Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000

Waar ik ook woonde, altijd heb ik een ‘stamrestaurant’ gehad. Toen ik studeerde in Leuven was dat ‘De Vlaamse Reus’. De sympathieke Nederlander Arend en z’n uitstekend kokende vrouw Frida waren de eigenaars van deze gezellige bistro tegenover de peda waar ik toen woonde. De Vlaamse Reus groeide zo’n beetje mee met mijn smaak en mijn studentenbudget en je kon er echt heerlijk eten. Het restaurant bestaat al niet meer sinds de late jaren negentig. Jammer genoeg.

Toen ik in Brussel woonde was ik wellicht de trouwste klant van ‘Da Piero‘. Een heerlijke Italiaan aan het einde van de Dansaertstraat. De chef had ooit nog in de Scala in Milaan gekookt voor de grote Maria Callas en de gerechten die hij in z’n traditionele restaurant in de trendy Vlaamse wijk op tafel toverde waren echt (h)eerlijk. Piero is intussen jammer genoeg overleden.

Nu woon ik een dikke twaalf jaar in Rijmenam, in Bonheiden dus, maar echt op de grens met Keerbergen. En ook hier heb ik mijn favoriete vaste restaurant. ‘Trattoria 2000‘ is een complexloze ‘Belgische Italiaan‘. Geen culinair snobisme hier. Je kunt lekkere pasta’s eten en echt uitstekende pizza’s. Bij de voorgerechten klassiekers als vitello tonato en escargots in lookboter. Er zijn heerlijke escalopes. Maar evengoed steak en frietjes. Kroketjes zelfs.

En daarom is dit zo’n fijn restaurant om heel vaak heen te gaan. Je eet gewoon waar je zin in hebt. En sindskort worden de suggesties ook heel vaak aangepast, en die zijn dan weer net iets culinairder. De verse pasta met babykreeft of de gerechten met bospaddenstoeltjes zijn erg lekker.

En Andrea en zijn zus Antonella weten je als gast echt warm te ontvangen. Zelfs als je een speciaal verzoekje hebt (ik vraag bijvoorbeeld vaak deze pizza carpaccio, die eigenlijk niet op de kaart staat) dan helpen ze je graag verder, zo flexibel zijn ze hier in de keuken.

Je voelt je in Trattoria 2000 echt thuis. Groepen zijn hier ook van harte welkom. Ze hebben een aangename wijnkaart. En na de maaltijd krijg je altijd een glaasje limoncello of grappa aangeboden. Maar gelukkig ligt Trattoria 2000 ook op wandelafstand. Ja, ik kom hier graag, en heel vaak. Fijn om zo’n mooi stamrestaurant te hebben, zo vlak om de hoek.