Scandinavische puurheid: Atera in New York
Restaurant

Scandinavische puurheid: Atera in New York

Contactgegevens

In de paasvakantie waren we in de Big Apple en toen hebben we een hele reeks fantastische restaurants bezocht. De meeste van die heerlijke eettempels heb ik toen al besproken op mijn blog, maar jullie hebben er toch nog een paar te goed.

Zo brachten we in april ook één avond door met vrienden van ons, die zelf ook hele grote foodies zijn. David, de zaakvoerder van Flying Elephant, en de ontwerper van het logo van deze blog en van deze site, en z’n partner Bram, waren toevallig ook enkele dagen in New York, dus we maakten samen een lange wandeling naar Brooklyn, bezochten One World, de nieuwe indrukwekkende toren op de site van de voormalige WTC-torens, en gingen vervolgens dineren bij Atera, een plekje waar de jongens al veel goeds over hadden gehoord.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Twee Michelinsterren heeft Atera, maar het is een piepklein restaurantje waar iedereen (behalve één tafeltje) rond een grote toog zit. Dat is een slim idee want zo zie je hoe het eten voor je neus in de keuken wordt bereid. Al is er zoals in alle soortgelijke Japanse restaurants naast de keuken aan de counter ook een warme keuken waar alle mise en place wordt gedaan, en die zit in de kelder van het gebouw.

Wat zich ook in de kelder bevindt is de schatkamer, het kroonjuweel van dit restaurant, een prachtige binnentuin vol kruiden. Indrukwekkend: in grote rekken die verschuifbaar zijn, zit een gigantische kruidentuin, met automatische bewatering, perfecte temperaturen en warmtelampen. Na het diner mochten we samen met de supersympathieke maître de tuin bezoeken en waren zwaar onder de indruk.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Het eten in Atera doet denken aan de Scandinavische keuken (Ronny Emborg is dan ook een Deens toptalent) met uiteraard veel verse kruiden uit eigen tuin, en tal van pure ingrediënten. Het product staat dan ook centraal in deze eerlijke hedendaagse keuken. En niet enkel de smaken, maar ook de kleuren van de gerechten worden aangepast aan het seizoen, met in de lente en de zomer meer frisse groenen, en in de herfst en winter meer diepere donkere tinten. Heerlijke maaltijd.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Eén minpuntje voor ons: de muziek. Muziek in een restaurant mag voor mij niet de aandacht wegnemen, en moet gewoon een aangename muzikale soundtrack bieden. Maar hier kregen we een kakafonie van popdeuntjes in onze oren, met af en toe een stevig hardrocknummer erbij. En dat is ook de bedoeling, want de playlist wordt elke dag door één van de jongens van de keukenbrigade gemaakt, maar wij vonden z’n keuzes toch niet zo aangenaam. Los van deze kleine valse nooit is Atera een absolute aanrader.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer