Van het allerbeste in Parijs: Le Pré Catalan

Ik schreef enkele dagen geleden een niet 100 procent postieve recensie over Admo, de tijdelijke pop-up van de grote chefs Albert Adria en Alain Ducasse. We waren enkele weken geleden speciaal voor dit tijdelijke restaurant op een prachtlocatie vlakbij de Eiffeltoren naar Parijs gereden. Slecht was het niet, maar het was me allemaal wat te ver gezocht, niet alleen wat technieken en producten betreft, maar ook qua smaak. De volledige recensie van Admo kun je hier nog eens opnieuw lezen.

Omdat we toch naar Parijs gingen, vonden we het een topidee om er meteen een culinair weekendje van teb maken. En ik had al zo’n klein beetje schrik dat Admo zeer experimenteel zou zijn, en daarom wou ik op zaterdagvond per se naar één van de grote klassiekers van de Franse gastronomie gaan dineren. Ik ben gek op l’Épicure in het Bristol hotel waar we zo’n tweetal jaren geleden nog eens waren. Mijn bespreking van deze culinaire tempel kun je hier nog eens opnieuw lezen. Maar l’Épicure was jammer genoeg al volzet voor die avond, en veel andere Parijse sterrenrestaurants zijn tegenwoordig gesloten in het weekend.

Gelukkig konden we nog een tafeltje voor twee (het allerlaatste zo bleek) bemachtigen in Le Pré-Catalan, het indrukwekkende drie sterren restaurant van chef aan het Bois de Boulogne. Sinds jaar en dag is dit één van de oerklassieke toppers van de lichtstad, en een plek waar veel culinaire toppers ooit stage liepen, onder hen Peter Goossens en Piet Huysentruyt. Ooit waren we er al eens gaan dineren, maar dat is zeker tien jaar geleden. Maar we konden ons nog goed herinneren dat we destijds fantastisch lekker gegeten hebben.

Ook dit soort klassieke restaurants evolueren mee met hun tijd, en gebruiken wanneer het hen uitkomt ook de technieken van vandaag. Maar chefs als XXXXX weten als geen ander hoe je top ingrediënten kunt laten schitteren in oerdegelijke klassieke bereidingen. Echt waar indrukwekkend. Natuurlijk is dit een heel chique restaurant, en daar hangt een pittig prijskaartje aan vast. Dat spreekt voor zich. Maar alle gerechten zijn lekker en barsten van de intense smaken. En dan dat vakmanschap. Alles proeft gewoon perfect, en ziet er piekfijn uit. Ja, ik moet toegeven dat dit veel meer in mijn smaak viel dan Admo de dag voordien.

Was er dan geen puntje van kritiek? Van mijn kant niet. Ik vond elk gerecht heerlijk. Aan de overkant van de tafel was er een tikje minder enhousiasme over de haas à la Royale in het menu. In deze klassieke bereiding is de smaak van de haas een beetje penetrant, ik hou daar van, omdat het zo hoort bij wild, maar ik snap dat dit misschien voor sommige mensen een net iets te gewaagde keuze is om als hoofdgerecht in een menu te serveren. Een paar weken later aten we hazenrug bij Peter Goossens in Hof Van Cleve, en die was veel minder penetrant van smaak, en toch ook fantastisch lekker. Daar scoorde Peter toch net iets meer punten.

Maar dat is echt maar detailkritiek. Want overall was dit één van de lekkerste maaltijden die ik het voorbije jaar op restaurant gegeten heb, en zeker het beste restaurant dat weekend in Parijs!

 

MENU ORSAY

L’Aubergine
En Caviar, olives, tarte renversée *

Les Perles du Japon
Comme un « Risotto », Crème de Truffe noire et Parmesan *

Le Crabe
Soupe au parfum de Fenouil *

L’Oursin
Servi dans son « Test », Zéphyr Pomelos et Caviar

La Saint Jacques
Crue, jus au vinaigre de Noix, Moutarde fumée *

La Langoustine
Ravioli, foie gras de canard, fine gelée à la feuille d’or *

Le Cabillaud
Brandade Moelleuse

Le Saumon
Fumé au Bois de Cerisier, Confit, Zéphyr au Champagne *

Le Caviar
Sorbet Champagne

Le Lièvre

A la Royale, à la façon du “Sénateur Couteaux”

Le Fromage
Soufflé chaud vapeur, Truffe noire *

Le Pollen
Sablé, Glace au Miel *

Le Chocolat
Tarte Fondante au Cacao amer, crème glacée pistache *