Eerlijk: het was vreemd genoeg weer een tijdje geleden dat we nog eens gingen eten bij Nuance. Nochtans was de laatste keer dat we bij twee sterrenchef Thierry Theys aten fantastisch (we vierden er toen de 50steverjaardag van een goede vriendin).
En eigenlijk is de locatie van Nuance ook perfect voor ons: Duffel ligt op slechts een kwartiertje rijden van Rijmenam waar we wonen. En nog een reden om er eens vaker langs te gaan: bij mijn weten is Nuance, samen met Slagmolen, het enige twee sterrenrestaurant dat open is op zondag.
Enfin, redenen zat om enkel weken geleden nog eens naar Duffel te rijden en ons na een overvol dj-weekend op zondagmiddag eens uitgebreid te laten verwennen. Ik kan nu al zeggen: we hebben het ons niet beklaagd.
Thierry Theys moet een van de jongste chefs geweest zijn die ooit een tweede ster kreeg in ons land, met een hele mooie eigentijdse keuken. Theys creëert gebalanceerde gerechten waarin genoeg zure en Aziatische toetsen de wat rijkere Vlaamse bereidingen perfect in evenwicht houden. Hij houdt van mooie kruiden, en ook van bloemetjes die van zijn gerechten mooie kunstwerkjes maken. Theys kookt fris en hedendaags, en hij kent de klassieke keuken ook erg goed, maar loopt in geen enkele richting voor de troepen uit.
Opvallend: Sofie, de vrouw van Thierry, en de gastvrouw van Nuance, die altijd al voor een erg vriendelijke ontvangst zorgde, is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Waar ze de eerste jaren misschien nog een tikje overenthousiast en wat springerig overkwam is ze vandaag een erg charmante, degelijke gastvrouw die je warm ontvangt en een bescheiden zelfzekerheid uitstraalt. Hier voelt een mens zich thuis.
De sommelier is ook een topper. Hij heeft een enorme kennis en durft verrassende aanbevelingen te doen, terwijl hij ook absoluut mooie klassiekers op de kaart heeft staan.
Kortom: zeer verdiend, die twee sterren. En zalig om zo’n restaurant bijna om de hoek te hebben, waar het heerlijk eten is, ook op zondag. Niet enkel voor de lunch trouwens, maar ook voor het diner. Het ideale moment ook voor veel collega’s uit de horeca om de keuken van Nuance nog eens te (her)ontdekken.
Witte asperge, argan & miso
Pertuis asperge , limoen & pistache
Amandel , aardappel & bergamot
Artisjok & citroen
Jus van geroosterde garnaal
Szechuanpeper , wortel & spices
Magnolia & rabarber
Sesam & kaffir
En nog enkele zoetigheden om af te ronden.
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer