Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Restaurant

Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona

Drie sterren in Barcelona? Tot twee jaar geleden bestond het niet. Geen enkel restaurant kreeg in deze prachtige culinaire stad van de mensen van Michelin de allerhoogste quotering. Maar in 2017 gebeurde het dan toch voor Lasarte, het Catalaanse toprestaurant van de Baskische topchef Martin Berasategui.

In Oria, dichtbij San Sebastian, aan de andere kant van Spanje, heeft zijn restaurant al sinds jaar en dag drie sterren, maar de vreugde binnen zijn groep was immens toen hij dus ook in Barcelona z’n derde ster te pakken kreeg. Lasarte kun je vinden in het prachtige Monument Hotel vlak aan de indrukwekkende Passeig de Gràcia. Dit jaar kreeg de brasserie van Berasategui, Oria, ook een eerste ster, en dat is helemaal verdiend. Een bespreking daarvan kun je lezen in het Would Be Chef artikel Oria, de brasserie van Lasarte.

Het bijzondere is dat we twee jaar geleden, toevallig eigenlijk, de week nadat die derde ster kwam, met acht vrienden de Chef’s Table hadden geboekt. Een prachtige kamer is dat, die uitkijkt op de keuken. We werden er gigantisch verwend, met lekker eten en bijhorende wijnen.

Sindsdien waren we er niet meer geweest. Restaurants met drie sterren zitten meestal lang op voorhand volgeboekt, zijn ook behoorlijk duur, en je gaat dat dus niet als je dagelijkse restaurantje beschouwen. Maar nu, twee jaar later, hadden we er nog wel eens zin in. Benieuwd wat we deze keer zouden eten. Was het nog altijd even lekker? Was die derde ster nog steeds even schitterend?

Ik heb één vervelend kantje: ik kan me nogal goed herinneren wat ik in een restaurant heb gegeten. En dan komt er ook nog eens bij dat ik de foto’s van twee jaar geleden nog eens opnieuw had opgezocht om me wat voor te bereiden op dit sterrendiner. Dat zorgde ervoor dat de hapjes (die overigens erg lekker waren) me niet echt konden verrassen. We kregen namelijk dezelfde hapjes voorgeschoteld als twee jaar terug.

Het is iets was je in de hoogste culinaire regionen wel vaker tegenkomt, dat het menu nogal constant blijft. En ik begrijp ook waarom. Mensen komen niet elke maand eten, zoals ik hierboven al schreef, en op de koop toe moet je ook uitpakken met je toppers. Je wilt vooral niet teveel experimenteren, om de wellicht wat behoudsgezinde inspecteurs van Michelin niet te bruskeren. Gelukkig was er één hapje verschillend van vorige keer: een mousse van jalapeño pepers over een pittig ijsje en scheermesjes. Echt waar: dit was een knaller van jewelste, pittig en fris en smeuïg en anders. Het maakte de herhaling van de hapjes van vorige keer goed.

Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona

De broodkar is indrukwekkend. Een prachtige selectie huis gebakken broden die mooi gepresenteerd wordt. En je krijgt er naast goede olijfolie ook een bordje met vier gekleurde botertjes bij. Alle vier verschillende smaakjes, o.a. met spinazie en rode biet. Knap gedaan.

Het diner was weer erg lekker. De vegetable leaf and petal salad, herbs, sprouts with lettuce cream and lobster’ is nog zo’n klassieker, die erg vaak opduikt in de menu’s van Berasategui, maar dat vind ik dan weer niet zo erg. Integendeel. Het is Berasategui zijn absolute signature dish en ik vind het zelf ook een topgerecht. Met je echte klassiekers uitpakken vind ik overigens altijd een goed idee. Alle gerechten waren mooi, met een extra pluim voor het eerste gerecht ‘slices of Iberian presa on foie-gras curd, tarama oyster and mustard ice cream’ wat voor ons echt een smaakbommetje was. Vet en fris tegelijk, met verschillende structuren en toch ook een authentieke smaak.

De desserts waren goed zonder meer. Daar hebben we op dit niveau al mooiere dingen gezien. Sven Elverfeld in Aqua en vooral ook Epicure in Parijs zijn wat desserts betreft een stuk inventiever. Goed gedaan hoor, maar nu ook niet indrukwekkend.

Over all een mooie drie sterrenmaaltijd met een paar bijzondere uitschieters. Niet het strafste restaurant dat we de voorbije jaren hebben gedaan, dat wel niet. Maar het was wel weer een gezellige klasse-avond, met lekker eten, goede wijn en een perfecte vriendelijke bediening in een chique interieur in het centrum van mijn lievelingsstad.

LASARTE MENU

Appetizers
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Slices of Iberian presa on foie-gras curd, tarama oyster and mustard
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Vegetable leaf and petal salad, herbs, sprouts with lettuce cream and lobster ice cream
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Smoked squid ink risotto and lemon seafood
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Red prawn on a seabed, fennel and coral emulsion
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Roasted Virrey Fish with clams pil-pil, velvet crab and Champagne with a fine hazelnut cream
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Grilled venison with black truffle cream, orange sauce and spiced jus
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Ginger and passion fruit sorbet with coconut and carrot
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Almond and salt praline, apricot and rum ice cream
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Petits-fours
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona
Lasarte, het eerste drie sterren restaurant in Barcelona

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

IMG_6754

Chez Coco voor de lekkerste kipjes

Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer

Masque India Mumbai Sven Ornelis Would Be Chef6

Hiervoor reis je naar Mumbai: Masque Restaurant

Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer