Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt. Van de hapjes tot het dessert konden de winnaars van de wedstrijd op Would Be Chef en enkele bekende foodies de veelzijdigheid van de Comté ontdekken bij ons thuis. Het verslag van dat vroege kerstfeest, de foto’s en de video kun je hier bekijken. En ook de recepten kun je thuis zelf eens uitproberen.
Deze zalige kaas uit de Jura in Frankrijk heeft overigens een hele rijke geschiedenis, want is sinds 1958 al in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor hij beschermd wordt op Europees niveau.
De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.
Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham. De koekjes liggen op elkaar en de vulling ertussen maakt ze echt heerlijk romig, zo’n beetje zoals Prince of Oreo-koekjes … Lees meer
Recept
Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie
Lieve volgers van Would Be Chef, dit moet zo’n beetje mijn favoriete “hapje” ever zijn. In Via Veneto, ons favoriete restaurant in Barcelona is dit een absolute klassieker. Wanneer ze gegratineerde zeeëgel voorschotelen ben ik echt in de zevende hemel. Want ook al is zeeëgel niet zo duur als je zou denken, het is wel een absolute delicatesse … Lees meer
Recept
Crème van zeeëgel met Comté #advertentie
Tongfiletjes. Ons mama rolde die altijd op en pocheerde ze, en maakte er dan een heerlijke witte vissaus bij met champignons. Maar dit is ook een erg verfijnde en zeer makkelijke manier om die heerlijke visjes tot hun recht te laten komen.
Ik heb ooit in een Frans restaurant een variant hierop gegeten, en sinds ik er deze eenvoudige versie van heb bedacht, is het bij ons één van de toppers op feestelijke zondagmiddagen … Lees meer
Recept
Zeetong met Comté en hazelnoot, slakjes en spinazie #advertentie
Dit dessert is en blijft een topper in onze keuken. Ik ben fiere ambassadeur en sinds jaar en dag een groot liefhebber van Comté en dit bladerdeeg gebakje met deze lekkere kaas, uienconfituur, speculoos en verse vijgen is echt een mooie combinatie tussen zoet en hartig.
Bereiding
Snij uit het bladerdeeg taartjes met een metalen ring of een omgekeerd wijnglas … Lees meer
Recept
Bladerdeeg gebakje met Comté, vijgen en speculoos #advertentie
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer