Een paar weken geleden, het was nog volop zomer, gingen we dineren in een van mijn favoriete Japanse restaurants in Barcelona, Koy Shunka. Het was Roger van Damme die me zes jaar geleden dit geweldige Japanse restaurant leerde kennen. En ook al komen we er niet al te vaak (er is in Barcelona gewoon zoveel keuze) het was een feest om er weer eens terug te zijn. Het verslag van de topavond in Koy Shunka, kun je hier nog eens opnieuw lezen.
Vorige week gingen we eindelijk nog eens dineren bij Koy Shunka, zondermeer het meest gastronomische Japanse restaurant van Barcelona. Ik moet bekennen: in de beginperiode dat we er woonden kwamen we er wel vaker. Maar er is zo’n gigantisch aanbod aan toprestaurants in de stad en dan kies je nogal vaak voor die paar stamrestaurants waar je echt vaak komt, en probeer je voor de rest zoveel mogelijk nieuwe plekken uit … Lees meerRestaurant
Koy Shunka: de beste Japanner van Barcelona
Maar er is fijn nieuws voor mensen die de keuken van Koy Shunka eens was dichterbij willen meemaken, want de Japanse sterrenchef Hideki Matsuhisa opende afgelopen juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem: “K”. Onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met de ervaren horecaondernemer Vinko Pepa. En daar gingen we onlangs dineren.
We hadden het geluk dat Vinko Pepa die avond zelf aan het dineren was op het terras, en hij nodigde ons uit om samen met z’n vrouw een aperitiefje te drinken. Uiteindelijk hebben we de hele avond samen aan tafel gezeten. Hij en z’n vrouw zijn net zo passionele Barcelona-liefhebbers als wij, dus tussen het heerlijke eten door hebben we de hele avond gekletst over onze favoriete restaurants in de Catalaanse hoofdstad, en tot onze verbazing bleken we echt dezelfde topplekjes te frequenteren. Bijzonder dat we elkaar daar nog nooit tegen het lijf zijn gelopen.
Restaurant K was een fijne nieuwe ervaring. Het terras was zalig op die mooie zomeravond, maar binnen is het ook fijn zitten in een eigentijds en smaakvol interieur. De familie Vervoordt weet natuurlijk wat smaak is (de grootste wereldsterren werken samen met Axel Vervoordt) en dat is hier ook te merken in het stijlvolle warme interieur. Met de vele kaders aan de muur en de duurzame materialen is dit een plek die je evengoed in Barcelona, in Tokio, in London of New York zou kunnen situeren.
En het eten? Echt lekker! Ik heb het gevoel dat in vergelijking met Koy Shunka, er nog een beetje meer “Westerse elementen” zijn toegevoegd aan de gerechten, maar dat klopt ook wel in deze setting. Maar alle producten zijn van topkwaliteit, er wordt hier duidelijk gewerkt met de beste leveranciers, en de uitvoering is echt zeer smaakvol. Wij gingen voor een degustatiemenu, en kregen een lange reeks lekkere gerechtjes. Net als bij Koy Shunka ga je hier trouwens niet met honger van tafel, de porties zijn ruim voldoende, en de menu’s zijn zeer gul. Een aanrader. Een beetje Catalaans Japans vlakbij de deur, om te ontdekken.
Oister ponzu
Tomato sunomono/ garum dressing
Matured octopus/ karashimiso/ pork belly
Ika noodles/ tomato water, lemon verbena
Sahimi degustation
Lobster ikejime/ zuring/ fermented lemon
Japanese Wagyu/ grilled lettuce
Desserts
Umeboshi/ macerate plums
Chocolate ganache/ yuzu oil
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer