Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Restaurant

Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000

Contactgegevens

Waar ik ook woonde, altijd heb ik een ‘stamrestaurant’ gehad. Toen ik studeerde in Leuven was dat ‘De Vlaamse Reus’. De sympathieke Nederlander Arend en z’n uitstekend kokende vrouw Frida waren de eigenaars van deze gezellige bistro tegenover de peda waar ik toen woonde. De Vlaamse Reus groeide zo’n beetje mee met mijn smaak en mijn studentenbudget en je kon er echt heerlijk eten. Het restaurant bestaat al niet meer sinds de late jaren negentig. Jammer genoeg.

Toen ik in Brussel woonde was ik wellicht de trouwste klant van ‘Da Piero‘. Een heerlijke Italiaan aan het einde van de Dansaertstraat. De chef had ooit nog in de Scala in Milaan gekookt voor de grote Maria Callas en de gerechten die hij in z’n traditionele restaurant in de trendy Vlaamse wijk op tafel toverde waren echt (h)eerlijk. Piero is intussen jammer genoeg overleden.

Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000

Nu woon ik een dikke twaalf jaar in Rijmenam, in Bonheiden dus, maar echt op de grens met Keerbergen. En ook hier heb ik mijn favoriete vaste restaurant. ‘Trattoria 2000‘ is een complexloze ‘Belgische Italiaan‘. Geen culinair snobisme hier. Je kunt lekkere pasta’s eten en echt uitstekende pizza’s. Bij de voorgerechten klassiekers als vitello tonato en escargots in lookboter. Er zijn heerlijke escalopes. Maar evengoed steak en frietjes. Kroketjes zelfs.

En daarom is dit zo’n fijn restaurant om heel vaak heen te gaan. Je eet gewoon waar je zin in hebt. En sindskort worden de suggesties ook heel vaak aangepast, en die zijn dan weer net iets culinairder. De verse pasta met babykreeft of de gerechten met bospaddenstoeltjes zijn erg lekker.

Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000
Mijn stamrestaurant: Trattoria 2000

En Andrea en zijn zus Antonella weten je als gast echt warm te ontvangen. Zelfs als je een speciaal verzoekje hebt (ik vraag bijvoorbeeld vaak deze pizza carpaccio, die eigenlijk niet op de kaart staat) dan helpen ze je graag verder, zo flexibel zijn ze hier in de keuken.

Je voelt je in Trattoria 2000 echt thuis. Groepen zijn hier ook van harte welkom. Ze hebben een aangename wijnkaart. En na de maaltijd krijg je altijd een glaasje limoncello of grappa aangeboden. Maar gelukkig ligt Trattoria 2000 ook op wandelafstand. Ja, ik kom hier graag, en heel vaak. Fijn om zo’n mooi stamrestaurant te hebben, zo vlak om de hoek.

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer