KLASSIEKE KEUKEN OP EEN STIJLVOL TERRAS: LA VILLA LORRAINE

Er komen nog een paar zomerse dagen aan en dan is het leuk om nog eens op een mooi terras te gaan eten. Misschien heb je wel iets te vieren en wil je het daarom eens een beetje in stijl doen? Dan kan ik je van harte het terras van La Villa Lorraine in het uiterste Zuiden van Brussel, aan de rand van het Terkamerenbos aanbevelen. Een jaar voor ik geboren werd, in 1972, was dit restaurant het allereerste buiten Frankrijk dat drie Michelinsterren kreeg. Dat was in die tijd spectaculair, en de Villa Lorraine stond dan ook samen met Comme Chez Soi jarenlang bekend als dè absolute culinaire eettempel van het land.

Die drie sterren verdwenen in de loop der jaren stuk voor stuk, maar sinds november 2013 is er weer eentje terug, en terecht. Want de grandeur is er nog steeds en de keuken die je er vandaag kunt eten is dan wel erg klassiek qua origine (wat ik een compliment vind), maar toch op een mooie hedendaagse manier gebracht. De wijnkaart is nog steeds prachtig, er is een voiturier, zoals in de grote huizen, het interieur en het personeel is erg klassevol, en het terras is zalig om te zitten.

De aperitiefhapjes (onder andere met een fluwelen gazpacho, een carpaccio van kabeljauw en een mooie bonbon van foie gras) waren smaakvolle starters van een mooie maaltijd. Ik ging daarna eerst voor een mooi tomatentaartje met lekkere verse kaas en prachtige vleestomaten met een intense smaak, fris en eigentijds gebracht, op twee verschillende manieren. Aan de overkant kwamen heerlijke en best grote kikkerbillen.

Daarna koos mijn partner voor een mooi stukje zeebaars met aubergines, cardamom en inktvis, en bij mij kwamen de perfect gebakken langoustines met erwtjes en pepermunt. Allemaal klassieke bereidingen, maar echt  goed qua smaak. De mignardises waren een mooie afsluiter van een gezellige avond.

Zusterrestaurant “Villa In The Sky” heeft twee sterren, en staat ook op ons to-do-lijstje, net als de brasserie die onder hetzelfde dak als de villa huist, maar deze historische eettempel heeft op dit moment was zeker een bezoekje waard, en heeft volgens ons terecht één ster. Een ideaal plekje om dus nog eens een stijlvol terras te doen op een mooie locatie in onze hoofdstad.