Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Nieuws

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

Ik weet dat veel mensen op dit moment hun zomervakantie nog aan het plannen zijn. Wij gaan een paar weekjes naar Barcelona in juli, logisch ook, want we wonen er halftijds. Vakantie wordt dus weer een beetje thuiskomen.

Maar sinds onze gezellige trip in de tweede week van de paasvakantie naar Bolzano en omstreken durf ik echt met mijn hand op het hart de zalige streek van Zuid-Tirol aanraden als ideale vakantiebestemming, wanneer je eens iets minder voorspelbaar wilt doen.

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

Wanneer je ‘Tirol’ hoort denk je wellicht in eerste instantie aan Oostenrijk, en dat is ook logisch, en ikzelf vind daar eigenlijk niks verkeerd aan. Als kind ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar het Lechtal, en ik heb daar zeer plezierige herinneringen aan. Maar Zuid-Tirol is niet Oostenrijk. Ook al ligt het er niet ver van af, het is een autonome provincie in Noord-Italië, en zoals ik de voorbije week heb kunnen ervaren, krijg je er het beste van de twee werelden in een mooie exclusieve blend: de grondigheid en de degelijkheid van het Duits-Oostenrijkse, gecombineerd met de joie-de-vivre van de Italianen.

Je kunt in Zuid-Tirol de beste wijnen proeven en drinken. Er zijn echt schitterende restaurants van alle prijsklassen. De steden zijn aangenaam, veilig, zonnig en gezellig. De bergen (de Alpen in de verte en de Dolomieten vlakbij) zijn adembenemend mooi, en ideaal voor mensen die graag wandelen. En wat zo bijzonder is aan Bolzano en omstreken: meer dan 300 dagen per jaar schijnt de zon er. Dat is best uniek. Omdat het slechte weer uit het Noorden wordt tegengehouden door de bergen en de invloed van de Middellandse Zee duidelijk te voelen is.

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

En denk vooral niet dat alle hotels in Zuid-Tirol ouderwetse typisch (Oostenrijkse) gasthuizen zijn. Die klassieke plekken zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook prachtige moderne, designhotels voor een aanvaardbare prijs. Onze tweede nacht in Bolzano sliepen we hoog in de bergen in het ronduit prachtige Gloriette Guesthouse in Soprabolzano.

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

Reken op een behoorlijk ritje de bergen in, toch zeker een mooi half uurtje. Maar eens je daar bent kun je de auto vergeten, omdat de kabelbaan naar de stad Bolzano om de vier minuten vertrekt en werkt van 7 uur ’s morgens tot kwart voor elf samen. Die kabelbaan ligt letterlijk op 150 meter van het hotel. Ideaal dus. De rit duurt twaalf minuutjes en het zicht op de Dolomieten is adembenemend.

Het hotel zelf is echt splinternieuw en zeer hedendaags en smaakvol ingericht. Ze hebben er mooie kamers met een inloopdouche en fraaie accenten (bij ons stond zelfs een infrarood-massagestoel op de kamer) en een mooi terras met uitzicht over de bergen. Er zit een heel aangename spa op de hoogste verdieping van het Guesthouse met een klein zwembadje dat uitsteekt uit het dak, waardoor je een infinitypool krijgt richting bergen èn dal. Echt, daar wat plonsen en je voelt je letterlijk in de zevende hemel.

Het ontbijt is zeer rijkelijk en smaakvol. Je kunt er ook lekker eten overdag en ’s avonds, en de bar blijft lang genoeg open, dus wanneer je met de laatste rit op de kabelbaan rond elf uur arriveert vanuit Bolzano, kun je er nog een lekkere cocktail of een goede grappa drinken. Dat laatste heb ik gedaan …

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

Guesthouse Gloriette is ook de ideale uitvalsbasis om de aardpiramiden in Renon/Ritten te gaan bezoeken. De aardpiramiden zijn ontstaan door erosie op plaatsen waar gletsjers in de ijstijd morenes en leem hebben afgezet. In droge toestand is het materiaal keihard, maar door contact met water ontstaat een leemachtige brij die naar het dal vloeit. Onder de grote stenen blijft de leem beschermd tegen regen, waardoor aardzuilen ontstaan die bij elke regenbui hoger worden.

Het zicht is indrukwekkend, en de wandeling ernaartoe is zeer haalbaar en erg aangenaam langs de Freud Promenade. Mensen die liever niet wandelen kunnen trouwens de bergtrein gebruiken die vlakbij het hotel passeert. Maar wij hebben gewandeld, uiteraard, in de heerlijke lentezon.

Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!
Zuid-Tirol en Guesthouse Gloriette: een aanrader!

Het waren werkelijk topdagen in Zuid-Tirol. Ontdek hier het verslag van onze eerste dag, via deze link kun je een verslag lezen van ons lekkere tweede etentje, via deze link kun je meer lezen over de wijnen in Zuid-Tirol en ons bezoek aan het mooie wijnhuis Alois Lageder en als je hier klikt dan krijg je een bespreking van het schitterende Relais et Chateaus hotel Terra waar we de laatste nacht door hebben gebracht en één van de beste maaltijden van de afgelopen maanden hebben mogen eten.

Zuid-Tirol, wij hebben er ons hart verloren en zullen zeker terugkomen. Een mooie hartelijke streek die ik graag zal aanbevelen aan vrienden en familie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer