Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Restaurant

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Een tijdje terug gingen we op bezoek in Le Pré-Catalan, het indrukwekkende drie sterren restaurant aan het Bois de Boulogne in Parijs. Sinds jaar en dag is dit één van de oerklassieke toppers van de lichtstad, en een plek waar veel culinaire toppers ooit stage liepen, onder hen Peter Goossens en Piet Huysentruyt. Ooit waren we er al eens gaan dineren, maar dat is zeker tien jaar geleden. Maar we konden ons nog zeer goed herinneren dat we destijds echt fantastisch gegeten hebben.

Ook dit soort klassieke restaurants evolueren mee met hun tijd, en gebruiken wanneer het hen uitkomt graag de technieken van vandaag. Maar chefs als Frédéric Anton weten als geen ander hoe je top ingrediënten kunt laten schitteren in oerdegelijke klassieke bereidingen. Echt indrukwekkend. Natuurlijk is dit een heel chique restaurant, en daar hangt een pittig prijskaartje aan vast. Dat spreekt voor zich. Maar alle gerechten zijn zo lekker en barsten van de intense smaken. En dan ook nog eens dat vakmanschap. Alles proeft gewoon perfect, en ziet er piekfijn uit. Ja, ik moet toegeven dat ik een grote fan ben van deze keuken.

Was er dan geen puntje van kritiek? Van mijn kant niet. Ik vond elk gerecht heerlijk. Aan de overkant van de tafel was er een tikje minder enhousiasme over de haas à la Royale in het menu. In deze klassieke bereiding is de smaak van de haas een beetje penetrant, ik hou daar van, omdat het zo hoort bij wild, maar ik snap dat dit misschien voor sommige mensen een net iets te gewaagde keuze is om als hoofdgerecht in een menu te serveren. Een paar weken later aten we hazenrug bij Peter Goossens in Hof Van Cleve, en die was veel minder penetrant van smaak, en toch ook fantastisch lekker. Daar scoorde Peter toch net iets meer punten.

Maar dat is echt maar detailkritiek. Want over-all was dit één van de lekkerste maaltijden die ik het voorbije jaar op restaurant gegeten heb, en zeker één van de absolute toppers in Parijs!

MENU ORSAY

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

L’Aubergine
En Caviar, olives, tarte renversée *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Les Perles du Japon
Comme un « Risotto », Crème de Truffe noire et Parmesan *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Crabe
Soupe au parfum de Fenouil *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

L’Oursin
Servi dans son « Test », Zéphyr Pomelos et Caviar

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

La Saint Jacques
Crue, jus au vinaigre de Noix, Moutarde fumée *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

La Langoustine
Ravioli, foie gras de canard, fine gelée à la feuille d’or *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Cabillaud
Brandade Moelleuse

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Saumon
Fumé au Bois de Cerisier, Confit, Zéphyr au Champagne *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Caviar
Sorbet Champagne

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Lièvre

A la Royale, à la façon du “Sénateur Couteaux”

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Fromage
Soufflé chaud vapeur, Truffe noire *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Pollen
Sablé, Glace au Miel *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Le Chocolat
Tarte Fondante au Cacao amer, crème glacée pistache *

Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan
Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer