In Keerbergen is een Grieks restaurant waar ik erg graag eten ga: Tzikis. Vier broers Anthony, Christopher, Dimitri en Niko Tzikis koken er op een hele pure manier met verse ingrediënten typisch Griekse gerechten. Ook de wijnkaart is erg mooi, Griekenland heeft dan ook veel lekkere wijnen die hier behoorlijk onbekend zijn.
Christopher Tzikis: “Ons geheim? We gebruiken enkel en alleen lokale en seizoensgebonden ingrediënten, die we zo puur mogelijk serveren. Zo leunen we heel dicht aan bij de traditionele Kretenzische keuken: geen ingewikkelde sauzen, geen urenlange gaartijden, geen gerechten waarvoor je een waslijst aan ingrediënten nodig hebt.”
“Wel vrij eenvoudige recepten met ingrediënten van topkwaliteit. Bovendien houden we altijd in ons achterhoofd dat het in de Griekse cultuur gaat om delen. Samen genieten, proeven, leven: dat is wat we in het restaurant dagelijks aanbieden.”
Omdat gastvrijheid zo belangrijk is voor deze joviale gastheren, besloten ze hun recepten (en die van hun grootouders) te delen met de buitenwereld en een kookboek uit te brengen, zodat je ook thuis kan genieten van de heerlijke, authentieke keuken.
Van basisrecepten als knoflookpuree en tomatensalsa over Halloumikroketjes, gevulde aubergine met pasta of gegrilde sardines, lamsschouder en baklava.
Gisteren hebben ze het boek voorgesteld hier in Keerbergen, en het mag gezegd worden: het resultaat ziet er erg fraai uit en geeft je goesting om zelf ook eens Grieks te gaan koken. En je hoeft de borden trouwens na de maaltijd ook niet stuk te gooien, dat doen de broers ook niet.
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer