Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden.
Ik heb zelf erg goede herinneringen aan het feestelijke gevoel van Paaszondag. Ik was als kind jarenlang misdienaar, en Pasen moet toch altijd wel zo’n beetje mijn favoriete hoogdag van het kerkelijke jaar zijn geweest. Meer nog dan Kerstmis. Er is de verrijzenis na het verdriet. Iets waar ikzelf tot op vandaag veel kracht uitput: na een donkere periode kan het licht weer in je leven komen. En tegelijk is er de lente, ook een zalig gevoel.
Geniet van die zalige Pasen dus, en misschien doe je dat wel met enkele van mijn feestelijke gerechten. Smakelijk.
Ik heb drie suggesties. Eerst en vooral verrassingseitjes. Die zijn behoorlijk spectaculair, geloof me, terwijl ze makkelijk te maken zijn. Toastjes van pumpernikkelbrood met frisse zelfgemaakte surimi-eier-salade, en gevulde radijsjes (die zien er met een beetje fantasie toch ook uit als kleine eitjes?)
Soms kan een klein onnozel trucje voor een erg plezierig effect zorgen in de keuken. Dat is het geval met deze kwarteleitjes (waarvoor ik de inspiratie jaren geleden kreeg in een voortreffelijke sterrenrestaurant in Kopenhagen) die ik voor de lol surprise-eitjes heb genoemd, omdat ze er gewoon erg geestig uitzien door zo’n kleine huis- tuin en (letterlijk) keukentrucje … Lees meerRecept
Surprise eitjes
Zullen we al rustig even richting feestdagen beginnen denken? Ik ga de komende weken veel lekkere recepten met jullie delen. Maar dit is alvast een lekker hapje dat zelfs geschikt is als lichte lunch. Duur is het helemaal niet, maar wel feestelijk! Het traditionele volkorenbrood uit Westfalen-Lippe (pompernikkel) zonder korst, kun je maanden bewaren, en heb ik dus bijna altijd in huis … Lees meerRecept
Pumpernikkel brood met surimisalade
Lekker, behoorlijk gezond, en verrassend. En vooral, uit de categorie: het kleinste kind kan het, dit super eenvoudige hapje. Nu ik het zo neerschrijf: misschien kun je dit hapje wel samen met de kinderen maken. De gevulde radijsjes zien er goed uit, zijn ook in een mum van tijd klaar, maar zijn ook echt wel lekker omdat het bittere, scherpe, en toch frisse van de radijs en het smeuïge maar ook pikante van de tonijnsla gewoon goed combineren … Lees meerRecept
Easy hapje: radijsjes met pikante tonijn
Ik heb een heerlijke suggestie voor he voorgerecht, met asperges in de hoofdrol, want ja, die zijn helemaal terug! De witte asperges van bij ons, samen met lekkere zalm, grijze garnalen en zeewier, echt een mooi en smaakvol gerecht.
Ik ben een onwaarschijnlijke fan van witte asperges. Het seizoen van deze super gezonde, en ook nog eens ontzettend lekkere groente duurt maar een tweetal maanden, maar in die korte periode eet ik bijna om de twee dagen asperges. Natuurlijk zijn ze à la Flamande, met gesmolten boter en een eitje, fantastisch lekker, maar soms mag het toch ook een klein beetje anders … Lees meerRecept
Asperges met zalm, zeewier en grijze garnalen
Waarom niet eens voor een lekkere filet van lam gaan, maar dan we met een smakelijk korstje? Deze klassieker zorgt ervoor dat je op een makkelijke manier gaat scoren dit weekend!
Als je vandaag naar de beenhouwer gaat, breng eens lamsfiletjes mee. Lam is heerlijk gezond en lekker vlees, en veel minder expliciet van smaak dan schapenvlees dus de kans is heel groot dat je huisgenoten dat zullen lusten. Zeker wanneer je het lam eens in de oven klaarmaakt onder dit smaakvolle korstje van erwt en parmezaan … Lees meerRecept
Lamsfilet met erwt en parmezaan
DESSERT
Eerlijk, ga gewoon naar de bakker. Die slooft zich zo uit om dit weekend de prachtigste patisserie voor je te maken. Vaak heerlijk in de paassfeer met mooie gekleurde eitjes en lente-ingrediënten. Als je toch zelf aan de slag wil stel ik voor om voor deze trifle te gaan, maar dan wel met (stukjes) chocolade paaseitjes in verwerkt als extraatje. Fijn paasweekend! Smakelijk.
Het plezierige van dit typisch Engelse dessert is dat je er eigenlijk alles mag instoppen wat je lekker vindt, als het maar zoet is. Elk kookboek zal trouwens starten met de bereiding van een lekkere pudding, maar dat ga ik nu eens niet doen, omdat ik pimpen geen zonde maar een slimmigheid vind. En natuurlijk is het zalig om uren in de keuken te staan, maar dat lukt gewoon niet altijd, ook niet met de feestdagen … Lees meerRecept
Typisch brits: trifle
Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer
De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer
Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer
Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer
Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer
Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer