Ze zijn er: de nieuwe mosselen!
Nieuws

Ze zijn er: de nieuwe mosselen!

Gisterenmiddag was een topdagje voor mij, want de eerste oogst van hangcultuurmosselen werd in Zeeland weer boven water gehaald. Mosselen van de hangcultuur zijn altijd een dikke maand vroeger oogstklaar dan die van de bodemcultuur, die dieper onder het wateroppervak leven en dus wat moeilijker aan zonlicht en voedsel raken. Maar met deze oogst (in totaal worden 2 miljoen kilo hangcultuurmosselen geproduceerd) is het officiële nieuwe mosselseizoen dus wel gestart.

We hadden om elf uur afspraak bij Proef Zeeland, en zijn dan gaan uitvaren met de ZZ4 voor die eerste symbolische oogst.  De zon scheen heerlijk, het was gezellig warm, en tientallen journalisten en foodbloggers waren van de partij om dat belangrijke moment mee te maken. Zeer veel Belgische pers ook. Want mosselen zijn, ook al komen ze van bij onze Zeeuwse vrienden, vooral in ons land erg populair. 65 procent van de geoogste mosselen zal de komende maanden naar ons land uitgevoerd worden, en de typische “Mosselen met Friet” zal de komende maanden dus weer heerlijk gesmuld kunnen worden, van de kust tot ver in Limburg.

Twee jaar geleden was ik er al eens bij. Op net zo’n zonnige dagals vandaag. Dan uitvaren met de boot en de mosseltjes zelf helpen bovenhalen, en zelfs vers op de boot proeven is gewoon een topervaring. De eerste mosseltjes aten we zoals de traditie dat wil rauw. De typische zilte en zachte smaak van de hangcultuurmossel komt dan prima tot zijn recht. Maar deze keer was sterrenchef Gert De Mangeleer ook van de partij, en hij maakte op de boot het allereerste gerechtje met verse mosselen van 2019. In een grote paella-pan wokte hij de mosseltjes op Thaise wijze. Over-heerlijk.

De lekkere verse Zeeuwse mosselen zullen vanaf volgende week weer overal verkrijgbaar zijn in de viswinkels in ons land, en in de restaurants! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit.

AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer

ZELFGEMAAKTE MOSSELSALADE
Recept

Zelfgemaakte mosselsalade

Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer

MOSSELEN MET WITTE MARTINI
Recept

Mosselen met witte martini

Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk! Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer

LEKKER ZOMERS: MOSSELTJES OP DE BBQ
Recept

Lekker zomers: mosseltjes op de bbq

Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer