Nu we een jaartje in de buurt van Gent wonen, en de restaurants weer open zijn, al een tijdje buiten op de terrassen en sinds kort ook weer binnen, vinden we het fijn om eens wat nieuwe restaurants hier in de buurt te ontdekken. Er was me al even getipt dat er in Ledeberg een tof nieuw restaurantconcept was gelanceerd: Talloor d’Or.
Makkelijk ging de lancering niet. Zes maanden moesten Nikki De Zaeyteyt en Matthias Van Acker de opening van hun restaurant immers uitstellen door COVID. Maar eindelijk mocht de horeca (weer) open en zo konden deze twee ambitieuze jonge mensen hun passie voor lekker eten eindelijk tonen aan Ledeberg en omstreken. De chef heeft al veel ervaring want staat al 18 jaar in de keuken in restaurants als Lijsterbes*, Herbert Robbrecht*, Marriott Hotel Gent, Korenhuis, Coeur d’Artichaut en Bachtekerke. En nu heeft hij dus zijn eigen zaak.
Gastvrouw Nikki gaf ons meteen een fijn plekje op het mooie terras, en ik was meteen aangenaam verrast toen ik de mooie wijnkaart ontdekte waar veel van mijn favoriete flessen op terug te vinden zijn. Er zijn meer dan honderd referenties, van traditionele chateaus tot wijnen uit Japan, Brazilië en China, in elke mogelijke prijsklasse. Mooi hoor voor zo’n jong restaurant. De Champagne van Jacquesson op de kaart hebben is voor mij al een goede indicatie, want dat is één van mijn favorietjes, dus zo’n fles hebben we meteen gekraakt.
Ook het menu is boeiend samengesteld met eerst enkele mooie hapjes/gerechten die je kunt sharen met het gezelschap zoals heerlijke Gerijpte Holstein – tomatenchutney of mini garnaalkroketjes met een kruidendip. Bij de voorgerechten viel m’n oog meteen op de vitello – tonijn met appelkappertjes, en de babykreeft met tomaat en dragon. En om al een beetje in de Zuiderse sfeer te komen is er de heerlijke pulpo met sambal, chorizo, tomaat en citroen. Bij de hoofdgerechten is de risotto tom ka kai met paksoi en pinda verassend lekker. Maar ook vleesliefhebbers komen aan hun trekken met de entrecote ‘Local beef’ met sucrine, polentakroket en sjalot. En ook voor de visliefhebbers zijn er verschillende mooie opties waaronder de Kabeljauw met kokkels, fregola sarda, piquillo en zeekraal. Bij de desserts spong de framboos met vlierbloesem en meringue meteen in het oog en ook liefhebbers van kaas komen aan hun trekken want er wordt een mooi bordje geserveerd met kazen van “Van Tricht”.
Het werd een super aangename avond in goed gezelschap, met lekkere gerechten en mooie wijn. Een gezellig nieuw culinair adresje met veel potentieel, en niet zover van waar we wonen, Lochristi-Ledeberg is minder dan 10 kilometer, dus dat kunnen we in principe zelfs met de fiets doen.
Voor een 3-gangenmenu betaal je 55 EUR, maar ook een 4-gangenmenu kan (op aanvraag), en dat aan 65 EUR.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer