Gisterenmiddag was een topdagje voor mij, want de eerste oogst van hangcultuurmosselen werd in Zeeland weer boven water gehaald. Mosselen van de hangcultuur zijn altijd een dikke maand vroeger oogstklaar dan die van de bodemcultuur, die dieper onder het wateroppervak leven en dus wat moeilijker aan zonlicht en voedsel raken. Maar met deze oogst (in totaal worden 2 miljoen kilo hangcultuurmosselen geproduceerd) is het officiële nieuwe mosselseizoen dus wel gestart.
We hadden om elf uur afspraak bij Proef Zeeland, en zijn dan gaan uitvaren met de ZZ4 voor die eerste symbolische oogst. De zon scheen heerlijk, het was gezellig warm, en tientallen journalisten en foodbloggers waren van de partij om dat belangrijke moment mee te maken. Zeer veel Belgische pers ook. Want mosselen zijn, ook al komen ze van bij onze Zeeuwse vrienden, vooral in ons land erg populair. 65 procent van de geoogste mosselen zal de komende maanden naar ons land uitgevoerd worden, en de typische “Mosselen met Friet” zal de komende maanden dus weer heerlijk gesmuld kunnen worden, van de kust tot ver in Limburg.
Twee jaar geleden was ik er al eens bij. Op net zo’n zonnige dagals vandaag. Dan uitvaren met de boot en de mosseltjes zelf helpen bovenhalen, en zelfs vers op de boot proeven is gewoon een topervaring. De eerste mosseltjes aten we zoals de traditie dat wil rauw. De typische zilte en zachte smaak van de hangcultuurmossel komt dan prima tot zijn recht. Maar deze keer was sterrenchef Gert De Mangeleer ook van de partij, en hij maakte op de boot het allereerste gerechtje met verse mosselen van 2019. In een grote paella-pan wokte hij de mosseltjes op Thaise wijze. Over-heerlijk.
De lekkere verse Zeeuwse mosselen zullen vanaf volgende week weer overal verkrijgbaar zijn in de viswinkels in ons land, en in de restaurants! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit.
Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer
Recept
Aziatische aperitief-mosseltjes
Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer
Recept
Zelfgemaakte mosselsalade
Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk!
Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer
Recept
Mosselen met witte martini
Vorige week dinsdag was een absoluut topdagje: ik mocht als één van de allereersten de nieuwe Zeeuwse mosseltjes proeven. Voor de mosselen over een goede maand van de zeebodem kunnen worden geoogst is er sinds gisteren het prachtige product van de hangcultuur. Die mosselen groeien aan touwen, veel korter onder het wateroppervlak, en zijn daardoor net een beetje eerder klaar voor consumptie … Lees meer
Recept
Lekker zomers: mosseltjes op de bbq
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer