Scandinavische puurheid: Atera in New York
Restaurant

Scandinavische puurheid: Atera in New York

Contactgegevens

In de paasvakantie waren we in de Big Apple en toen hebben we een hele reeks fantastische restaurants bezocht. De meeste van die heerlijke eettempels heb ik toen al besproken op mijn blog, maar jullie hebben er toch nog een paar te goed.

Zo brachten we in april ook één avond door met vrienden van ons, die zelf ook hele grote foodies zijn. David, de zaakvoerder van Flying Elephant, en de ontwerper van het logo van deze blog en van deze site, en z’n partner Bram, waren toevallig ook enkele dagen in New York, dus we maakten samen een lange wandeling naar Brooklyn, bezochten One World, de nieuwe indrukwekkende toren op de site van de voormalige WTC-torens, en gingen vervolgens dineren bij Atera, een plekje waar de jongens al veel goeds over hadden gehoord.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Twee Michelinsterren heeft Atera, maar het is een piepklein restaurantje waar iedereen (behalve één tafeltje) rond een grote toog zit. Dat is een slim idee want zo zie je hoe het eten voor je neus in de keuken wordt bereid. Al is er zoals in alle soortgelijke Japanse restaurants naast de keuken aan de counter ook een warme keuken waar alle mise en place wordt gedaan, en die zit in de kelder van het gebouw.

Wat zich ook in de kelder bevindt is de schatkamer, het kroonjuweel van dit restaurant, een prachtige binnentuin vol kruiden. Indrukwekkend: in grote rekken die verschuifbaar zijn, zit een gigantische kruidentuin, met automatische bewatering, perfecte temperaturen en warmtelampen. Na het diner mochten we samen met de supersympathieke maître de tuin bezoeken en waren zwaar onder de indruk.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Het eten in Atera doet denken aan de Scandinavische keuken (Ronny Emborg is dan ook een Deens toptalent) met uiteraard veel verse kruiden uit eigen tuin, en tal van pure ingrediënten. Het product staat dan ook centraal in deze eerlijke hedendaagse keuken. En niet enkel de smaken, maar ook de kleuren van de gerechten worden aangepast aan het seizoen, met in de lente en de zomer meer frisse groenen, en in de herfst en winter meer diepere donkere tinten. Heerlijke maaltijd.

Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York
Scandinavische puurheid: Atera in New York

Eén minpuntje voor ons: de muziek. Muziek in een restaurant mag voor mij niet de aandacht wegnemen, en moet gewoon een aangename muzikale soundtrack bieden. Maar hier kregen we een kakafonie van popdeuntjes in onze oren, met af en toe een stevig hardrocknummer erbij. En dat is ook de bedoeling, want de playlist wordt elke dag door één van de jongens van de keukenbrigade gemaakt, maar wij vonden z’n keuzes toch niet zo aangenaam. Los van deze kleine valse nooit is Atera een absolute aanrader.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guest table van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer