Een tijdje terug gingen we op bezoek in Le Pré-Catalan, het indrukwekkende drie sterren restaurant aan het Bois de Boulogne in Parijs. Sinds jaar en dag is dit één van de oerklassieke toppers van de lichtstad, en een plek waar veel culinaire toppers ooit stage liepen, onder hen Peter Goossens en Piet Huysentruyt. Ooit waren we er al eens gaan dineren, maar dat is zeker tien jaar geleden. Maar we konden ons nog zeer goed herinneren dat we destijds echt fantastisch gegeten hebben.
Ook dit soort klassieke restaurants evolueren mee met hun tijd, en gebruiken wanneer het hen uitkomt graag de technieken van vandaag. Maar chefs als Frédéric Anton weten als geen ander hoe je top ingrediënten kunt laten schitteren in oerdegelijke klassieke bereidingen. Echt indrukwekkend. Natuurlijk is dit een heel chique restaurant, en daar hangt een pittig prijskaartje aan vast. Dat spreekt voor zich. Maar alle gerechten zijn zo lekker en barsten van de intense smaken. En dan ook nog eens dat vakmanschap. Alles proeft gewoon perfect, en ziet er piekfijn uit. Ja, ik moet toegeven dat ik een grote fan ben van deze keuken.
Was er dan geen puntje van kritiek? Van mijn kant niet. Ik vond elk gerecht heerlijk. Aan de overkant van de tafel was er een tikje minder enhousiasme over de haas à la Royale in het menu. In deze klassieke bereiding is de smaak van de haas een beetje penetrant, ik hou daar van, omdat het zo hoort bij wild, maar ik snap dat dit misschien voor sommige mensen een net iets te gewaagde keuze is om als hoofdgerecht in een menu te serveren. Een paar weken later aten we hazenrug bij Peter Goossens in Hof Van Cleve, en die was veel minder penetrant van smaak, en toch ook fantastisch lekker. Daar scoorde Peter toch net iets meer punten.
Maar dat is echt maar detailkritiek. Want over-all was dit één van de lekkerste maaltijden die ik het voorbije jaar op restaurant gegeten heb, en zeker één van de absolute toppers in Parijs!
L’Aubergine
En Caviar, olives, tarte renversée *
Les Perles du Japon
Comme un « Risotto », Crème de Truffe noire et Parmesan *
Le Crabe
Soupe au parfum de Fenouil *
L’Oursin
Servi dans son « Test », Zéphyr Pomelos et Caviar
La Saint Jacques
Crue, jus au vinaigre de Noix, Moutarde fumée *
La Langoustine
Ravioli, foie gras de canard, fine gelée à la feuille d’or *
Le Cabillaud
Brandade Moelleuse
Le Saumon
Fumé au Bois de Cerisier, Confit, Zéphyr au Champagne *
Le Caviar
Sorbet Champagne
Le Lièvre
A la Royale, à la façon du “Sénateur Couteaux”
Le Fromage
Soufflé chaud vapeur, Truffe noire *
Le Pollen
Sablé, Glace au Miel *
Le Chocolat
Tarte Fondante au Cacao amer, crème glacée pistache *
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer