Tzikis: authentieke Griek in Keerbergen. Nu ook in boekvorm.

In Keerbergen is een Grieks restaurant waar ik erg graag eten ga: Tzikis. Vier broers Anthony, Christopher, Dimitri en Niko Tzikis koken er op een hele pure manier met verse ingrediënten typisch Griekse gerechten. Ook de wijnkaart is erg mooi, Griekenland heeft dan ook veel lekkere wijnen die hier behoorlijk onbekend zijn.

Christopher Tzikis: “Ons geheim? We gebruiken enkel en alleen lokale en seizoensgebonden ingrediënten, die we zo puur mogelijk serveren. Zo leunen we heel dicht aan bij de traditionele Kretenzische keuken: geen ingewikkelde sauzen, geen urenlange gaartijden, geen gerechten waarvoor je een waslijst aan ingrediënten nodig hebt.”

“Wel vrij eenvoudige recepten met ingrediënten van topkwaliteit. Bovendien houden we altijd in ons achterhoofd dat het in de Griekse cultuur gaat om delen. Samen genieten, proeven, leven: dat is wat we in het restaurant dagelijks aanbieden.”

Omdat gastvrijheid zo belangrijk is voor deze joviale gastheren, besloten ze hun recepten (en die van hun grootouders) te delen met de buitenwereld en een kookboek uit te brengen, zodat je ook thuis kan genieten van de heerlijke, authentieke keuken.

Van basisrecepten als knoflookpuree en tomatensalsa over Halloumikroketjes, gevulde aubergine met pasta of gegrilde sardines, lamsschouder en baklava.

Gisteren hebben ze het boek voorgesteld hier in Keerbergen, en het mag gezegd worden: het resultaat ziet er erg fraai uit en geeft je goesting om zelf ook eens Grieks te gaan koken. En je hoeft de borden trouwens na de maaltijd ook niet stuk te gooien, dat doen de broers ook niet.