restaurants flinke investeringen, die in ons twijfel-landje niet per se het hele jaar door renderen. Dus deze maanden moeten we er met z’n allen extra van profiteren.

Gisterennacht moest ik DJ’n in Oostende, en omdat ik mijn websitebouwer David samen met z’n partner nog eens wou trakteren voor z’n schitterende werk de voorbije maanden, stelde ik voor om in de buurt van Gent samen te gaan dineren. Op David’s Instagram had ik al gezien dat ze geregeld eens naar Gasthof Halifax in Deinze gaan, een restaurant aan de Leie, en aangezien het weer ook gisterenavond nog best lekker was, vroeg ik hem om daar eens een tafeltje te reserveren.

Dat bleek een prima idee. Het decor is oogverblindend. Niet voor niks kreeg Halifax al eens de prijs van mooiste terras van Vlaanderen. Zittend aan de Leie krijg je er ook nog eens een prachtig uitzicht op een ondergaande zon bij. In de loop van de avond kwamen geregeld bootjes voorbij varen waarop het mooie chique volk van Latem en omstreken een flesje champagne of rosé zat te drinken. Redelijk idyllisch allemaal.

De kaart is die van de typische luxebrasserie, zoals wij Vlamingen dat toch plezierig vinden, correct, herkenbaar, en zonder al te veel overbodige liflafjes op het bord gebracht: garnaalkroketjes met gefrituurde peterselie, mooie asperges, gerookte zalm, paling in het groen, zwezeriken, een gebakken zeetong, prima Côte à l’os, gegrild op de open haard, en lekkere frietjes (ik had gisteren 25 kilometer gewandeld, dus het mocht weer even.) Je kunt er uiteraard ook kreeft en kaviaar eten; noblesse oblige. En de wijnkaart is uitstekend en niet al te heftig geprijsd.

Hier kom je niet voor de haute cuisine, maar je eet hier wel meer dan correct, en best lekker. En het decor is, zoals ik al zei, absoluut de omweg waard. Een schitterend plekje, elk moment van het jaar (want ook binnen is het een heel sfeervol restaurant met veel hout en luxematerialen) maar zeker in de zon op het terras is Halifax the place to be in de buurt van Gent.