Een tijdje terug gingen we op bezoek in Le Pré-Catalan, het indrukwekkende drie sterren restaurant aan het Bois de Boulogne in Parijs. Sinds jaar en dag is dit één van de oerklassieke toppers van de lichtstad, en een plek waar veel culinaire toppers ooit stage liepen, onder hen Peter Goossens en Piet Huysentruyt. Ooit waren we er al eens gaan dineren, maar dat is zeker tien jaar geleden. Maar we konden ons nog zeer goed herinneren dat we destijds echt fantastisch gegeten hebben.
Ook dit soort klassieke restaurants evolueren mee met hun tijd, en gebruiken wanneer het hen uitkomt graag de technieken van vandaag. Maar chefs als Frédéric Anton weten als geen ander hoe je top ingrediënten kunt laten schitteren in oerdegelijke klassieke bereidingen. Echt indrukwekkend. Natuurlijk is dit een heel chique restaurant, en daar hangt een pittig prijskaartje aan vast. Dat spreekt voor zich. Maar alle gerechten zijn zo lekker en barsten van de intense smaken. En dan ook nog eens dat vakmanschap. Alles proeft gewoon perfect, en ziet er piekfijn uit. Ja, ik moet toegeven dat ik een grote fan ben van deze keuken.
Was er dan geen puntje van kritiek? Van mijn kant niet. Ik vond elk gerecht heerlijk. Aan de overkant van de tafel was er een tikje minder enhousiasme over de haas à la Royale in het menu. In deze klassieke bereiding is de smaak van de haas een beetje penetrant, ik hou daar van, omdat het zo hoort bij wild, maar ik snap dat dit misschien voor sommige mensen een net iets te gewaagde keuze is om als hoofdgerecht in een menu te serveren. Een paar weken later aten we hazenrug bij Peter Goossens in Hof Van Cleve, en die was veel minder penetrant van smaak, en toch ook fantastisch lekker. Daar scoorde Peter toch net iets meer punten.
Maar dat is echt maar detailkritiek. Want over-all was dit één van de lekkerste maaltijden die ik het voorbije jaar op restaurant gegeten heb, en zeker één van de absolute toppers in Parijs!
L’Aubergine
En Caviar, olives, tarte renversée *
Les Perles du Japon
Comme un « Risotto », Crème de Truffe noire et Parmesan *
Le Crabe
Soupe au parfum de Fenouil *
L’Oursin
Servi dans son « Test », Zéphyr Pomelos et Caviar
La Saint Jacques
Crue, jus au vinaigre de Noix, Moutarde fumée *
La Langoustine
Ravioli, foie gras de canard, fine gelée à la feuille d’or *
Le Cabillaud
Brandade Moelleuse
Le Saumon
Fumé au Bois de Cerisier, Confit, Zéphyr au Champagne *
Le Caviar
Sorbet Champagne
Le Lièvre
A la Royale, à la façon du “Sénateur Couteaux”
Le Fromage
Soufflé chaud vapeur, Truffe noire *
Le Pollen
Sablé, Glace au Miel *
Le Chocolat
Tarte Fondante au Cacao amer, crème glacée pistache *
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer