Ze zijn er: de nieuwe mosselen!

Gisterenmiddag was een topdagje voor mij, want de eerste oogst van hangcultuurmosselen werd in Zeeland weer boven water gehaald. Mosselen van de hangcultuur zijn altijd een dikke maand vroeger oogstklaar dan die van de bodemcultuur, die dieper onder het wateroppervak leven en dus wat moeilijker aan zonlicht en voedsel raken. Maar met deze oogst (in totaal worden 2 miljoen kilo hangcultuurmosselen geproduceerd) is het officiële nieuwe mosselseizoen dus wel gestart.

We hadden om elf uur afspraak bij Proef Zeeland, en zijn dan gaan uitvaren met de ZZ4 voor die eerste symbolische oogst.  De zon scheen heerlijk, het was gezellig warm, en tientallen journalisten en foodbloggers waren van de partij om dat belangrijke moment mee te maken. Zeer veel Belgische pers ook. Want mosselen zijn, ook al komen ze van bij onze Zeeuwse vrienden, vooral in ons land erg populair. 65 procent van de geoogste mosselen zal de komende maanden naar ons land uitgevoerd worden, en de typische “Mosselen met Friet” zal de komende maanden dus weer heerlijk gesmuld kunnen worden, van de kust tot ver in Limburg.

Twee jaar geleden was ik er al eens bij. Op net zo’n zonnige dagals vandaag. Dan uitvaren met de boot en de mosseltjes zelf helpen bovenhalen, en zelfs vers op de boot proeven is gewoon een topervaring. De eerste mosseltjes aten we zoals de traditie dat wil rauw. De typische zilte en zachte smaak van de hangcultuurmossel komt dan prima tot zijn recht. Maar deze keer was sterrenchef Gert De Mangeleer ook van de partij, en hij maakte op de boot het allereerste gerechtje met verse mosselen van 2019. In een grote paella-pan wokte hij de mosseltjes op Thaise wijze. Over-heerlijk.

De lekkere verse Zeeuwse mosselen zullen vanaf volgende week weer overal verkrijgbaar zijn in de viswinkels in ons land, en in de restaurants! Ik kijk er nu al ontzettend naar uit.