Topklasse, en vlakbij: Nuance in Duffel

Eerlijk: het was vreemd genoeg weer een tijdje geleden dat we nog eens gingen eten bij Nuance. Nochtans was de laatste keer dat we bij twee sterrenchef Thierry Theys aten fantastisch (we vierden er toen de 50steverjaardag van een goede vriendin).

En eigenlijk is de locatie van Nuance ook perfect voor ons: Duffel ligt op slechts een kwartiertje rijden van Rijmenam waar we wonen. En nog een reden om er eens vaker langs te gaan: bij mijn weten is Nuance, samen met Slagmolen, het enige twee sterrenrestaurant dat open is op zondag.

Enfin, redenen zat om enkel weken geleden nog eens naar Duffel te rijden en ons na een overvol dj-weekend op zondagmiddag eens uitgebreid te laten verwennen. Ik kan nu al zeggen: we hebben het ons niet beklaagd.

Thierry Theys moet een van de jongste chefs geweest zijn die ooit een tweede ster kreeg in ons land, met een hele mooie eigentijdse keuken. Theys creëert gebalanceerde gerechten waarin genoeg zure en Aziatische toetsen de wat rijkere Vlaamse bereidingen perfect in evenwicht houden. Hij houdt van mooie kruiden, en ook van bloemetjes die van zijn gerechten mooie kunstwerkjes maken. Theys kookt fris en hedendaags, en hij kent de klassieke keuken ook erg goed, maar loopt in geen enkele richting voor de troepen uit.

Opvallend: Sofie, de vrouw van Thierry, en de gastvrouw van Nuance, die altijd al voor een erg vriendelijke ontvangst zorgde, is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Waar ze de eerste jaren misschien nog een tikje overenthousiast en wat springerig overkwam is ze vandaag een erg charmante, degelijke gastvrouw die je warm ontvangt en een bescheiden zelfzekerheid uitstraalt. Hier voelt een mens zich thuis.

De sommelier is ook een topper. Hij heeft een enorme kennis en durft verrassende aanbevelingen te doen, terwijl hij ook absoluut mooie klassiekers op de kaart heeft staan.

Kortom: zeer verdiend, die twee sterren. En zalig om zo’n restaurant bijna om de hoek te hebben, waar het heerlijk eten is, ook op zondag. Niet enkel voor de lunch trouwens, maar ook voor het diner. Het ideale moment ook voor veel collega’s uit de horeca om de keuken van Nuance nog eens te (her)ontdekken.

DORADE ROYAL

Witte asperge, argan & miso

KONINGSKRAB

Pertuis asperge , limoen & pistache

MORILLES

Amandel , aardappel & bergamot

LOTTE “PETITS BATEAUX”

Artisjok & citroen
Jus van geroosterde garnaal

MELKBIG

Szechuanpeper , wortel & spices

AARDBEI

Magnolia & rabarber

KIBOSHO KOFFIE

Sesam & kaffir

En nog enkele zoetigheden om af te ronden.