Ik weet dat veel mensen op dit moment hun zomervakantie nog aan het plannen zijn. Wij gaan een paar weekjes naar Barcelona in juli, logisch ook, want we wonen er halftijds. Vakantie wordt dus weer een beetje thuiskomen.
Maar sinds onze gezellige trip in de tweede week van de paasvakantie naar Bolzano en omstreken durf ik echt met mijn hand op het hart de zalige streek van Zuid-Tirol aanraden als ideale vakantiebestemming, wanneer je eens iets minder voorspelbaar wilt doen.
Wanneer je ‘Tirol’ hoort denk je wellicht in eerste instantie aan Oostenrijk, en dat is ook logisch, en ikzelf vind daar eigenlijk niks verkeerd aan. Als kind ging ik met mijn ouders vaak op vakantie naar het Lechtal, en ik heb daar zeer plezierige herinneringen aan. Maar Zuid-Tirol is niet Oostenrijk. Ook al ligt het er niet ver van af, het is een autonome provincie in Noord-Italië, en zoals ik de voorbije week heb kunnen ervaren, krijg je er het beste van de twee werelden in een mooie exclusieve blend: de grondigheid en de degelijkheid van het Duits-Oostenrijkse, gecombineerd met de joie-de-vivre van de Italianen.
Je kunt in Zuid-Tirol de beste wijnen proeven en drinken. Er zijn echt schitterende restaurants van alle prijsklassen. De steden zijn aangenaam, veilig, zonnig en gezellig. De bergen (de Alpen in de verte en de Dolomieten vlakbij) zijn adembenemend mooi, en ideaal voor mensen die graag wandelen. En wat zo bijzonder is aan Bolzano en omstreken: meer dan 300 dagen per jaar schijnt de zon er. Dat is best uniek. Omdat het slechte weer uit het Noorden wordt tegengehouden door de bergen en de invloed van de Middellandse Zee duidelijk te voelen is.
En denk vooral niet dat alle hotels in Zuid-Tirol ouderwetse typisch (Oostenrijkse) gasthuizen zijn. Die klassieke plekken zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook prachtige moderne, designhotels voor een aanvaardbare prijs. Onze tweede nacht in Bolzano sliepen we hoog in de bergen in het ronduit prachtige Gloriette Guesthouse in Soprabolzano.
Reken op een behoorlijk ritje de bergen in, toch zeker een mooi half uurtje. Maar eens je daar bent kun je de auto vergeten, omdat de kabelbaan naar de stad Bolzano om de vier minuten vertrekt en werkt van 7 uur ’s morgens tot kwart voor elf samen. Die kabelbaan ligt letterlijk op 150 meter van het hotel. Ideaal dus. De rit duurt twaalf minuutjes en het zicht op de Dolomieten is adembenemend.
Het hotel zelf is echt splinternieuw en zeer hedendaags en smaakvol ingericht. Ze hebben er mooie kamers met een inloopdouche en fraaie accenten (bij ons stond zelfs een infrarood-massagestoel op de kamer) en een mooi terras met uitzicht over de bergen. Er zit een heel aangename spa op de hoogste verdieping van het Guesthouse met een klein zwembadje dat uitsteekt uit het dak, waardoor je een infinitypool krijgt richting bergen èn dal. Echt, daar wat plonsen en je voelt je letterlijk in de zevende hemel.
Het ontbijt is zeer rijkelijk en smaakvol. Je kunt er ook lekker eten overdag en ’s avonds, en de bar blijft lang genoeg open, dus wanneer je met de laatste rit op de kabelbaan rond elf uur arriveert vanuit Bolzano, kun je er nog een lekkere cocktail of een goede grappa drinken. Dat laatste heb ik gedaan …
Guesthouse Gloriette is ook de ideale uitvalsbasis om de aardpiramiden in Renon/Ritten te gaan bezoeken. De aardpiramiden zijn ontstaan door erosie op plaatsen waar gletsjers in de ijstijd morenes en leem hebben afgezet. In droge toestand is het materiaal keihard, maar door contact met water ontstaat een leemachtige brij die naar het dal vloeit. Onder de grote stenen blijft de leem beschermd tegen regen, waardoor aardzuilen ontstaan die bij elke regenbui hoger worden.
Het zicht is indrukwekkend, en de wandeling ernaartoe is zeer haalbaar en erg aangenaam langs de Freud Promenade. Mensen die liever niet wandelen kunnen trouwens de bergtrein gebruiken die vlakbij het hotel passeert. Maar wij hebben gewandeld, uiteraard, in de heerlijke lentezon.
Het waren werkelijk topdagen in Zuid-Tirol. Ontdek hier het verslag van onze eerste dag, via deze link kun je een verslag lezen van ons lekkere tweede etentje, via deze link kun je meer lezen over de wijnen in Zuid-Tirol en ons bezoek aan het mooie wijnhuis Alois Lageder en als je hier klikt dan krijg je een bespreking van het schitterende Relais et Chateaus hotel Terra waar we de laatste nacht door hebben gebracht en één van de beste maaltijden van de afgelopen maanden hebben mogen eten.
Zuid-Tirol, wij hebben er ons hart verloren en zullen zeker terugkomen. Een mooie hartelijke streek die ik graag zal aanbevelen aan vrienden en familie.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer