Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Restaurant

Terra, een culinaire hemel op grote hoogte

Eens om de zoveel tijd kom je terecht in een restaurant waarvan je denkt: dit is uniek, dit is anders, dit is spectaculair, en gisteren was zo’n avond. Ik had wel eens van Terra, The Magic Place gehoord, maar hoog in de bergen in Noord-Italië leek me zo ver van de wereld. Dat is het ook wel een beetje. Terwijl de zon zalig scheen in het dal in Bolzano en omstreken en het 24 graden was, was de temperatuur boven in de bergen zo’n 12 graden en reden we voorbij de sneeuwgrens. Veel bermen lagen nog wit, daar waar de zon nog niet dicht genoeg geraakt was met de stevige lentestralen.

Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte

Maar de rit naar dit hotel hoog in de bergen was absoluut de moeite waard. Toen we arriveerden aan Auener Hof, een hele mooie Relais & Chateau, werden we warm ontvangen door Gisela, die samen met haar broer Heinrich Schneider dit familiehotel met amper tien kamers en een restaurant met twee sterren uitbaat.

Opvallend: de chef draagt zelf de koffers naar je kamer (en zorgt de volgende ochtend ook zelf voor het ontbijt, ontdekten we later). Hier is alles een familiezaak en niemand is te beroerd om de handen uit de mouwen te steken om de gasten te verwennen.

De kamer was mooi, met veel modern hout, en het zicht over de bergen was werkelijk fenomenaal. Na een zalig sauna- en whirlpoolbezoek, met zicht op de besneeuwde bergtoppen maakten we ons op voor wat later een culinaire topavond zou blijken te worden.

Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte

Al van bij de hapjes was het raak. We hadden meteen door wat de signature van de chef is: een hele pure gestileerde keuken waarin kruiden uit de bergen een prachtige hoofdrol spelen. De chef kent duidelijk de technieken van de moleculaire keuken, maar zoekt die niet overbodig op. Er zit veel diepgang en smaak in al zijn gerechten.

En sommige zijn ronduit fenomenaal. De met Pedro Ximénez gelakte ravioli volledig gevuld met kruiden uit de bergen was echt één van de beste gerechten die ik de laatste maanden at. Zoveel smaak. En het zoete van het gelakte was een mooi contrast met de pittige kruiden. Maar eigenlijk waren alle gerechten af, en zeer herkenbaar.

Ik heb wel al eens geschreven dat chefs met twee sterren die hopen op een derde er moeten voor zorgen dat ze een zeer consequente stijl hanteren en liefst eentje die erg herkenbaar is. Geloof me, dat doet de chef Schneider hier.

En als de juryleden van de San Pellegrino Top 100 de moeite willen doen om de verplaatsing naar deze afgelegen maar zalige culinaire hemel te maken, om zich uitgebreid te laten verrassen, dan zou het me niet verwonderen dat Terra binnenkort ook in die lijst opduikt. Voorwaar: een hemelse plek. Absoluut de reis waard.

Rhubarb-mint sphere with bronze fennel
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
White cornflower cracker with arctic char caviar
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Black taco with aztec sweet herb
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Blueberry cookie with sorrel
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Smoked raspberry bomb
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Raspberry leaf with fresh flavors
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Strawberry soup with purple basil, sour cream and Imperial caviar
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Grayling, red sorrel and crispy lichen
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Liquid cheese gnocchi with hawkwing mushroom
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Homemade bread: with rye sourdough, glutenfree with seeds, steamd bread with ramson, sour cream butter, pine oil and malt beer
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Glazed wild herb ravioli
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Arctic char with burned milk, dill oil and black pearls
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
The Terra Tea of organic beef with berries, mushrooms and pine oil
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
The organic cow with charbroiled cucumber and caramelized yeast
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Flowers for you: Jelly of candied violets, yogurt and woodruff, with flower cornet
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Marygold, woodsorrel granita and pine oil gravel
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
The tea ceremony: Tea of fresh herbs
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Cotton flower with star anise, birch sphere, seabuckthorn stone and wheat grass, white chocolate and elder flower pearls
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte
Terra, een culinaire hemel op grote hoogte

Klik hier en surf naar de Zuid-Tirol website voor nog meer culinaire adresjes in de regio!

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapaskeuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer