Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Restaurant

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Vorige vrijdag, op Valentijn, gingen we dineren in Nederland in “Meliefste” in Wolphaartsdijk. Wat een mooie naam voor een restaurant, en perfect voor zo’n speciale dag. Maar we gingen niet met z’n tweetjes. Het waren David van Flying Elephant de sitebouwer van Would Be Chef en z’n partner Bram die ons samen met mijn neef Desiré en Glenn van “The Food Tryout” uitnodigden om met ons zessen dit verfijnde restaurant in Zeeland te gaan ontdekken. Ik had er al veel van gehoord, volg het ook al geruime tijd op Instagram, maar was er om één of andere reden nog nooit geraakt.

Vrijdagavond, uitgerekend op Valentijnsdag aten we er voor het eerst. Veel vrienden van me waren ons al voorafgegaan, en elke keer weer hoorde ik super enthousiaste reacties. In de restaurantgids Gault&Millau wordt de keuken van Thijs Meliefste als volgt omschreven: “In de jachthaven van Wolphaartsdijk heeft de liefde voor Zeeland tot dusverre geleid tot één van de meest innemende keukens van deze provincie. Het is een keuken vol creativiteit en smaakintensiteit. Dit grote talent is onze Jonge Topchef van het Jaar 2020!” De gids geeft dan ook een prachtige 17/20 aan Meliefste en 4 koksmutsjes. Dat zijn cijfers om u tegen te zeggen.

Maar het vreemde is wel dat de mensen van Michelin voorlopig maar geen eerste ster willen geven aan Meliefste. Heel veel mensen vragen zich al een tijdje af waarom precies? Ligt het aan het interieur? Ik denk het niet, want dat is best knap en stijlvol. De locatie is ook mooi. De bediening is top. De sommelier kent z’n vak en zorgt voor prima aangepaste wijnen. Op de koop toe zegt Michelin zelf altijd dat de sterren toch vooral in het bord worden verdiend. Zijn de gerechten niet origineel genoeg? Of net te ver gezocht? Hebben ze te weinig smaak of vakmanschap? Waar blijft die eerste ster aan haperen?

Eerlijk gezegd: geen idee. We kregen vrijdag een heel lekkere menu voorgeschoteld. De smaken zaten goed, en de bereidingswijze van al het lekkers uit de zee (en ook van op het land) heeft chef Thijs Meliefste perfect onder de knie. De borden waren mooi zonder te ver gezocht te zijn, kortom: ik snap het eigenlijk niet zo goed van Michelin. Dit restaurant is minstens een ster waard. Komaan, beste inspecteurs van het indrukwekkende rode culinaire boekje, geef dit mooie restaurant maar wat het verdient, bij de volgende prijzenkermis.

Menu

Brokkel XO, piccalilly

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Oerbiet, eendenlever, sjalot

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Wortel, eidooier, olijfkruid

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Bouchot mossel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Strandkrab

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Pijlinktvis, miso

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Noordzeekrab, garnaal, zilte groenten

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Handgedoken coquille, aardpeer, appel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Langoustine, bospeen, pompoen, vadouvan

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Zeebaars, boerenkool, beurre blanc

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Chefsbite: krentenbrood, eendenlever, zwarte truffel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Zwezerik, knolselderij, amandel

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?
Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Hert, kweepeer, spruiten

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Blauwe bes, zwarte bes, hangop

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Beurre noisette, structuren espresso

Slaat Michelin de bal compleet mis met Meliefste?

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna, een heerlijke Japanner in Barcelona

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer