Ik schreef het al eerder deze week: we zijn zaterdagavond nog eens op restaurant gegaan. Gewoon nog eens de beentjes professioneel onder tafel steken lukt maar op 1 manier op verplaatsing tegenwoordig, enkel in een hotelkamer is dat toegelaten. Er zijn wel meerdere hotels waar je room service kunt krijgen, maar ik maak me sterk dat Restaurant Ralf Berendsen (het vroegere La Source) in La Butte aux Bois in Lanaken met z’n twee Michelin sterren wellicht één van de allerbeste culinaire belevenissen van het moment aan weet te bieden.
Geloof mij: de experience is overweldigend en tot in de puntjes af. Er worden kosten noch moeite gespaard om het de gasten naar de zin te maken, en om zo dicht mogelijk bij een authentieke restaurantervaring te komen. Speciaal voor deze diners zijn er nieuwe tafeltjes en stoelen aangeschaft die perfect blenden in de prachtige kamers. De tafels staan mooi ingedekt, op de gang speelt er sfeervolle muziek, en iets voor zeven komt de sommelier aankloppen aan de deur om een eerste glaasje Bollinger champagne te serveren. Hij doet dat in het deurgat, met een mondkapje, zeer vriendelijk, professioneel en veilig.
En vanaf dan begint het culinaire feest. De gerechten worden aan een gezellig tempo aan de deur gebracht, met telkens een mooie aangepaste wijn bij. Los van elkaar komen de gepassioneerde sommelier en de schitterende gastvrouw spijs en drank aan je voorstellen. Je haalt, zodra ze veilig vertrokken zijn, je bestek, je gerecht en de bijpassende wijn op aan het serveertafeltje op de gang aan je deur. In het begin voelt het misschien een beetje onwennig, maar dat gaat snel over. En dat komt omdat je echt voelt dat dit topkeuken is, prachtig geserveerd door professionals. Want ja, take away is een mooi alternatief gebleken de voorbije maanden voor fysiek restaurantbezoek, maar we hebben het allemaal wel een beetje gehad met eten uit bakjes en kartonnen bordjes…
Natuurlijk is deze ervaring niet goedkoop (1000 euro per koppel is een flink budget) maar je krijgt er wel een heerlijk zes gangen diner voor met lekkere hapjes vooraf en zoete gourmandises na het menu. Ook alle champagne, wijnen, water en koffie zijn inbegrepen. En het ontbijt de volgende dag is ook absoluut luxueus. En dan slaap je ook nog eens in één van de mooiste hotelkamers van het land, in een prachtige groene omgeving. Dus als je alles samentelt is de volledige ervaring prijs kwaliteit zeker z’n geld waard.
Het was fijn om nog eens “op restaurant” te gaan. Een ervaring om nooit te vergeten. Al kijk ik er uiteraard wel naar uit om na mei zeker weer terug te komen naar Lanaken, om lekker te aperitieven op het zonnige terras in het groen, en een tafeltje te krijgen in het restaurant van Ralf Berendsen. Maar voor nu was het echt een prachtig weekend, met schitterend eten… kijk maar naar het menu hieronder.
“Onze Olijf”
Chawansmushi en Parmezaan Ganzelever
Eitje Carbonara
Ganzenlever, Noordzeekrab, Nashi Peer, Verveine
Rode Mul, Sepia, Ajo Blanco, Octopus
Carabineiro, Rettich, Kerrie, Citroengras
Coquille, Shiitake, Sambai
Ree, Pijnboompitten, Topinambour, Sparretop
Vlierbessen, Selderij, Kombucha, Geitenyoghurt
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer