Bijna verkiezingen, en ook hier willen we jullie informeren over de standpunten van de verschillende Vlaamse partijen. Dit is een foodplatform, als je deze site bezoekt dan ben je wellicht een foodie. Daarom hebben wij tien thema’s geselecteerd die mensen die met eten bezig zijn volgens ons kunnen boeien.
We vragen deze week de standpunten van alle partijvoorzitters over ondersteuning van de horeca, flexijobs, voedselveiligheid, dierenleed, de ondersteuning van onze landbouwers, het al dan niet promoten van alcohol en de promotie van de Vlaamse horeca in het buitenland.
En we vragen ook naar het favoriete gerecht van de voorzitters, en hun favoriete restaurant. Misschien dat hun smaak verrassend goed met die van jou overeenkomt, terwijl je politieke ideeën extreem verschillen. Dat kan gebeuren…
Zaterdag hadden we de tien vragen aan Peter Mertens van de PVDA en zondag kregen we de antwoorden van Tom Van Grieken van het Vlaams Belang. Maandag was het dan weer de beurt aan Wouter Beke, de voorzitter van CD&V. En dinsdag John Crombez van sp.a. Gisteren was onze gaste Gwendolyn Rutten van Open VLD.
Vandaag geven we het woord aan de voorzitter van de N-VA Bart De Wever. Ook aan hem stellen we de tien zelfde “culinaire vragen”.
De N-VA maakte de afgelopen legislatuur komaf met het wurgbeleid uit het verleden en koos ervoor om opnieuw zuurstof te geven aan de horeca. Daarbij werd ingezet op administratieve vereenvoudiging, goedkope en flexibele tewerkstelling, en het ondersteunen van gezond ondernemerschap. Ook de komende jaren wil de N-VA deze lijn verder doortrekken.
Rechtvaardige inspecties: Wij willen dat de inspectiediensten in de eerste plaats optreden als partner: onderneem je ter goeder trouw, dan moet je eerst geïnformeerd worden, en dan pas gesanctioneerd. Om de slagkracht van de inspecties te verhogen en de overlast voor ondernemers te beperken, moet er bovendien werk gemaakt worden van een geïntegreerde inspectiedienst.
Administratieve vereenvoudiging: Nog te veel ondernemers haken af door de administratieve rompslomp. Ook horeca-uitbaters hebben hiermee te kampen, onder meer op het vlak van vergunningsprocedures. De N-VA is daarom voorstander van een vereenvoudigde aanvraagprocedure waarbij verschillende vergunningen via één online portaal kunnen aangevraagd worden. Radicaal digitaal, en vooral: minder administratieve rompslomp.
Lagere (loon)lasten: De lasten voor wie werkt moeten verder omlaag. Om ervoor te zorgen dat mensen meer nettoloon overhouden, verbreden we de belastingschijven en schaffen daarvoor de tariefschijf van 45% af. We voeren een ondernemersaftrek voor eenmanszaken in.
Gelijk speelveld: Een gelijk speelveld, zowel op fiscaal als reglementair vlak is ons uitgangspunt. Oneerlijke concurrentie en oneerlijke handelspraktijken moeten eruit. De rotte appels moeten eruit, en mogen er niet zomaar terug in.
Reglementaire drempels wegwerken: Nieuwe businessmodellen willen wij niet afremmen met een protectionistisch beleid. Wel moeten we zorgen dat het gelijk speelveld gerespecteerd blijft en dat bestaande en nieuwe ondernemingen met dezelfde wapens kunnen strijden. Die vraag stelt zich terecht ook in de horeca, waar verschillende specifieke regelgevingen (witte kassa, hygiëne, …) gelden. Daarom is het soms nodig de wetgeving grondig te herzien, zoals wij dat bijvoorbeeld gedaan hebben met het logiesdecreet en het taxidecreet.
We behouden het systeem van flexi-jobs in de huidige sectoren en onderzoeken de uitbreiding ervan naar andere sectoren met een hoge arbeidsintensiteit.
Een volledige regionalisering van de voedselveiligheid dringt zich op. Zo kunnen we een onafhankelijk Vlaams voedselagentschap oprichten. We communiceren correct, transparant en duidelijk over voedselveiligheid. We verbeteren de bestaande procedures en passen de regels rond houdbaarheidsdata aan voor minder voedselverspilling. We maken gebruik van moderne technologieën om ons voedsel nog beter te traceren en op te volgen doorheen de keten.
De N-VA heeft een hart voor dieren. Een moderne samenleving met sterke waarden draagt een goede behandeling van alle levende wezens hoog in het vaandel. We willen dierenleed zoveel als mogelijk vermijden en treden hard op tegen elke vorm van dierenmishandeling. Met Ben Weyts als de eerste Vlaamse minister van dierenwelzijn maakten wij van Vlaanderen de diervriendelijkste regio met een verbod op onverdoofd slachten, verbod op pelsdierhouderijen en dwangvoederen voor de productie van foie gras, een uitbreiding van de capaciteit bij de Inspectiediensten voor dierenwelzijn, strengere straffen voor dierenbeulen, …
Landbouw is en blijft een belangrijke sector en een essentiële schakel in de voedingsketen. Een vlotte en betrouwbare ketenwerking zonder machtsmisbruik en met een correct landbouwinkomen zijn voor ons essentieel. We versterken het ketenoverleg, de transparantie ervan en het toezicht erop. We subsidiëren landbouwondernemingen resultaatgericht voor hun geleverde publieke diensten. We vereenvoudigen de administratieve procedures en zetten sterk in op innovatie, meer diversificatie en nieuwe verdienmodellen in de landbouw.
Het onverantwoord gebruik van alcohol heeft inderdaad nefaste gevolgen voor de gezondheid. Dat is iets waar alcoholproducenten absoluut rekening mee moeten houden als ze reclame maken. We moeten mensen stimuleren om op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan. Geniet, maar met mate. De regels rond reclame zijn recent al verstrengd. Een volledig reclameverbod is echter window dressing.
Zeker, horeca en toerisme gaan wat de N-VA betreft hand in hand. Vlaanderen moet verder op de kaart gezet worden als een bestemming met een kwaliteitsvolle horeca. Flanders ‘State of the Art’ en ons Vlaams vakmanschap onderscheiden Vlaanderen van andere bestemmingen en vormen het hart van ons verhaal. Een doorgedreven regiobranding en imagovorming profileren Vlaanderen nog meer als een absolute kwaliteitsbestemming. In samenwerking met lokale partners zetten we ook in op lokaal ambassadeurschap.
Vlaanderen mag trots zijn op zijn keuken. Nergens anders vind je op zo beperkte oppervlakte zoveel sterren bij elkaar, en nergens is de kloof tussen sterrenrestaurants en de ‘gewone’ keuken zo klein. Toch duikt Vlaanderen nog te weinig op in de internationale lijstjes van culinaire topbestemmingen. We willen de associatie tussen Vlaanderen en lekker eten versterken en internationaal in de kijker werken. Vlaanderen is een culinaire bestemming. Dat moeten we ook bekend maken.
Slaatje met verse garnalen.
Sjalot en Schanul.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer