Gisterenmiddag was een topdagje voor mij, want de eerste oogst van hangcultuurmosselen werd in Zeeland weer boven water gehaald. Mosselen van de hangcultuur zijn altijd een dikke maand vroeger oogstklaar dan die van de bodemcultuur, die dieper onder het wateroppervak leven en dus wat moeilijker aan zonlicht en voedsel raken. Maar met deze oogst (in totaal worden 2 miljoen kilo hangcultuurmosselen geproduceerd) is het officiële nieuwe mosselseizoen dus wel gestart.
We hadden om elf uur afspraak bij Proef Zeeland, en zijn dan gaan uitvaren met de ZZ4 voor die eerste symbolische oogst. De zon scheen heerlijk, het was gezellig warm, en tientallen journalisten en foodbloggers waren van de partij om dat belangrijke moment mee te maken. Zeer veel Belgische pers ook. Want mosselen zijn, ook al komen ze van bij onze Zeeuwse vrienden, vooral in ons land erg populair. 65 procent van de geoogste mosselen zal de komende maanden naar ons land uitgevoerd worden, en de typische “Mosselen met Friet” zal de komende maanden dus weer heerlijk gesmuld kunnen worden, van de kust tot ver in Limburg.
Twee jaar geleden was ik er al eens bij. Op net zo’n zonnige dagals vandaag. Dan uitvaren met de boot en de mosseltjes zelf helpen bovenhalen, en zelfs vers op de boot proeven is gewoon een topervaring. De eerste mosseltjes aten we zoals de traditie dat wil rauw. De typische zilte en zachte smaak van de hangcultuurmossel komt dan prima tot zijn recht. Maar deze keer was sterrenchef Gert De Mangeleer ook van de partij, en hij maakte op de boot het allereerste gerechtje met verse mosselen van 2019. In een grote paella-pan wokte hij de mosseltjes op Thaise wijze. Over-heerlijk.
De lekkere verse Zeeuwse mosselen zullen vanaf volgende week weer overal verkrijgbaar zijn in de viswinkels in ons land, en in de restaurants! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit.
Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer
Recept
Aziatische aperitief-mosseltjes
Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer
Recept
Zelfgemaakte mosselsalade
Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk!
Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer
Recept
Mosselen met witte martini
Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie … Lees meer
Recept
Lekker zomers: mosseltjes op de bbq
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer