In Keerbergen is een Grieks restaurant waar ik erg graag eten ga: Tzikis. Vier broers Anthony, Christopher, Dimitri en Niko Tzikis koken er op een hele pure manier met verse ingrediënten typisch Griekse gerechten. Ook de wijnkaart is erg mooi, Griekenland heeft dan ook veel lekkere wijnen die hier behoorlijk onbekend zijn.
Christopher Tzikis: “Ons geheim? We gebruiken enkel en alleen lokale en seizoensgebonden ingrediënten, die we zo puur mogelijk serveren. Zo leunen we heel dicht aan bij de traditionele Kretenzische keuken: geen ingewikkelde sauzen, geen urenlange gaartijden, geen gerechten waarvoor je een waslijst aan ingrediënten nodig hebt.”
“Wel vrij eenvoudige recepten met ingrediënten van topkwaliteit. Bovendien houden we altijd in ons achterhoofd dat het in de Griekse cultuur gaat om delen. Samen genieten, proeven, leven: dat is wat we in het restaurant dagelijks aanbieden.”
Omdat gastvrijheid zo belangrijk is voor deze joviale gastheren, besloten ze hun recepten (en die van hun grootouders) te delen met de buitenwereld en een kookboek uit te brengen, zodat je ook thuis kan genieten van de heerlijke, authentieke keuken.
Van basisrecepten als knoflookpuree en tomatensalsa over Halloumikroketjes, gevulde aubergine met pasta of gegrilde sardines, lamsschouder en baklava.
Gisteren hebben ze het boek voorgesteld hier in Keerbergen, en het mag gezegd worden: het resultaat ziet er erg fraai uit en geeft je goesting om zelf ook eens Grieks te gaan koken. En je hoeft de borden trouwens na de maaltijd ook niet stuk te gooien, dat doen de broers ook niet.
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer
Als je ooit eens op reis gaat naar Zuid-Afrika, doe jezelf dan een groot plezier, en ga zeker een paar uur wandelen in de prachtige tuinen van Babylonstoren, voor mij echt één van de allermooiste plekjes in het wijngebied tussen Franschhoek en Paarl … Lees meer