Eens om de zoveel tijd kom je terecht in een restaurant waarvan je denkt: dit is uniek, dit is anders, dit is spectaculair, en gisteren was zo’n avond. Ik had wel eens van Terra, The Magic Place gehoord, maar hoog in de bergen in Noord-Italië leek me zo ver van de wereld. Dat is het ook wel een beetje. Terwijl de zon zalig scheen in het dal in Bolzano en omstreken en het 24 graden was, was de temperatuur boven in de bergen zo’n 12 graden en reden we voorbij de sneeuwgrens. Veel bermen lagen nog wit, daar waar de zon nog niet dicht genoeg geraakt was met de stevige lentestralen.
Maar de rit naar dit hotel hoog in de bergen was absoluut de moeite waard. Toen we arriveerden aan Auener Hof, een hele mooie Relais & Chateau, werden we warm ontvangen door Gisela, die samen met haar broer Heinrich Schneider dit familiehotel met amper tien kamers en een restaurant met twee sterren uitbaat.
Opvallend: de chef draagt zelf de koffers naar je kamer (en zorgt de volgende ochtend ook zelf voor het ontbijt, ontdekten we later). Hier is alles een familiezaak en niemand is te beroerd om de handen uit de mouwen te steken om de gasten te verwennen.
De kamer was mooi, met veel modern hout, en het zicht over de bergen was werkelijk fenomenaal. Na een zalig sauna- en whirlpoolbezoek, met zicht op de besneeuwde bergtoppen maakten we ons op voor wat later een culinaire topavond zou blijken te worden.
Al van bij de hapjes was het raak. We hadden meteen door wat de signature van de chef is: een hele pure gestileerde keuken waarin kruiden uit de bergen een prachtige hoofdrol spelen. De chef kent duidelijk de technieken van de moleculaire keuken, maar zoekt die niet overbodig op. Er zit veel diepgang en smaak in al zijn gerechten.
En sommige zijn ronduit fenomenaal. De met Pedro Ximénez gelakte ravioli volledig gevuld met kruiden uit de bergen was echt één van de beste gerechten die ik de laatste maanden at. Zoveel smaak. En het zoete van het gelakte was een mooi contrast met de pittige kruiden. Maar eigenlijk waren alle gerechten af, en zeer herkenbaar.
Ik heb wel al eens geschreven dat chefs met twee sterren die hopen op een derde er moeten voor zorgen dat ze een zeer consequente stijl hanteren en liefst eentje die erg herkenbaar is. Geloof me, dat doet de chef Schneider hier.
En als de juryleden van de San Pellegrino Top 100 de moeite willen doen om de verplaatsing naar deze afgelegen maar zalige culinaire hemel te maken, om zich uitgebreid te laten verrassen, dan zou het me niet verwonderen dat Terra binnenkort ook in die lijst opduikt. Voorwaar: een hemelse plek. Absoluut de reis waard.
Klik hier en surf naar de Zuid-Tirol website voor nog meer culinaire adresjes in de regio!
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer