Een dikke week geleden waren we op culinaire reis door het Zuiden van Frankrijk, en maakten we op de laatste dag een stop in één van de beste restaurants van de wereld: in Maison Pic in Valence. Het was van 2011 geleden dat we er waren, maar we herinnerden ons nog zoveel van die fantastische avond. De chef is een paar jaar terug verkozen tot beste lady chef van de hele wereld: Anne-Sophie Pic, klein in gestalte maar groots in de gastronomie.
Anne-Sophie Pic heeft het niet van vreemden. Wel integendeel. Haar restaurant heeft drie sterren, maar toen haar vader aan het fornuis stond was dat ook al het geval, en zelfs haar grootvader kookte destijds drie Michelin sterren bij elkaar. Anne-Sophie en haar huidige team zijn dus eigenlijk al derde generatie wereldtop in de gastronomie. Anne-Sophie heeft trouwens ook toprestaurants in Parijs, London, Lausanne en Singapore, en overal kun je waanzinnig lekker en luxueus eten. Haar vakmanschap merk je aan alles. Bij Maison Pic weten ze hoe ze gasten moeten ontvangen op het allerhoogste niveau.
Van bij de hapjes tot de desserts aten we één van de beste maaltijden ooit. Het begon al goed, want één van de eerste hapjes was een miniversie van het wortelgerecht dat we er in 2011 al eens aten, en waar ik echt gek van was, en waar ik trouwens een paar jaar geleden een eigen simpele versie van gemaakt heb voor mijn eerste Would Be Chef kookboek. Je kunt mijn makkelijke versie hier bekijken.
De avond zat verder nog vol leuke verrassingen. Voor het tweede gerecht werden we uitgenodigd naar de keuken waar we aan de chefs table het keukenpersoneel van dichtbij aan het werk konden zien. Het was super om de opperste concentratie van het team te zien. En het gerecht, de fameuze “berlingots” van Anne-Sophie Pic, gevuld met geitenkaas en zwemmend in een frisse consomé van waterkers, bergamot en gember was indrukwekkend.
De hele maaltijd was trouwens weer op ontzettend hoog niveau, met vriendelijk en uiterst professioneel personeel in een prachtig stijlvol kader dat langs alle kanten klopt zonder over de top te zijn. Het leuke is trouwens dat je in het menu geregeld keuzes moet maken, maar als je dan iets anders kiest dan je partner, dan krijg je uiteraard bijna dubbel zoveel borden en gerechten op tafel, en kun je eens snoepen en proeven van elkaars bord, wat wij, uiteraard, gedaan hebben. Tot en met de desserts. Meer zelfs: daar was er keuze uit zes of zeven desserts, en de uiterst attente ober stelde voor dat we er toch drie zouden proberen. Ik ben geen dessertmens, maar voor de keuken van Anne-Sophie Pic maakt een mens al eens een uitzondering. En terecht, want de drie desserts waren allemaal indrukwekkend.
Een bijzonder momentje nog op het einde van de maaltijd. Ik had onze komst op social media aangekondigd, en hier op de blog ook foto’s van 8 jaar geleden geplaatst. Als de chef aanwezig was geweest dan waren we uiteraard weer samen op de foto gegaan. Nu, ze was er niet. Wanneer je zoveel toprestaurants leidt, dan moet je ook wel eens naar de andere locaties reizen. Maar Anne-Sophie had wel een zeer lief persoonlijk briefje achtergelaten waarin ze ons bedankte voor de (terug)komst en de aandacht, en waarin ze haar hoop uitdrukte dat we een aangename avond hadden gehad. En ik kan daarin duidelijk zijn: deze culinaire feestavond was er weer eentje om nooit te vergeten. We will be back! En als je deze zomer nog in de buurt van Valence bent, boek je tafeltje! Je zult een zalige avond beleven.
AMUSE BOUCHE
Pot Crab
seasoned with roasted buckwheat oil
garden flowers
geranium Rosat and tarragon ice cream
Berlingots
filled with soft lightly
smocked Banon
watercress consommé infused with ginger and bergamot
Langoustine marinated with clover honey
sage, fennel flowers
verbena and rock samphire
fine green beans and butter beans
Le Homard bleu
rôti au feu de bois
dashi aux fruits rouges, légèrement fumé
chutney de fraises à l’épie-vinette, betterave plurielle
Coastal Turbot
cooked meunière style
Granny smith apple broth
chartreuse, tagette and shiso
Aveyron lamb land & sea
saddle and rack of lamb
marinated with wild cherry and fig leaves
kombu seaweed
aubergine with black garlic and fresh anchovies
Duroc pork rib
matured for 80 days
Stichelton and alfalfa honey marinade
beetroot, barberry and blackcurrant
Brie de Meaux with Bourbon Vanilla
White Mille-Feuille
light Tahitian vanilla cream
fine jasmine jelly, Voatsiperifery pepper emulsion
Flat peach with mezcal and Argentinian Verbena
different textures of peach, poached in mezcal
candied with Argentinian verbena
light mousse with licorice mint hyssop
peach la pêche
Apricot, Sicilian pistachio and woodruff
confit style and gently poached
pana cotta with Sicilian pistachio and woodruff
sorbet and acidic sorrel gel
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer