Eerlijk: het was vreemd genoeg weer een tijdje geleden dat we nog eens gingen eten bij Nuance. Nochtans was de laatste keer dat we bij twee sterrenchef Thierry Theys aten fantastisch (we vierden er toen de 50steverjaardag van een goede vriendin).
En eigenlijk is de locatie van Nuance ook perfect voor ons: Duffel ligt op slechts een kwartiertje rijden van Rijmenam waar we wonen. En nog een reden om er eens vaker langs te gaan: bij mijn weten is Nuance, samen met Slagmolen, het enige twee sterrenrestaurant dat open is op zondag.
Enfin, redenen zat om enkel weken geleden nog eens naar Duffel te rijden en ons na een overvol dj-weekend op zondagmiddag eens uitgebreid te laten verwennen. Ik kan nu al zeggen: we hebben het ons niet beklaagd.
Thierry Theys moet een van de jongste chefs geweest zijn die ooit een tweede ster kreeg in ons land, met een hele mooie eigentijdse keuken. Theys creëert gebalanceerde gerechten waarin genoeg zure en Aziatische toetsen de wat rijkere Vlaamse bereidingen perfect in evenwicht houden. Hij houdt van mooie kruiden, en ook van bloemetjes die van zijn gerechten mooie kunstwerkjes maken. Theys kookt fris en hedendaags, en hij kent de klassieke keuken ook erg goed, maar loopt in geen enkele richting voor de troepen uit.
Opvallend: Sofie, de vrouw van Thierry, en de gastvrouw van Nuance, die altijd al voor een erg vriendelijke ontvangst zorgde, is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Waar ze de eerste jaren misschien nog een tikje overenthousiast en wat springerig overkwam is ze vandaag een erg charmante, degelijke gastvrouw die je warm ontvangt en een bescheiden zelfzekerheid uitstraalt. Hier voelt een mens zich thuis.
De sommelier is ook een topper. Hij heeft een enorme kennis en durft verrassende aanbevelingen te doen, terwijl hij ook absoluut mooie klassiekers op de kaart heeft staan.
Kortom: zeer verdiend, die twee sterren. En zalig om zo’n restaurant bijna om de hoek te hebben, waar het heerlijk eten is, ook op zondag. Niet enkel voor de lunch trouwens, maar ook voor het diner. Het ideale moment ook voor veel collega’s uit de horeca om de keuken van Nuance nog eens te (her)ontdekken.
Witte asperge, argan & miso
Pertuis asperge , limoen & pistache
Amandel , aardappel & bergamot
Artisjok & citroen
Jus van geroosterde garnaal
Szechuanpeper , wortel & spices
Magnolia & rabarber
Sesam & kaffir
En nog enkele zoetigheden om af te ronden.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer