Mei is in Amerika de maand van de hamburger. En dat vieren ze trouwens redelijk fanatiek. Hamburgers zijn in de Verenigde Staten dan ook erg populair. Ze zijn daar ook uitgevonden, en niet in Hamburg, zoals men wel eens verkeerdelijk durft te beweren.
De hamburger zoals we die kennen is in de 19de eeuw ontstaan toen veel Europese emigranten naar Amerika kwamen. Wikipedia zegt daarover: “Veel van hen reisden via Hamburg en maakten daar kennis met de frikadel. Dit gerecht leek op een biefstuk maar was gemaakt van gehakt, vermengd met brood en uien. Omdat het snel en goedkoop te bereiden was werd dit gerecht al snel populair in de Amerikaanse havensteden en werd het verkocht onder de naam Hamburger steak.”
Mei is trouwens niet voor niks de maand van de hamburger, want de barbecues worden nu massaal buiten gezet in Amerika, en eens daar het vuur wordt aangestoken zijn ze ook echt vertrokken. Hier wil het weer voorlopig jammer genoeg nog niet meewerken, maar dat komt wel. En hamburgers hoeven natuurlijk niet per se op de barbecue gebakken te worden, je kunt ze ook grillen of bakken in de pan.
Ik zet mijn lievelingsrecepten voor jullie op een rijtje om deze feestmaand mee te vieren.
Vrijdag: frituurdag? Voor velen wel! Want de ene keer gaat een mens voor een Michelin-ster, en een andere keer gaan we gezellig naar de frituur. Maar ik weet wel zeker: een goede hamburger is nooit verkeerd. Ik heb best wel wat receptjes voor lekkere hamburgers, maar deze maak ik al sinds jaar en dag, en is echt een aanrader … Lees meer
Recept
Hamburger met lam en blauwe kaas
Een goede slager in de buurt hebben is altijd een godsgeschenk. Hou die dan ook in ere. Bouw er een goede persoonlijke band mee op. Ik zeg niet dat je hem elke week een ruiker bloemen mee moet brengen, hem op Tinder toe moet voegen, of uit moet nodigen op een romantisch weekendje in Venetië, maar praat er veel mee, vraag hem naar wat er lekker is, en leg hem uit waarom je soms eens speciallekes nodig hebt … Lees meer
Recept
Hamburgertjes met kippengehakt, cheddar en mango
Het wordt vandaag 25 graden en Anke en ik vieren dat op Joe door de hele dag een grote Drive-In BBQ te organiseren in Vilvoorde aan de gebouwen van Joe en Medialaan in Vilvoorde. Van zes uur vanmorgen tot vier uur deze namiddag staan we met onze radiostudio en onze grote Weber Genesis BBQ’s buiten aan het rondpuntje aan het Medialaangebouw en iedereen die langskomt wordt getrakteerd op een zelfgemaakte hamburger in een handig doosje en lekker veel zonnige muziek … Lees meer
Recept
De joe burger van de drive-in bbq
Hoe meer culinaire inspiratie, hoe creatiever we aan de slag kunnen in de keuken. Onze Guest Would Be Chef van de week is Lise Vanrijckeghem. Lise heeft haar eigen foodblog Miss Bonbon, vol lekkere gerechten, zoete zondes en healthy food. Ze is 26 jaar en sales specialist. Na een werkdag is koken voor haar de beste ontspanning … Lees meer
Recept
Portobello burger met zoete aardappel frietjes
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer