Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Een tijdje terug gingen we op bezoek in Le Pré-Catalan, het indrukwekkende drie sterren restaurant aan het Bois de Boulogne in Parijs. Sinds jaar en dag is dit één van de oerklassieke toppers van de lichtstad, en een plek waar veel culinaire toppers ooit stage liepen, onder hen Peter Goossens en Piet Huysentruyt. Ooit waren we er al eens gaan dineren, maar dat is zeker tien jaar geleden. Maar we konden ons nog zeer goed herinneren dat we destijds echt fantastisch gegeten hebben.

Ook dit soort klassieke restaurants evolueren mee met hun tijd, en gebruiken wanneer het hen uitkomt graag de technieken van vandaag. Maar chefs als Frédéric Anton weten als geen ander hoe je top ingrediënten kunt laten schitteren in oerdegelijke klassieke bereidingen. Echt indrukwekkend. Natuurlijk is dit een heel chique restaurant, en daar hangt een pittig prijskaartje aan vast. Dat spreekt voor zich. Maar alle gerechten zijn zo lekker en barsten van de intense smaken. En dan ook nog eens dat vakmanschap. Alles proeft gewoon perfect, en ziet er piekfijn uit. Ja, ik moet toegeven dat ik een grote fan ben van deze keuken.

Was er dan geen puntje van kritiek? Van mijn kant niet. Ik vond elk gerecht heerlijk. Aan de overkant van de tafel was er een tikje minder enhousiasme over de haas à la Royale in het menu. In deze klassieke bereiding is de smaak van de haas een beetje penetrant, ik hou daar van, omdat het zo hoort bij wild, maar ik snap dat dit misschien voor sommige mensen een net iets te gewaagde keuze is om als hoofdgerecht in een menu te serveren. Een paar weken later aten we hazenrug bij Peter Goossens in Hof Van Cleve, en die was veel minder penetrant van smaak, en toch ook fantastisch lekker. Daar scoorde Peter toch net iets meer punten.

Maar dat is echt maar detailkritiek. Want over-all was dit één van de lekkerste maaltijden die ik het voorbije jaar op restaurant gegeten heb, en zeker één van de absolute toppers in Parijs!

 

MENU ORSAY

L’Aubergine
En Caviar, olives, tarte renversée *

 

Les Perles du Japon
Comme un « Risotto », Crème de Truffe noire et Parmesan *

 

Le Crabe
Soupe au parfum de Fenouil *

 

L’Oursin
Servi dans son « Test », Zéphyr Pomelos et Caviar

 

La Saint Jacques
Crue, jus au vinaigre de Noix, Moutarde fumée *

 

La Langoustine
Ravioli, foie gras de canard, fine gelée à la feuille d’or *

 

Le Cabillaud
Brandade Moelleuse

 

Le Saumon
Fumé au Bois de Cerisier, Confit, Zéphyr au Champagne *

 

Le Caviar
Sorbet Champagne

 

Le Lièvre

A la Royale, à la façon du “Sénateur Couteaux”

 

Le Fromage
Soufflé chaud vapeur, Truffe noire *

 

Le Pollen
Sablé, Glace au Miel *

 

Le Chocolat
Tarte Fondante au Cacao amer, crème glacée pistache *