Teatro, het “nieuwe Tickets” in Barcelona…

Met open armen en een enorm hartelijke knuffel werden we gisteren ontvangen door Joan, de vroegere manager van Tickets, in Teatro, het nieuwe restaurant met de nieuwe naam in de legendarische eettempel van Albert Adria in Barcelona. Albert is niet meer aan boord, maar een heleboel vertrouwde gezichten zijn dat wel. Het was een warm weerzien. Ik had er meteen zin in. En ik ga niet rond de pot draaien. Hoe was het? Schitterend. Super lekker!

De hele avond kregen we het ene na het andere fantastische gerechtje voorgeschoteld. Allemaal super lekkere tapas op wereldniveau, zoals we dat in Tickets ook gewoon waren. Ongeveer allemaal komen ze uit het rijke repertoire van El Bulli, en dus uit dat van Ferran en Albert Adria. Daar kun je je wel wat vragen bijstellen. Gaan ze hier niet lopen met de pluimen van een andere chef? Lastig, want de chef van Teatro heeft een heleboel van de gerechten bij Albert ontwikkeld. Ze zijn dus ook minstens gedeeltelijk van hem …

Maar er zaten ook een paar nieuwigheden tussen, en dat vind ik veelbelovend. De brioche met pluma, gepekelde groenten, een heerlijk sausje en pinda was een zalig voorbeeld van waanzinnig lekker comfortfood dat bedacht zou kunnen zijn door Albert, maar uit het brein van Oliver Peña, de chef van Teatro komt (die vroeger trouwens in Enigma kookte).

Onze conclusie: je eet hier fantastisch. De bediening is super sympathiek en attent. Ik hou van de sfeer van Teatro. Het is een stuk goedkoper dan Tickets destijds. Je zult hier makkelijker binnen raken dan in Tickets, dat altijd maandenlang op voorhand volgeboekt zat. Het was dus een heerlijke culinaire avond. Maar…

Er is natuurlijk een maar. Als gewezen fan van Tickets stel je je wel wat vragen. Hoe gaan ze evolueren vanuit de eigen kracht en creativiteit? Krijgt Teatro ooit een ster, laat staan een vermelding in de 50 Best? Ik weet het niet zo zeker. Het onbevangene dat Tickets al wat had, wordt nu nog meer uitgespeeld. Mensen komen op sportschoenen en in korte broek binnen. Op het terras kun je gewoon een drankje doen en enkele tapas bestellen. Enfin, het exclusieve is er een beetje van af. Dit is niet de plaats waar je voortdurend wereldsterren en culinaire journalisten zult tegenkomen.

Misschien is dat ook wel de kracht van Teatro. Het exclusieve is er inderdaad wat af, het snob-kantje ook. Restaurants waar je geen maanden op voorhand moet reserveren en die een stuk betaalbaarder zijn maar waar je wel fantastisch lekker kunt eten: dat kunnen we toch alleen maar toejuichen. En nu zullen veel meer mensen die op weekend naar Barcelona gaan de schitterende gerechten uit de El Bulli legacy kunnen proeven. Heerlijk toch? Maar stoefen dat je in Teatro bent binnengeraakt, zoals je dat met Tickets kon doen, zal toch wat minder indruk maken. Het eten daarentegen blijft even lekker.

En intussen ben ik super benieuwd wat Albert Adria binnenkort in Enigma gaat doen samen met onder andere Xavi Alba. Hij zal uit z’n kot moeten komen, maar dat kan hij, daar ben ik zeker van. Misschien dat Teatro hem wel de ultieme kick geeft om nog eens een keer boven zichzelf uit te stijgen.