Een paar weken geleden, het was nog volop zomer, gingen we dineren in een van mijn favoriete Japanse restaurants in Barcelona, Koy Shunka. Het was Roger van Damme die me zes jaar geleden dit geweldige Japanse restaurant leerde kennen. En ook al komen we er niet al te vaak (er is in Barcelona gewoon zoveel keuze) het was een feest om er weer eens terug te zijn. Het verslag van de topavond in Koy Shunka, kun je hier nog eens opnieuw lezen.
Vorige week gingen we eindelijk nog eens dineren bij Koy Shunka, zondermeer het meest gastronomische Japanse restaurant van Barcelona. Ik moet bekennen: in de beginperiode dat we er woonden kwamen we er wel vaker. Maar er is zo’n gigantisch aanbod aan toprestaurants in de stad en dan kies je nogal vaak voor die paar stamrestaurants waar je echt vaak komt, en probeer je voor de rest zoveel mogelijk nieuwe plekken uit … Lees meerRestaurant
Koy Shunka: de beste Japanner van Barcelona
Maar er is fijn nieuws voor mensen die de keuken van Koy Shunka eens was dichterbij willen meemaken, want de Japanse sterrenchef Hideki Matsuhisa opende afgelopen juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem: “K”. Onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met de ervaren horecaondernemer Vinko Pepa. En daar gingen we onlangs dineren.
We hadden het geluk dat Vinko Pepa die avond zelf aan het dineren was op het terras, en hij nodigde ons uit om samen met z’n vrouw een aperitiefje te drinken. Uiteindelijk hebben we de hele avond samen aan tafel gezeten. Hij en z’n vrouw zijn net zo passionele Barcelona-liefhebbers als wij, dus tussen het heerlijke eten door hebben we de hele avond gekletst over onze favoriete restaurants in de Catalaanse hoofdstad, en tot onze verbazing bleken we echt dezelfde topplekjes te frequenteren. Bijzonder dat we elkaar daar nog nooit tegen het lijf zijn gelopen.
Restaurant K was een fijne nieuwe ervaring. Het terras was zalig op die mooie zomeravond, maar binnen is het ook fijn zitten in een eigentijds en smaakvol interieur. De familie Vervoordt weet natuurlijk wat smaak is (de grootste wereldsterren werken samen met Axel Vervoordt) en dat is hier ook te merken in het stijlvolle warme interieur. Met de vele kaders aan de muur en de duurzame materialen is dit een plek die je evengoed in Barcelona, in Tokio, in London of New York zou kunnen situeren.
En het eten? Echt lekker! Ik heb het gevoel dat in vergelijking met Koy Shunka, er nog een beetje meer “Westerse elementen” zijn toegevoegd aan de gerechten, maar dat klopt ook wel in deze setting. Maar alle producten zijn van topkwaliteit, er wordt hier duidelijk gewerkt met de beste leveranciers, en de uitvoering is echt zeer smaakvol. Wij gingen voor een degustatiemenu, en kregen een lange reeks lekkere gerechtjes. Net als bij Koy Shunka ga je hier trouwens niet met honger van tafel, de porties zijn ruim voldoende, en de menu’s zijn zeer gul. Een aanrader. Een beetje Catalaans Japans vlakbij de deur, om te ontdekken.
Oister ponzu
Tomato sunomono/ garum dressing
Matured octopus/ karashimiso/ pork belly
Ika noodles/ tomato water, lemon verbena
Sahimi degustation
Lobster ikejime/ zuring/ fermented lemon
Japanese Wagyu/ grilled lettuce
Desserts
Umeboshi/ macerate plums
Chocolate ganache/ yuzu oil
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer