Ze zijn er: de nieuwe mosselen!
Nieuws

Ze zijn er: de nieuwe mosselen!

Gisterenmiddag was een topdagje voor mij, want de eerste oogst van hangcultuurmosselen werd in Zeeland weer boven water gehaald. Mosselen van de hangcultuur zijn altijd een dikke maand vroeger oogstklaar dan die van de bodemcultuur, die dieper onder het wateroppervak leven en dus wat moeilijker aan zonlicht en voedsel raken. Maar met deze oogst (in totaal worden 2 miljoen kilo hangcultuurmosselen geproduceerd) is het officiële nieuwe mosselseizoen dus wel gestart.

We hadden om elf uur afspraak bij Proef Zeeland, en zijn dan gaan uitvaren met de ZZ4 voor die eerste symbolische oogst.  De zon scheen heerlijk, het was gezellig warm, en tientallen journalisten en foodbloggers waren van de partij om dat belangrijke moment mee te maken. Zeer veel Belgische pers ook. Want mosselen zijn, ook al komen ze van bij onze Zeeuwse vrienden, vooral in ons land erg populair. 65 procent van de geoogste mosselen zal de komende maanden naar ons land uitgevoerd worden, en de typische “Mosselen met Friet” zal de komende maanden dus weer heerlijk gesmuld kunnen worden, van de kust tot ver in Limburg.

Twee jaar geleden was ik er al eens bij. Op net zo’n zonnige dagals vandaag. Dan uitvaren met de boot en de mosseltjes zelf helpen bovenhalen, en zelfs vers op de boot proeven is gewoon een topervaring. De eerste mosseltjes aten we zoals de traditie dat wil rauw. De typische zilte en zachte smaak van de hangcultuurmossel komt dan prima tot zijn recht. Maar deze keer was sterrenchef Gert De Mangeleer ook van de partij, en hij maakte op de boot het allereerste gerechtje met verse mosselen van 2019. In een grote paella-pan wokte hij de mosseltjes op Thaise wijze. Over-heerlijk.

De lekkere verse Zeeuwse mosselen zullen vanaf volgende week weer overal verkrijgbaar zijn in de viswinkels in ons land, en in de restaurants! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit.

AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer

ZELFGEMAAKTE MOSSELSALADE
Recept

Zelfgemaakte mosselsalade

Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer

MOSSELEN MET WITTE MARTINI
Recept

Mosselen met witte martini

Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk! Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer

LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ
Recept

Lekker zomers: mosseltjes op de bbq

Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer