Een stukje Japan en Barcelona in België: Restaurant K in Wijnegem

Een paar weken geleden, het was nog volop zomer, gingen we dineren in een van mijn favoriete Japanse restaurants in Barcelona, Koy Shunka. Het was Roger van Damme die me zes jaar geleden dit geweldige Japanse restaurant leerde kennen. En ook al komen we er niet al te vaak (er is in Barcelona gewoon zoveel keuze) het was een feest om er weer eens terug te zijn. Het verslag van de topavond in Koy Shunka, kun je hier nog eens opnieuw lezen.

Maar er is fijn nieuws voor mensen die de keuken van Koy Shunka eens was dichterbij willen meemaken, want de Japanse sterrenchef Hideki Matsuhisa opende afgelopen juni een nieuw restaurant en concept in Wijnegem: “K”. Onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkelaar van de site Kanaal, in samenwerking met de ervaren horecaondernemer Vinko Pepa. En daar gingen we onlangs dineren.

We hadden het geluk dat Vinko Pepa die avond zelf aan het dineren was op het terras, en hij nodigde ons uit om samen met z’n vrouw een aperitiefje te drinken. Uiteindelijk hebben we de hele avond samen aan tafel gezeten. Hij en z’n vrouw zijn net zo passionele Barcelona-liefhebbers als wij, dus tussen het heerlijke eten door hebben we de hele avond gekletst over onze favoriete restaurants in de Catalaanse hoofdstad, en tot onze verbazing bleken we echt dezelfde topplekjes te frequenteren. Bijzonder dat we elkaar daar nog nooit tegen het lijf zijn gelopen.

Restaurant K was een fijne nieuwe ervaring. Het terras was zalig op die mooie zomeravond, maar binnen is het ook fijn zitten in een eigentijds en smaakvol interieur. De familie Vervoordt weet natuurlijk wat smaak is (de grootste wereldsterren werken samen met Axel Vervoordt) en dat is hier ook te merken in het stijlvolle warme interieur. Met de vele kaders aan de muur en de duurzame materialen is dit een plek die je evengoed in Barcelona, in Tokio, in London of New York zou kunnen situeren.

En het eten? Echt lekker! Ik heb het gevoel dat in vergelijking met Koy Shunka, er nog een beetje meer “Westerse elementen” zijn toegevoegd aan de gerechten, maar dat klopt ook wel in deze setting. Maar alle producten zijn van topkwaliteit, er wordt hier duidelijk gewerkt met de beste leveranciers, en de uitvoering is echt zeer smaakvol. Wij gingen voor een degustatiemenu, en kregen een lange reeks lekkere gerechtjes. Net als bij Koy Shunka ga je hier trouwens niet met honger van tafel, de porties zijn ruim voldoende, en de menu’s zijn zeer gul. Een aanrader. Een beetje Catalaans Japans vlakbij de deur, om te ontdekken.

DEGUSTATIEMENU

Oister ponzu

Tomato sunomono/ garum dressing

Matured octopus/ karashimiso/ pork belly

Ika noodles/ tomato water, lemon verbena

Sahimi degustation

Lobster ikejime/ zuring/ fermented lemon

Japanese Wagyu/ grilled lettuce

Desserts

Umeboshi/ macerate plums

Chocolate ganache/ yuzu oil