Er komen nog een paar zomerse dagen aan en dan is het leuk om nog eens op een mooi terras te gaan eten. Misschien heb je wel iets te vieren en wil je het daarom eens een beetje in stijl doen? Dan kan ik je van harte het terras van La Villa Lorraine in het uiterste Zuiden van Brussel, aan de rand van het Terkamerenbos aanbevelen. Een jaar voor ik geboren werd, in 1972, was dit restaurant het allereerste buiten Frankrijk dat drie Michelinsterren kreeg. Dat was in die tijd spectaculair, en de Villa Lorraine stond dan ook samen met Comme Chez Soi jarenlang bekend als dè absolute culinaire eettempel van het land.
Die drie sterren verdwenen in de loop der jaren stuk voor stuk, maar sinds november 2013 is er weer eentje terug, en terecht. Want de grandeur is er nog steeds en de keuken die je er vandaag kunt eten is dan wel erg klassiek qua origine (wat ik een compliment vind), maar toch op een mooie hedendaagse manier gebracht. De wijnkaart is nog steeds prachtig, er is een voiturier, zoals in de grote huizen, het interieur en het personeel is erg klassevol, en het terras is zalig om te zitten.
De aperitiefhapjes (onder andere met een fluwelen gazpacho, een carpaccio van kabeljauw en een mooie bonbon van foie gras) waren smaakvolle starters van een mooie maaltijd. Ik ging daarna eerst voor een mooi tomatentaartje met lekkere verse kaas en prachtige vleestomaten met een intense smaak, fris en eigentijds gebracht, op twee verschillende manieren. Aan de overkant kwamen heerlijke en best grote kikkerbillen.
Daarna koos mijn partner voor een mooi stukje zeebaars met aubergines, cardamom en inktvis, en bij mij kwamen de perfect gebakken langoustines met erwtjes en pepermunt. Allemaal klassieke bereidingen, maar echt goed qua smaak. De mignardises waren een mooie afsluiter van een gezellige avond.
Zusterrestaurant “Villa In The Sky” heeft twee sterren, en staat ook op ons to-do-lijstje, net als de brasserie die onder hetzelfde dak als de villa huist, maar deze historische eettempel heeft op dit moment was zeker een bezoekje waard, en heeft volgens ons terecht één ster. Een ideaal plekje om dus nog eens een stijlvol terras te doen op een mooie locatie in onze hoofdstad.
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer
Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer
Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer
Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer
Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer
Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer
La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer