Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Restaurant

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Een dikke week geleden waren we op culinaire reis door het Zuiden van Frankrijk, en maakten we op de laatste dag een stop in één van de beste restaurants van de wereld: in Maison Pic in Valence. Het was van 2011 geleden dat we er waren, maar we herinnerden ons nog zoveel van die fantastische avond. De chef is een paar jaar terug verkozen tot beste lady chef van de hele wereld: Anne-Sophie Pic, klein in gestalte maar groots in de gastronomie.

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Anne-Sophie Pic heeft het niet van vreemden. Wel integendeel. Haar restaurant heeft drie sterren, maar toen haar vader aan het fornuis stond was dat ook al het geval, en zelfs haar grootvader kookte destijds drie Michelin sterren bij elkaar. Anne-Sophie en haar huidige team zijn dus eigenlijk al derde generatie wereldtop in de gastronomie. Anne-Sophie heeft trouwens ook toprestaurants in Parijs, London, Lausanne en Singapore, en overal kun je waanzinnig lekker en luxueus eten. Haar vakmanschap merk je aan alles. Bij Maison Pic weten ze hoe ze gasten moeten ontvangen op het allerhoogste niveau.

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Van bij de hapjes tot de desserts aten we één van de beste maaltijden ooit. Het begon al goed, want één van de eerste hapjes was een miniversie van het wortelgerecht dat we er in 2011 al eens aten, en waar ik echt gek van was, en waar ik trouwens een paar jaar geleden een eigen simpele versie van gemaakt heb voor mijn eerste Would Be Chef kookboek. Je kunt mijn makkelijke versie hier bekijken.

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

De avond zat verder nog vol leuke verrassingen. Voor het tweede gerecht werden we uitgenodigd naar de keuken waar we aan de chefs table het keukenpersoneel van dichtbij aan het werk konden zien. Het was super om de opperste concentratie van het team te zien. En het gerecht, de fameuze “berlingots” van Anne-Sophie Pic, gevuld met geitenkaas en zwemmend in een frisse consomé van waterkers, bergamot en gember was indrukwekkend.

De hele maaltijd was trouwens weer op ontzettend hoog niveau, met vriendelijk en uiterst professioneel personeel in een prachtig stijlvol kader dat langs alle kanten klopt zonder over de top te zijn. Het leuke is trouwens dat je in het menu geregeld keuzes moet maken, maar als je dan iets anders kiest dan je partner, dan krijg je uiteraard bijna dubbel zoveel borden en gerechten op tafel, en kun je eens snoepen en proeven van elkaars bord, wat wij, uiteraard, gedaan hebben. Tot en met de desserts. Meer zelfs: daar was er keuze uit zes of zeven desserts, en de uiterst attente ober stelde voor dat we er toch drie zouden proberen. Ik ben geen dessertmens, maar voor de keuken van Anne-Sophie Pic maakt een mens al eens een uitzondering. En terecht, want de drie desserts waren allemaal indrukwekkend.

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Een bijzonder momentje nog op het einde van de maaltijd. Ik had onze komst op social media aangekondigd, en hier op de blog ook foto’s van 8 jaar geleden geplaatst. Als de chef aanwezig was geweest dan waren we uiteraard weer samen op de foto gegaan. Nu, ze was er niet. Wanneer je zoveel toprestaurants leidt, dan moet je ook wel eens naar de andere locaties reizen. Maar Anne-Sophie had wel een zeer lief persoonlijk briefje achtergelaten waarin ze ons bedankte voor de (terug)komst en de aandacht, en waarin ze haar hoop uitdrukte dat we een aangename avond hadden gehad. En ik kan daarin duidelijk zijn: deze culinaire feestavond was er weer eentje om nooit te vergeten. We will be back! En als je deze zomer nog in de buurt van Valence bent, boek je tafeltje! Je zult een zalige avond beleven.

MENU HARMONY
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

AMUSE BOUCHE

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Pot Crab
seasoned with roasted buckwheat oil
garden flowers
geranium Rosat and tarragon ice cream

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence
Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Berlingots
filled with soft lightly
smocked Banon
watercress consommé infused with ginger and bergamot

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Langoustine marinated with clover honey
sage, fennel flowers
verbena and rock samphire
fine green beans and butter beans

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Le Homard bleu
rôti au feu de bois
dashi aux fruits rouges, légèrement fumé
chutney de fraises à l’épie-vinette, betterave plurielle

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Coastal Turbot
cooked meunière style
Granny smith apple broth
chartreuse, tagette and shiso

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Aveyron lamb land & sea
saddle and rack of lamb
marinated with wild cherry and fig leaves
kombu seaweed
aubergine with black garlic and fresh anchovies

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Duroc pork rib
matured for 80 days
Stichelton and alfalfa honey marinade
beetroot, barberry and blackcurrant

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Brie de Meaux with Bourbon Vanilla

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

White Mille-Feuille
light Tahitian vanilla cream
fine jasmine jelly, Voatsiperifery pepper emulsion

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Flat peach with mezcal and Argentinian Verbena
different textures of peach, poached in mezcal
candied with Argentinian verbena
light mousse with licorice mint hyssop
peach  la pêche

Drie fenomenale sterren: Maison Pic in Valence

Apricot, Sicilian pistachio and woodruff
confit style and gently poached
pana cotta with Sicilian pistachio and woodruff
sorbet and acidic sorrel gel

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer