Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Restaurant

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Vorige vrijdag, op Valentijn, gingen we dineren in Nederland in “Meliefste” in Wolphaartsdijk. Wat een mooie naam voor een restaurant, en perfect voor zo’n speciale dag. Maar we gingen niet met z’n tweetjes. Het waren David van Flying Elephant de sitebouwer van Would Be Chef en z’n partner Bram die ons samen met mijn neef Desiré en Glenn van “The Food Tryout” uitnodigden om met ons zessen dit verfijnde restaurant in Zeeland te gaan ontdekken. Ik had er al veel van gehoord, volg het ook al geruime tijd op Instagram, maar was er om één of andere reden nog nooit geraakt.

Vrijdagavond, uitgerekend op Valentijnsdag aten we er voor het eerst. Veel vrienden van me waren ons al voorafgegaan, en elke keer weer hoorde ik super enthousiaste reacties. In de restaurantgids Gault&Millau wordt de keuken van Thijs Meliefste als volgt omschreven: “In de jachthaven van Wolphaartsdijk heeft de liefde voor Zeeland tot dusverre geleid tot één van de meest innemende keukens van deze provincie. Het is een keuken vol creativiteit en smaakintensiteit. Dit grote talent is onze Jonge Topchef van het Jaar 2020!” De gids geeft dan ook een prachtige 17/20 aan Meliefste en 4 koksmutsjes. Dat zijn cijfers om u tegen te zeggen.

Maar het vreemde is wel dat de mensen van Michelin voorlopig maar geen eerste ster willen geven aan Meliefste. Heel veel mensen vragen zich al een tijdje af waarom precies? Ligt het aan het interieur? Ik denk het niet, want dat is best knap en stijlvol. De locatie is ook mooi. De bediening is top. De sommelier kent z’n vak en zorgt voor prima aangepaste wijnen. Op de koop toe zegt Michelin zelf altijd dat de sterren toch vooral in het bord worden verdiend. Zijn de gerechten niet origineel genoeg? Of net te ver gezocht? Hebben ze te weinig smaak of vakmanschap? Waar blijft die eerste ster aan haperen?

Eerlijk gezegd: geen idee. We kregen vrijdag een heel lekkere menu voorgeschoteld. De smaken zaten goed, en de bereidingswijze van al het lekkers uit de zee (en ook van op het land) heeft chef Thijs Meliefste perfect onder de knie. De borden waren mooi zonder te ver gezocht te zijn, kortom: ik snap het eigenlijk niet zo goed van Michelin. Dit restaurant is minstens een ster waard. Komaan, beste inspecteurs van het indrukwekkende rode culinaire boekje, geef dit mooie restaurant maar wat het verdient, bij de volgende prijzenkermis.

Menu

Brokkel XO, piccalilly

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Oerbiet, eendenlever, sjalot

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Wortel, eidooier, olijfkruid

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Bouchot mossel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Strandkrab

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Pijlinktvis, miso

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Noordzeekrab, garnaal, zilte groenten

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Handgedoken coquille, aardpeer, appel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Langoustine, bospeen, pompoen, vadouvan

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Zeebaars, boerenkool, beurre blanc

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Chefsbite: krentenbrood, eendenlever, zwarte truffel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Zwezerik, knolselderij, amandel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Hert, kweepeer, spruiten

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Blauwe bes, zwarte bes, hangop

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Beurre noisette, structuren espresso

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer

IMG_6154 2

Vetro Mumbai: Italiaanse keuken met een twist in het bijzondere India

Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer

Mumbai Bombay India Would Be Chef Sven Ornelis13

Ziya Mumbai: verfijnde Indische keuken in de Oberoi in Mumbai

Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer

IMG_6754

Chez Coco voor de lekkerste kipjes

Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer

Masque India Mumbai Sven Ornelis Would Be Chef6

Hiervoor reis je naar Mumbai: Masque Restaurant

Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer