In de provincie Antwerpen is het “moederkesdag” vandaag, en dat mag wel eens gevierd worden. Ook al woont mijn mama in Knesselare, ik woon zelf al 13 jaar in Bonheiden, en dat is nipt nog in de provincie Antwerpen, dus ik vier moederdag twee keer per jaar, want je kunt je mama niet genoeg in de bloemetjes zetten.
En daarom: leve mama Anny!! Want net als velen onder jullie heb ik de goesting in lekker eten echt wel van thuis uit mee gekregen. Mijn lieve mama Anny is een uitstekende kok. De smaakvolle Vlaamse keuken, met (h)eerlijke ingrediënten, zonder al teveel poespas, dat is de keuken die ze voor mijn papa André, mijn broer Arn, en mijzelf altijd heeft gemaakt, en waar we tot op vandaag zot van zijn. En mijn drie nichtjes Julie, Anna en Estée houden ook zo van oma’s keuken.
Mama heeft het voorbije jaar verschillende recepten met mij, en dus ook met jullie, gedeeld op Would Be Chef, en ik zet er hier graag een paar op een rij. Verwacht je aan een gezonde Vlaamse keuken, en geniet met volle teugen. En vier moederdag zeker ook met jouw mama, die misschien ook wel zo’n enthousiaste en getalenteerde kok is. We moeten ons moeders immers koesteren, want ze zijn goud waard!
Ik neem je even mee naar een ver verleden, de tweede helft van de jaren zeventig en de eerste helft van de jaren tachtig, vorige eeuw. Sven was nog een Svenneke en mijn broer Arn (nu toch ook een frisse veertiger met drie prachtige dochters) was nog gewoon mijn kleine broertje. Mijn papa was de directeur van de jongensschool in het mooie landelijke Knesselare (zowat halfweg tussen de torens van Brugge en Gent) … Lees meer
Recept
De makkelijke rijstsla van mijn mama
Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool … Lees meer
Recept
Varkensgebraad op de wijze van mijn mama
Het is zondag! En dan is een taartje altijd een lekker idee…. Eigenlijk zou mijn mama ook een blog moeten beginnen. “Bakken met Anny” lijkt me dan een prima naam. Want ze is een uitstekende kok, maar als ze taarten begint te bakken, dan sta ik er al helemaal voor Piet Snot bij en kijk ik er vol bewondering naar … Lees meer
Recept
Hemelse havermouttaart van mijn mama
Mijn lievelingsdessert van toen ik nog klein was, mijn mama Anny maakte het voor al mijn verjaardagen: vanillecrème met aardbeien en bruine suiker. Je kunt natuurlijk van die kant- en klare vanillepudding gebruiken. Maar waarom niet zelf maken, als je tijd hebt, net zoals mijn mama Anny destijds.
Wanneer je deze vanillecrème serveert met een lepeltje bruine “kindjessuiker” van Tienen, die dan een beetje gaat smelten over de crème, en verse aardbeien heb je echt een topdessert … Lees meer
Recept
Vanillecrème met aardbeien en bruine suiker
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer