Ik schreef het al eerder deze week: we zijn zaterdagavond nog eens op restaurant gegaan. Gewoon nog eens de beentjes professioneel onder tafel steken lukt maar op 1 manier op verplaatsing tegenwoordig, enkel in een hotelkamer is dat toegelaten. Er zijn wel meerdere hotels waar je room service kunt krijgen, maar ik maak me sterk dat Restaurant Ralf Berendsen (het vroegere La Source) in La Butte aux Bois in Lanaken met z’n twee Michelin sterren wellicht één van de allerbeste culinaire belevenissen van het moment aan weet te bieden.
Geloof mij: de experience is overweldigend en tot in de puntjes af. Er worden kosten noch moeite gespaard om het de gasten naar de zin te maken, en om zo dicht mogelijk bij een authentieke restaurantervaring te komen. Speciaal voor deze diners zijn er nieuwe tafeltjes en stoelen aangeschaft die perfect blenden in de prachtige kamers. De tafels staan mooi ingedekt, op de gang speelt er sfeervolle muziek, en iets voor zeven komt de sommelier aankloppen aan de deur om een eerste glaasje Bollinger champagne te serveren. Hij doet dat in het deurgat, met een mondkapje, zeer vriendelijk, professioneel en veilig.
En vanaf dan begint het culinaire feest. De gerechten worden aan een gezellig tempo aan de deur gebracht, met telkens een mooie aangepaste wijn bij. Los van elkaar komen de gepassioneerde sommelier en de schitterende gastvrouw spijs en drank aan je voorstellen. Je haalt, zodra ze veilig vertrokken zijn, je bestek, je gerecht en de bijpassende wijn op aan het serveertafeltje op de gang aan je deur. In het begin voelt het misschien een beetje onwennig, maar dat gaat snel over. En dat komt omdat je echt voelt dat dit topkeuken is, prachtig geserveerd door professionals. Want ja, take away is een mooi alternatief gebleken de voorbije maanden voor fysiek restaurantbezoek, maar we hebben het allemaal wel een beetje gehad met eten uit bakjes en kartonnen bordjes…
Natuurlijk is deze ervaring niet goedkoop (1000 euro per koppel is een flink budget) maar je krijgt er wel een heerlijk zes gangen diner voor met lekkere hapjes vooraf en zoete gourmandises na het menu. Ook alle champagne, wijnen, water en koffie zijn inbegrepen. En het ontbijt de volgende dag is ook absoluut luxueus. En dan slaap je ook nog eens in één van de mooiste hotelkamers van het land, in een prachtige groene omgeving. Dus als je alles samentelt is de volledige ervaring prijs kwaliteit zeker z’n geld waard.
Het was fijn om nog eens “op restaurant” te gaan. Een ervaring om nooit te vergeten. Al kijk ik er uiteraard wel naar uit om na mei zeker weer terug te komen naar Lanaken, om lekker te aperitieven op het zonnige terras in het groen, en een tafeltje te krijgen in het restaurant van Ralf Berendsen. Maar voor nu was het echt een prachtig weekend, met schitterend eten… kijk maar naar het menu hieronder.
“Onze Olijf”
Chawansmushi en Parmezaan Ganzelever
Eitje Carbonara
Ganzenlever, Noordzeekrab, Nashi Peer, Verveine
Rode Mul, Sepia, Ajo Blanco, Octopus
Carabineiro, Rettich, Kerrie, Citroengras
Coquille, Shiitake, Sambai
Ree, Pijnboompitten, Topinambour, Sparretop
Vlierbessen, Selderij, Kombucha, Geitenyoghurt
Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops … Lees meer
Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer
Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer
Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer
Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer
Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer
Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer