Het was op één van mijn wandelingen niet zo lang geleden dat ik (eigenlijk redelijk dicht bij onze eigen flat in Barcelona) een “nieuw” restaurant tegenkwam dat er supertof uitzag. Het bleek “Cocina Hermanos Torres” te zijn, het nieuwe restaurant van de meest beroemde culinaire tweeling in Spanje: Sergio en Javier Torres. Ik kende de broers Torres wel al langer. In Spanje zijn ze echt zeer bekend want ze komen heel vaak op televisie, en in de boekhandels en zelfs in de supermarkten zie je hun kookboeken altijd prominent in beeld staan.
Lange tijd hadden ze een restaurant in het Melia Sky Hotel: Dos Cielos. Daar waren we een paar jaar geleden nog eens gaan lunchen en dat had toen niet echt een enorme indruk gemaakt, ook al had het restaurant twee sterren. Maar de smaken zaten ons toen iets te scherp, en het restaurant was ook een beetje afgeleefd. Dos Cielos is intussen gesloten en dit nieuwe restaurant is een schot in de roos.
Het nieuwe kader is fenomenaal. In een oud industrieel pand hebben ze een spectaculair restaurant gemaakt waar de open keuken centraal staat en waar alle tafels rond zijn geplaatst, zodat je van overal een schitterend zicht hebt op de indrukwekkende keuken. Dat vraagt natuurlijk een grote discipline van het personeel, roepen is hier uit de boze, en iedereen kijkt er ook letterlijk op hun vingers. Maar de hele service is vlekkeloos verlopen, en als foodie is het boeiend om te zien hoe er gekookt wordt. Voor 65 couverts is er in totaal 40 man personeel aan de slag, dat is wel wat!
In Cocina Hermanos Torres gaan de twee broers terug naar de roots van hun culinaire geschiedenis, en proberen ze authentiek en vol smaak te koken, en dat lukt hen fantastisch. Aan de basis van vele gerechten liggen heel lekkere bouillons, zoals dat in de grote klassieke keuken altijd het geval is. De uiensoep met daarbij de toast met truffel is indrukwekkend juist gemaakt, en zo diep van smaak. De asperge met ham is spectaculair. En de toast met zee-egel op een gelei van schaaldieren is ontroerend lekker. En dat kun je van ongeveer elke gang zeggen.
Alles ziet er mooi uit, alles smaakt ontzettend lekker. Echt waar: de twee sterren zijn hier meer dan verdiend. En eigenlijk is dit voor mij zelfs beter dan Lasarte (3 sterren) waar we onlangs nog eens zijn gaan dineren. Een echte aanrader dus. Opgelet: goed op tijd boeken is nodig want het restaurant zit ver op voorhand volgeboekt.
Pop corn
Walk by collserola
Sea urchin, seaweed bread and consome
King Crab salad, coral rocks and herbs
Onion from Fuentes with truffle
White asparagus with Fisan Iberian Ham
Cauliflower royale with caviar
Tuna Roe and fresh cream
Foie and truffle ravioli
Sea bass with citrus salt
Codfish and its essence
Suckling pig
Burrata stracciatella, green pistacho and vanilla
Strawberries with black olive and pepper from Espelette
Green apple and celery ravioli
The age of cocoa
The Jewel
Vandaag hebben we een super plezante uitstap op de planning staan. Ik ga de cava-maker bezoeken die ons zalige cava maakt voor Wijn Ornelis. Je weet dat ik in november mijn eigen wijnen heb gelanceerd … Lees meer
De drie chefs van Disfrutar, het vijfde beste restaurant in de wereld, en the place to be in Barcelona, hebben vandaag een foto geplaatst. Samen kijken ze uit over de stad … Lees meer
Sinds jaar en dag is Barcelona, de fiere hoofdstad van Catalonië, in Spanje, mijn lievelingsstad. Ik kom er al een paar decennia met veel plezier tijdens mijn vakanties, en sinds een kleine tien jaar hebben we er ook een eigen flat … Lees meer
Heel vaak vragen mensen die naar Barcelona op reis gaan mij: geef ons eens een goed adresje voor lekkere tapas. Er zijn er zo ontzettend veel in de stad, dus er is keuze zat … Lees meer
Een bijzonder plekje in Barcelona, dit restaurant Pur. De naam zegt trouwens alles: dit is een restaurant waar het product de hoofdrol speelt. De naam “Pur” zegt alles: hier mag je een pure productkeuken verwachten dus … Lees meer
Ik ben zot van Barcelona. Dat is geen geheim. Ik kom er nu echt al tientallen jaren. En sinds 2013 hebben we er ook zelf een flatje gekocht. Op het moment dat de economie het in Spanje knap lastig had, en de prijzen zwaar onder druk stonden, is het ons eindelijk gelukt om onze droom waar te maken … Lees meer
Een paar weken geleden schreef ik hier op deze blog nog dat Barcelona een flink stuk onveiliger geworden is. Dat bleek toen uit nieuwe cijfers. En ook al heb ik mij hier persoonlijk nooit onveilig gevoeld, in sommige wijken in het oude centrum en in sommige buitenwijken voel je toch soms een soort van grauwheid en latente dreiging die er inderdaad de laatste maanden niet op verbeterd is … Lees meer
Ik krijg de afgelopen dagen van zoveel mensen de vraag of het echt waar is dat Barcelona zoveel onveiliger geworden is. Om eerlijk te zijn: ik viel een beetje uit de lucht … Lees meer