Restaurant Ralf Berendsen: zoveel meer dan roomservice

Ik schreef het al eerder deze week: we zijn zaterdagavond nog eens op restaurant gegaan. Gewoon nog eens de beentjes professioneel onder tafel steken lukt maar op 1 manier op verplaatsing tegenwoordig, enkel in een hotelkamer is dat toegelaten. Er zijn wel meerdere hotels waar je room service kunt krijgen, maar ik maak me sterk dat Restaurant Ralf Berendsen (het vroegere La Source) in La Butte aux Bois in Lanaken met z’n twee Michelin sterren wellicht één van de allerbeste culinaire belevenissen van het moment aan weet te bieden.

Geloof mij: de experience is overweldigend en tot in de puntjes af. Er worden kosten noch moeite gespaard om het de gasten naar de zin te maken, en om zo dicht mogelijk bij een authentieke restaurantervaring te komen. Speciaal voor deze diners zijn er nieuwe tafeltjes en stoelen aangeschaft die perfect blenden in de prachtige kamers. De tafels staan mooi ingedekt, op de gang speelt er sfeervolle muziek, en iets voor zeven komt de sommelier aankloppen aan de deur om een eerste glaasje Bollinger champagne te serveren. Hij doet dat in het deurgat, met een mondkapje, zeer vriendelijk, professioneel en veilig.

En vanaf dan begint het culinaire feest. De gerechten worden aan een gezellig tempo aan de deur gebracht, met telkens een mooie aangepaste wijn bij. Los van elkaar komen de gepassioneerde sommelier en de schitterende gastvrouw spijs en drank aan je voorstellen. Je haalt, zodra ze veilig vertrokken zijn, je bestek, je gerecht en de bijpassende wijn op aan het serveertafeltje op de gang aan je deur. In het begin voelt het misschien een beetje onwennig, maar dat gaat snel over. En dat komt omdat je echt voelt dat dit topkeuken is, prachtig geserveerd door professionals. Want ja, take away is een mooi alternatief gebleken de voorbije maanden voor fysiek restaurantbezoek, maar we hebben het allemaal wel een beetje gehad met eten uit bakjes en kartonnen bordjes…

Natuurlijk is deze ervaring niet goedkoop (1000 euro per koppel is een flink budget) maar je krijgt er wel een heerlijk zes gangen diner voor met lekkere hapjes vooraf en zoete gourmandises na het menu. Ook alle champagne, wijnen, water en koffie zijn inbegrepen. En het ontbijt de volgende dag is ook absoluut luxueus. En dan slaap je ook nog eens in één van de mooiste hotelkamers van het land, in een prachtige groene omgeving. Dus als je alles samentelt is de volledige ervaring prijs kwaliteit zeker z’n geld waard.

Het was fijn om nog eens “op restaurant” te gaan. Een ervaring om nooit te vergeten. Al kijk ik er uiteraard wel naar uit om na mei zeker weer terug te komen naar Lanaken, om lekker te aperitieven op het zonnige terras in het groen, en een tafeltje te krijgen in het restaurant van Ralf Berendsen. Maar voor nu was het echt een prachtig weekend, met schitterend eten… kijk maar naar het menu hieronder.

“Onze Olijf”

 

Chawansmushi en Parmezaan Ganzelever

Eitje Carbonara

Ganzenlever, Noordzeekrab, Nashi Peer, Verveine

Rode Mul, Sepia, Ajo Blanco, Octopus

Carabineiro, Rettich, Kerrie, Citroengras

Coquille, Shiitake, Sambai

Ree, Pijnboompitten, Topinambour, Sparretop

Vlierbessen, Selderij, Kombucha, Geitenyoghurt