Waar ik ook woonde, altijd heb ik een ‘stamrestaurant’ gehad. Toen ik studeerde in Leuven was dat ‘De Vlaamse Reus’. De sympathieke Nederlander Arend en z’n uitstekend kokende vrouw Frida waren de eigenaars van deze gezellige bistro tegenover de peda waar ik toen woonde. De Vlaamse Reus groeide zo’n beetje mee met mijn smaak en mijn studentenbudget en je kon er echt heerlijk eten. Het restaurant bestaat al niet meer sinds de late jaren negentig. Jammer genoeg.
Toen ik in Brussel woonde was ik wellicht de trouwste klant van ‘Da Piero‘. Een heerlijke Italiaan aan het einde van de Dansaertstraat. De chef had ooit nog in de Scala in Milaan gekookt voor de grote Maria Callas en de gerechten die hij in z’n traditionele restaurant in de trendy Vlaamse wijk op tafel toverde waren echt (h)eerlijk. Piero is intussen jammer genoeg overleden.
Nu woon ik een dikke twaalf jaar in Rijmenam, in Bonheiden dus, maar echt op de grens met Keerbergen. En ook hier heb ik mijn favoriete vaste restaurant. ‘Trattoria 2000‘ is een complexloze ‘Belgische Italiaan‘. Geen culinair snobisme hier. Je kunt lekkere pasta’s eten en echt uitstekende pizza’s. Bij de voorgerechten klassiekers als vitello tonato en escargots in lookboter. Er zijn heerlijke escalopes. Maar evengoed steak en frietjes. Kroketjes zelfs.
En daarom is dit zo’n fijn restaurant om heel vaak heen te gaan. Je eet gewoon waar je zin in hebt. En sindskort worden de suggesties ook heel vaak aangepast, en die zijn dan weer net iets culinairder. De verse pasta met babykreeft of de gerechten met bospaddenstoeltjes zijn erg lekker.
En Andrea en zijn zus Antonella weten je als gast echt warm te ontvangen. Zelfs als je een speciaal verzoekje hebt (ik vraag bijvoorbeeld vaak deze pizza carpaccio, die eigenlijk niet op de kaart staat) dan helpen ze je graag verder, zo flexibel zijn ze hier in de keuken.
Je voelt je in Trattoria 2000 echt thuis. Groepen zijn hier ook van harte welkom. Ze hebben een aangename wijnkaart. En na de maaltijd krijg je altijd een glaasje limoncello of grappa aangeboden. Maar gelukkig ligt Trattoria 2000 ook op wandelafstand. Ja, ik kom hier graag, en heel vaak. Fijn om zo’n mooi stamrestaurant te hebben, zo vlak om de hoek.
Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guest table van Gaggan Anand … Lees meer
Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer