Dat Bart Tastenoy een uitstekend potje kan koken had ik de vorige jaren reeds gemerkt in het bekende visrestaurant Kelderman in Aalst. Ik heb er een paar heerlijke diners meegemaakt, en ook het trouwfeest van goede vrienden van ons. Vijf jaar heeft Bart in Aalst keihard aan de weg getimmerd om z’n eerste Michelinster binnen te halen, en dat is hem nog gelukt ook. Maar ironisch genoeg wel net op het moment dat hij beslist had om helemaal op eigen benen te gaan staan en z’n eigen restaurant te openen in Leuven.
Taste is een perfecte naam voor het restaurant dat hij opende in de Naamse Straat in Leuven. Taste van Tastenoy, maar ook van smaak. En je weet dat ik hou van mooie smaakcombinaties. Meer van diepgang en puurheid dan van vergezochte combinaties. En ook al past de chef links en rechts wel wat hippe technieken toe, hij werkt voornamelijk op de puurheid van het product. Hij blijft vooral werken met vis en producten uit de zee, daar ligt ook z’n grote talent. Als één van de gezichten van de North Sea Chefs heeft Bart een grote liefde voor minder bekende en populaire visjes, die natuurlijk even lekker smaken als de bekendere en vaak te zwaar beviste soorten. Gastvrouw Dorothée doet je trouwens helemaal thuisvoelen in het warme, een beetje eclectische interieur.
We begonnen de maaltijd met drie lekkere hapjes. Een mooi bolletje foie gras, een creatie met heilbot, en een lekker hapje met zee-egel. In ons eerste gerecht stond een mooi stukje pieterman met romanesco centraal. Daarna aten we vlaswijting met scheermesjes, kokkels en gedroogde kruiden. Daarna drie mooie volle gepocheerde oesters met kaviaar. Als hoofdgerecht kregen we een lekker duifje. Nadien een mooi verzorgd kaasbordje. En afsluiten deden we met een creatie op basis van citrus. Een prima maaltijd, die misschien nog dat tikje spannender zou mogen zijn zonder natuurlijk in te grote gekte te vervallen. Maar Bart is zeker goed bezig, en als hij zo verder doet zal de ster die hij in Aalst absoluut verdiende er in Leuven wellicht wat sneller zijn dan over vijf jaar.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer